Ką daryti, kad pirmokams ir vyresniems moksleiviams bei jų tėvams mokslo metų pradžia taptų sėkmingu startu?

Prisijaukinkite mokslą kartu su vaiku

Kaip pranešime spaudai teigia „Šiaurės licėjaus“ pradinių klasių mokytoja Milda Vainauskaitė, pradinių klasių moksleiviams labai svarbu, kad tėvai ypač dabar skirtų jiems daugiau laiko ir išklausytų mažųjų rūpesčius.

„Domėkitės vaiko veikla mokykloje – nuo informacijos apie mokymosi eigą iki bendravimo su kitais vaikais. Pradinėse klasėse besimokantys vaikai daug kalba, pasakoja ir yra atviri, todėl reikia naudotis šia proga ir praleisti su jais kuo daugiau laiko. Galite kartu tvarkytis namuose, skaityti knygeles ar tiesiog pasižiūrėti filmą. Išnaudokite ir tą laiką, kai kartu keliaujate į mokyklą, su vaiku aptarkite pakeliui pastebėtus įdomius dalykus ir dalykitės įspūdžiais“, – pataria tėvams M. Vainauskaitė.

Jos kolegė, „Šiaurės licėjaus“ pradinio ugdymo mokytoja Rasa Jurgelevičienė, pastebi, kad tėvai turėtų nepamiršti su vaiku pasidalyti savo pačių prisiminimais apie pirmąsias dienas, tai padeda vaikams atsiverti: „Papasakokite, kaip nekantravote ir išdrįsote užkalbinti pirmąjį savo suolo draugą, prisiminkite linksmus nutikimus, kurie jums atsitiko mokykloje. Taip pat kartu su vaiku paspėliokite, kuo panaši ir kuo skiriasi veikla mokykloje ir darželyje ar vasaros stovykloje.“

Pirmokams papasakokite, ką jie veiks

Leidyklos „Šviesa“ išleistų knygų „Vaikas pokyčių kelyje“ ir „Ypatingas vaikas – vienas ir kiekvienas“ autorės, vaikų ir paauglių psichologės Astos Blandės teigimu, pirmaisiais mokslo metais vaikas turi prisitaikyti ne tik prie naujos aplinkos, taisyklių bei reikalavimų, bet ir kitos dienotvarkės.

Iš pirmoko neretai tikimasi savarankiškumo, savikontrolės ir dėmesingumo, tačiau tai demonstruoti ypač sunku. Svarbu su vaiku aptarti mokyklos taisykles, susitarimus ir nepamiršti paaiškinti, kodėl jie yra reikalingi. Visgi nereikėtų nustebti, jei vaikas pirmaisiais mėnesiais mokykloje taps irzlus ar dirglus.

„Norėdami vaiką nuteikti mokytis, tėvai turi papasakoti, ką jis veiks mokykloje ir su kokiomis naujovėmis susidurs. Tai padės vaikui labiau pasitikėti savimi ir suprasti naują gyvenimo etapą. Kitaip tariant, mokslą prisijaukinkite kartu su vaiku“, – sako A. Blandė.

Bendraukite su vaikais ir jų mokytojais

Pasak psichologės, vaikai yra jautrūs bet kokiai tėvų išsakomai nuomonei, ir tai gali daryti įtaką blogai vaiko savijautai mokykloje. Todėl itin svarbu sužadinti natūralų vaikų smalsumą ir domėjimąsi, nekurti neigiamų išankstinių nuostatų.

„Tam, kad tėvų buvimas vaikui padėtų, jie taip pat turi stengtis mokytis. Pats geriausias pavyzdys vaikams – tėvai. Aptarkite kartu vaiko galimybes bei norus ir išsikelkite realius tikslus semestrui ar visiems mokslo metams. Būkite komandoje kartu su mokytojais – teiraukitės jų įžvalgų apie vaiko pasiekimus, stipriąsias puses bei silpnųjų tobulinimą“, – pataria psichologė.

Nors stresas pirmomis mokslo dienomis beveik neišvengiamas, nuslūgus emocijoms ir patiems stipriausiems įspūdžiams, kartu galima pradėti kurti teigiamus pokyčius.

Leidykla „Šviesa“ ir A. Blandė sukūrė „Z kartos testą“ tėvams, kuris skirtas geriau pažinti savo vaikus ir jų mokymosi poreikius. Šis testas padeda suprasti ir įvertinti tėvų indėlį į vaiko mokslo bei pasiekimų pasaulį. Atlikusieji testą gauna pakankamai išsamių psichologės patarimų ir įžvalgų rinkinį, taip pat rekomendacijas, kokie papildomai edukacijai skirti leidiniai tiktų jų vaikui.

Nepamirškite neformalaus ugdymo

Mokytoja R. Jurgelevičienė sako, kad neformalus ugdymas taip pat labai svarbus mokslo metų palydovas, o pasirinkti veiklą turėtų padėti tėvai.

„Aptarkite, kokius būrelius nori lankyti jūsų vaikas. Prasidėjus mokslo metams, kai jau žinomas būrelių ir pamokų laikas, pagelbėkite vaikui sudėlioti jo dienotvarkę. Geriausia, kai vaikas mato ją kasdien prie savo rašomojo stalo. Šalia kasdienių darbų nepamirškite atrasti laiko jaukiems pokalbiams ir pasidžiaukite kiekviena vaiko sėkme, visada reaguokite į pirmąsias problemas ar nesėkmes. Paaiškinkite vaikui, kad mokykloje jį supantys bendraamžiai bus skirtingi. Tačiau iš daugumos klasės draugų jis tikrai suras keletą, su kuriais norės bendrauti artimiau“, – sako pradinio ugdymo mokytoja.

Psichologė A. Blandė pastebi, kad kiekvienas vaikas yra individualus, tad ir keliai į jų pasaulį negali būti vienodi. Anot specialistės, kai kuriems vaikams svarbu išbandyti kuo daugiau veiklų ir vėliau apsispręsti, kas jiems labiausiai prie širdies. Priimant sprendimą, būtina įsiklausyti į vaiko norus ir neprimesti jam savo svajonių ir pomėgių.

„Dalis vaikų ypač jautrūs suaugusiųjų asmenybei, todėl jie renkasi veiklą pagal tai, kas yra jos vadovas. Tad tėvams tenka nelengva užduotis – kruopščiai ir atsakingai išrinkti vaikui užklasinę veiklą“, – sako A. Blandė.

Renkantis neformalųjį ugdymą verta atsižvelgti į tai, kokie būreliai suteiks vaikui galimybę atsipalaiduoti, bendrauti su kitais vaikais ir šiek tiek atitrūkti nuo mokslų. Todėl tėvai, remdamiesi vaiko pomėgiais, turėtų įvertinti, kur jis jausis geriausiai – šokdamas, piešdamas, dainuodamas, žaisdamas šachmatais ar konstruodamas robotikos užsiėmimuose. Tai padaryti geriausia dar rugsėjo mėnesį – išvengsite papildomo streso ir pasirūpinsite savo vaiko lavinimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją