Mokslininkai iš Kalifornijos universiteto atliko žiaurų eksperimentą. Kad suprastų, kaip pasikeis vaikų būklė be šiuolaikinių aparatų, jie atėmė iš grupės šeštaklasių telefonus ir kitus įrenginius. 50 žmonių iškeliavo ilsėtis be jų į vieną stovyklą, o dar 50, apsiginklavę išmaniaisiais telefonais bei planšetėmis, išvažiavo į kitą.

Kaip nebūtų keista, greičiausiai prie elektroninių įrenginių praradimo adaptavosi vyresnieji – stovyklos grupių vadovai, kurių amžius buvo 18–20 metų. Pirmosiomis dienomis mokinius rimtai „laužė“, bet vėliau priprato. Eksperimento pradžioje vaikams rodė žmonių su įvairiomis nuotaikomis nuotraukas ir video ir prašė nuspręsti – ką tie žmonės tuo metu jaučia.

Mokiniai, likę be savo aparatų, jau po 5 dienų parodė geresnius rezultatus už kontrolinę grupę, iš kurių neatėmė jų turtų. Jeigu stovyklos pamainos pradžioje pirmos grupės vaikai suklysdavo maždaug 14% atvejų, tai po dviejų savaičių klaidų skaičius sumažėjo iki 9 proc. Pas vaikus, kuriems išmaniuosius aparatus paliko, klaidų lygis išliko nepakitęs.

Tyrinėtojai mano, kad tai labai svarbūs rezultatai. Kad neprarastume socialinių įgūdžių, reikia daugiau bendrauti akis į akį. Mokslininkai pataria periodiškai atsisakyti prietaisų gyvo bendravimo naudai.