Apie britų ilgaplaukių kačių gebėjimą sužavėti iš pirmo žvilgsnio pasakoja ir kiti šių kačių veisėjai. „Ši veislė mane traukia savo žavingu kailiu, akimis – iš karto pakerėjo. Tiesiog įsimylėjome šią veislę iš pirmo žvilgsnio“, – prisipažįsta britų ilgaplaukių kačių veisėjas Tomas Pinigis.

Britų ilgaplaukės katės išveistos iš populiarių britų trumpaplaukių kačių. XX a. pirmoje pusėje britų trumpaplaukes pradėta kryžminti su turkų angoros, vėliau pavadintomis persų, katėmis. Dėl tokio kryžminimo vadose gimdavo ir trumpaplaukių, ir ilgaplaukių kačiukų, tačiau pastarųjų nepripažino kaip atskiros veislės.

Tik trečios kartos britų trumpaplaukės katės, gimusios po šio kryžminimo, galėjo būti rodomos kačių parodose. Kryžminimas žymiai sumažino britų trumpaplaukių kačių skaičių ir po Antrojo pasaulinio karo ši veislė buvo ties išnykimo riba. Siekiant išsaugoti veislę, trumpaplaukes pradėta veisti su ilgaplaukėmis persų katėmis. Vėl gimdavo kačiukai, primenantys XX a. pradžios persų ir angoros veislių kates.

Trumpo plauko katės buvo labai vertinamos, priešingai nei ilgaplaukės. Tačiau atsirado šių kačių gerbėjų, kurie pradėjo veisti būtent ilgaplaukius britų kačių palikuonis. 2009 m. veislę pripažino Tarptautinė kačių asociacija (TICA).

Vienintelis skirtumas tarp britų ilgaplaukių ir britų trumpaplaukių kačių – kailio ilgis.

„Man tas ilgas plaukas yra užburiantis. Tai yra karališka katė, – susižavėjimo neslepia britų ilgaplaukių kačių veisėja R. Kūmelienė. – Pagrindinis šios veislės akcentas yra „apykaklė“ ir „kelnės“. Nuo uodegos neįmanoma atplėšti akių.“

Įdomu tai, kad kailis, nors ir ilgesnis kaip persų, struktūra artimesnis britų trumpaplaukių kailiui.

„Šiai veislei nereikia ypatingos kailio priežiūros“, – tikina R. Kūmelienė.

Pasigrožėti britų ilgaplaukėmis katėmis galite laidos „Mūsų gyvūnai“ reportaže.