Patarimais, kaip palengvinti šiuos darbus, dalijasi „Electrolux“ atstovas Laurynas Skruibis.

1. Kovos ringe su perdžiūvusiais skalbiniais

Apklausa atskleidė, kad net 31 proc. respondentų rūbų lyginimas – pats nemėgstamiausias namų ruošos darbų. Pasak L. Skruibio, ši veikla dažnai tampa nemalonia dėl lyginimui sunkiai pasiduodančių, jau perdžiūvusių skalbinių.

„Ilgai džiovinant drabužius gana sudėtinga juos išlyginti, nes drabužiai per daug išsausėja. Ypač tai būdinga lino ir medvilnės audiniams. Drėgmės stygių gali kompensuoti skalbyklės ar džiovyklės su garų funkcijomis, be to, jos labiau apsaugo drabužį nuo susiglamžymo“, – tvirtino ekspertas.

Dar vienas dažnuose namuose turimas prietaisas – lygintuvas su garų funkcija. Tačiau ką daryti, jei vietoj garų iš lygintuvo pabyra kalkių nuosėdos, kurios kėsinasi dar ir sutepti lyginamą drabužį? „Šios problemos išvengsite, jei naudosite distiliuotą arba virintą ir atvėsintą vandenį, o kaskart pasinaudoję lygintuvu jame nepaliksite vandens. Tik atminkite – kuo daugiau skylučių yra ant lygintuvo pado, tuo efektyvesnis lyginimas garais“, – patarė L. Skruibis.

Maža gudrybė, padėsianti išvengti kai kurių drabužių lyginimo – prieš džiaustydami juos gerai išpurtykime. Į kovą su perdžiūvusiais skalbiniais pasitelkime ir kitas liaudiškas priemones. Štai medvilninė skepetaitė apsaugo audinį nuo per didelio karščio ar lyginimo žymių. Sudrėkinkite ją vandeniu – skalbinių raukšles pašalinti bus kur kas paprasčiau. Rankovių lyginimą įveiksite lengviau, jei į rankovės vidų įkišite susuktą rankšluosčio ritinėlį ir audinį lyginsite lengvais judesiais.

2. Grindų plovimas – menas ir mokslas pasirinkti tinkamas priemones

Grindų plovimas taip pat atsidūrė nelaukiamiausių buities darbų sąrašo viršūnėje – šio darbo itin nemėgsta 27 proc. apklaustųjų. Anot L. Skruibio, su grindimis susitvarkysime lengviau, jei plaudami laikysimės keleto patarimų.

„Pirmiausia reikėtų atsižvelgti į grindų dangos tipą. Medžio ar parketo paviršiai – jautrūs drėgmei, todėl juos valyti reikėtų švelniu audiniu, sudrėkintu vėsiame vandenyje. O plyteles geriau išplausite drėgnesnėmis grindų šluostėmis, tačiau venkite stiprios koncentracijos šarminių priemonių, pavyzdžiui, sodos, borakso, kad nepažeistumėte paviršiaus“, – teigė ekspertas.

Ar buityje jau išbandėte kūdikiams skirtas drėgnąsias servetėles? Jos padeda greitai išnaikinti kilimų ir kiliminių dangų dėmes, ypač jei dėmė – šviežia. Dėl neutralios sudėties, šios servetėlės taip pat tinkamos jautresniems paviršiams valyti. Beje, prieš plaunant bet kokį paviršių, ekspertas pataria pirmiausia jį išsiurbti dulkių siurbliu – grindis išplauti bus paprasčiau, be to, nereikės po namus vaikytis ant grindų susikaupusių dulkių gumulėlių.

Pasiilgote malonių kvapų? Į grindims plauti paruoštą vandenį įlašinkite šiek tiek mėgstamo skalbiklio – namų ruoša bus žymiai smagesnė.

3. Triukšmingiausias namų ruošos darbas – dulkių siurbimas

Štai trečiasis nemėgstamiausias namų ruošos darbas tarp apklaustųjų – dulkių siurbimas (24 proc. pasirinkusiųjų). O vienas labiausiai erzinančių garsų buityje yra dulkių siurblio skleidžiamas garsas – taip teigia net 60 proc. apklausos dalyvių.

Anot L. Skruibio, siurbti bus lengviau, o ir laikas tvarkantis neprailgs, jei pasirinksite tinkamus dulkių siurblio antgalius. „Kietam paviršiui rinkitės su minkštais šepečiais – taip nepaliksite braukymo žymių, o kruopščiai surinkti kilimuose įstrigusius plaukus padės motorizuoti antgaliai su besisukančiu šepečiu“, – sakė L. Skruibis.

Beje, beveik pusė respondentų namus siurbia kone kas antrą dieną – tvarkymasis atima nemažai mūsų kasdienio laiko. „Siurbimas bus paprastesnis, jei siurblys atitiks tvarkymosi įpročius ir poreikius, – teigė ekspertas. – Šiandieną dulkių siurblių asortimentas ypač įvairus: nuo tyliausių, kurių garsas prilygsta šnabždesiui, iki belaidžių siurblių – mėgstantiems nedidelėmis pastangomis palaikyti nuolatinę tvarką ir išvengti didžiojo tvarkymosi.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)