Psichologės Asta Blandė bei Eglė Gudelienė atsiųstame pranešime spaudai dalinasi devyniais patarimais, kaip formuoti tinkamą vaikų elgesį. Šie patarimai pravers ir mažylių, ir jau paauglių tėvams, nes paauglystė – tai paskutinis etapas, suteikiantis tėvams galimybę padėti vaikams išbandyti savo sprendimų priėmimo įgūdžius saugioje ir palaikančioje aplinkoje.

1. Aiškiai įvardykite, kokio elgesio iš vaiko tikitės, kokios yra leistino elgesio ribos. Lygiai taip pat ir mokykloje – rami atmosfera klasėje ir namuose, aiškūs ir pagrįsti reikalavimai, atitinkantys vaiko gebėjimus, mokytojų, tėvų, bendraamžių palaikymas padeda susidoroti su įvairiais kliuviniais ir teigiamai veikia asmenybės raidą.

2. Paaiškinkite ne tik kaip vaikas bus drausminamas, bet ir kas bus, kai jis laikysis susitarimų.

3. Venkite pamokslauti.

4. Formuluotę „Jei ..., tai ...“ keiskite į „Kai ..., tai ...“.

5. Atsiminkite, kad šaukimas – prasčiausia bendravimo forma.

6. Aptarkite vaiko netinkamo elgesio pasekmes aplinkinių žmonių jausmams ir veiksmams.

7. Raskite laiko pokalbiui, kai vaikui kyla noras išsipasakoti ir pasišnekėti. Atpažindami ir suprasdami savo jausmus vaikai priima geresnius sprendimus. To galima išmokyti kalbantis apie įvairiose situacijose patiriamus išgyvenimus.

8. Venkite pasakoti kitiems žmonėms apie netinkamą vaiko elgesį jam girdint.

9. Nuolat akcentuokite, kad norint ir stengiantis tinkamo elgesio galima išmokti.

Žinoma, ne visuomet pavyksta iš karto pritaikyti patarimus praktikoje, tačiau drąsindama tėvelius, A. Blandė primena, kad kantrybė ir atkaklumas turi stebuklingą galią, kuri sunkumus ir kliūtis paverčia įveikiamais iššūkiais.

Padiskutuoti apie šiuos ir kitus tėvams skirtus patarimus kartu su vaikų ir paauglių psichologe Asta Blande, leidyklos „Šviesa“ išleistos knygos „Vaikas pokyčių kelyje“ autore, bus galima šį savaitgalį, kovo 25-26 dienomis vyksiančioje konferencijoje „Atsakinga tėvystė“, Litexpo parodų rūmuose Vilniuje, kur A. Blandė konsultuos tėvelius „Šiaurės licėjaus“ Žinių alėjoje, šeštadienį 15-17 val., ir sekmadienį 13-17 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)