Tai gali būti motociklas iš paprikų, mašinėlė iš cukinijos ar žirafa, šmaikščiai sukonstruota iš morkų ir pomidorų. Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad daržovės gali būti ne tik sveikos ir naudingos, bet ir puikiai panaudojamos vaikų kūrybiškumui skatinti, rašoma pranešime spaudai.

Daržoves galima „prisijaukinti“

Smalsumas yra neatsiejama kiekvieno žmogaus savybė, o augant vaikams smalsumo jausmas vis labiau stiprėja – jie nuo pat mažų dienų domisi juos supančia aplinka, ieško naujovių ir tėvams užduoda begalę įvairių klausimų. A. Rasmussen sako, kad vaikai dažnai susižavi gražia ir viliojančia išvaizda bei saldžiu skoniu, tad patiekiant daržoves vertėtų atkreipti dėmesį būtent į tai.

„Pirkite ir gaminkite daržoves kartu su vaikais. Eikite drauge apsipirkti, iš anksto sudarykite pirkinių sąrašą ir paskatinkite vaikus patiems surasti norimas daržoves parduotuvėje – tai žaismingas ir pažintinis daržovių prisijaukinimo procesas“, – sako A. Rasmussen. Anot maisto ekspertės, norint, kad vaikas nenustumtų lėkštėje daržovių į šalį, svarbu yra tai, kad jis patį maisto gamybos procesą suvoktų kaip vieną iš pasilinksminimo būdų.

„Kuo didesnė maisto produktų įvairovė jūsų virtuvėje – tuo daugiau laisvės kūrybiškumui. Išnaudokite daržovių spalvas ir formas, sugalvokite patiekalams žaismingus pavadinimus ir pamąstykite kokį gyvūną kartu su vaiku galite sudėlioti iš morkų, žirnelių, cukinijų, kopūstų ar špinatų. Pavyzdžiui, kartu galite pagaminti gėlių puokštę iš brokolių, drugelį iš agurkų ar sumuštinį – laivelį iš duonos, šparaginių pupelių ir kitų daržovių“, – pasakoja maisto ekspertė.

Virtuvė prilygsta pasakų karalystei

Vaikiški patiekalai

Jos teigimu, iš įprastų ir kasdienių daržovių galima sukonstruoti įspūdingus daržovių konstruktorius, kurių gamyba užtruks kelias minutes – priklausomai nuo ingredientų ir personažų sudėtingumo.

„Vos per vieną minutę galite pasigaminti daržovių mašiną. Paimkite du vidutinio dydžio agurkus, vieną vyšninį pomidoriuką ir kelis dantų krapštukus. Vieną agurką supjaustykite griežinėliais, iš kurių padarysite mašinos ratus, o kito viduje išpjaukite nedidelį apskritimą, į kurį tilptų pomidoras. Tuomet agurko galuose horizontaliai įsmeikite dantų krapštukus ir ant jų uždėkite agurkų griežinėlius. Į paruoštą mašinėlę „įsodinkite“ pomidorą ir šiuo konstruktoriumi nudžiuginkite vaikus“, – pasakoja A. Rasmussen.

Anot maisto ekspertės, vos per penkias minutes iš daržovių įmanoma sukonstruoti net įmantrų sraigtasparnį.

„Jums reikės vieno obuolio, dviejų morkų ir keturių dantų krapštukų. Vieną morką supjaustykite į tris dalis taip, kad kiekvienas gabalėlis būti mažesnis už ankstesnį. Kitą morką supjaustykite maždaug lygiomis dalimis ir pasirinkę vos didesnį gabaliuką, jį vertikaliai supjaustykite į dar keturias dalis. Tuomet paimkite obuolį ir perpjaukite per pusę. Tarp obuolių puselių dėkite morkos gabaliuką ir viską sujunkite dantų krapštuku. Į likusius morkos gabalėlius taip pat susmeikite dantų krapštukus ir pritvirtinkite prie obuolio – straigtarparnio pagal savo fantaziją. Tik nepamirškite dviejų vertikalių morkos gabalėlių pritvirtinti ant obuolio viršaus, tai bus jūsų sukonstruoto sraigtasparnio sraigtai“, – pasakoja A. Rasmussen.

Vaikai mėgsta įvairias formas, skaitmenis, o jų dėmesį ypač patraukia maisto produktų išdėstymo tvarka.

„Vietoje įprastų agurkų griežinėlių išpjaustykite širdelių ar žvaigždučių. Įvairiomis formomis galite išpjaustyti ridikėlius, cukinijas, burokėlį ar moliūgą. Taip žaismingai pateiktas daržoves vaikai vagys su daug didesniu apetitu. Lygiai taip pat galite pjaustyti ir vaisius – obuolius, kivius, arbūzą ar melioną“, – pataria A. Rasmussen.

Lėkštėje – animacinių filmukų personažai

Suvilioti vaikus daržovėmis ar vaisiais taip pat galima pateikus jas kaip linksmus personažus arba sudėliojus smagų atostogų ar net animacinių filmų vaizdą.

„Galite ne tik pasigaminti daržovių konstruktorių, tačiau lėkštėje gražiai sudėlioti norimą paveiksliuką. Iš mandarinų, kivių ir bananų puikiai gausis šmaikštus tropikų salos vaizdas su palmėmis ir saule. O įprastą sumuštinį galite pagaminti taip, kad vaikas dar ilgai jį prisimintų ir prašytų pagaminti vėl. Paimkite baltos duonos riekę, ant jos užtepkite riešutų sviesto ir apdėliokite pjaustytais bananų griežinėliais taip, kad išeitų meškino atvaizdas. Iš virtos bulvės galite sukurti linksmą peliuką su morkos ausimis ir pipirais vietoje akių“, – patarimais dalinasi A. Rasmussen.

Prekybos tinklas IKI kviečia pasitelkus vaizduotę sukurti pačius netikėčiausius daržovių ir vaisių junginius. Šiuo metu vykstančio „Sodinčiaus“ daržovių konstruktoriaus konkurso pagrindinė idėja – paskatinti vaikų ir jų tėvų kūrybiškumą, o kartu – padėti mažiesiems pažinti skirtingus vaisius ir daržoves bei tokiu būdu juos pamėgti. Daržovės ir vaisiai taps savotiško konstruktoriaus detalėmis, o iš jų padarytus kūrinius kviečiama fotografuoti ir įkelti tinklapyje www.sodincius.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)