Daugiau kaip 20 metų odontologijos srityje dirbantis klinikos „Pro-Implant“ vadovas Darius Počebutas įsitikinęs – daugelis lietuvių savo dantų nemyli. Būtent nepakankamas šalies gyventojų dėmesys savo dantų priežiūrai odontologui kelia didžiausią nerimą, rašoma pranešime spaudai.

Tyrimai rodo, kad profilaktiškai burnos sveikatą tikrinasi tik kas ketvirtas Lietuvos gyventojas. Beveik penktadalis pas odontologą apsilanko tik tada, kai nebegali pakelti dantų skausmo. Specialisto teigimu, žmonės per menkai supranta dantų higienos ir profilaktikos svarbą.

„Atrodytų, kad daugelis nesusimasto, jog būtent reguliari dantų priežiūra gali padėti sutaupyti – prispyrus bėdai apsilankymas pas odontologą kainuoja žymai brangiau. Žinoma, reikia pastebėti, kad ir viešojoje erdvėje informacijos apie modernius gydymo metodus gerokai daugiau nei apie profilaktikos svarbą“ – atkreipia dėmesį D. Počebutas.

Anot odontologo, apstu ir mitų apie dantų priežiūrą – yra manančių, kad dantų valymą galima pakeisti obuolio ar net ... sūrio valgymu. Daugelis nežino net elementariausių taisyklių, kaip teisingai išsivalyti dantis.

„Daugelyje Europos šalių šis klausimas išspręstas labai paprastai – pasitelkiant draudimo sistemą. Jei periodiškai nesilankai pas odontologą profilaktiniams patikrinimams bei burnos higienos procedūroms, draudimo bendrovės neapmoka dantų gydymo išlaidų. Galbūt tai skamba radikaliai, tačiau – veikia“ – pasakoja specialistas.

Jo teigimu, ugdant gyventojų įpročius reikšmingas ir odontologijos klinikų vaidmuo: pavyzdžiui, derinant odontologo asistento ir burnos higienisto funkcijas. Tai leidžia užmegzti glaudesnį ryšį su pacientu, formuoti reguliaraus profilaktinio apsilankymo įprotį.

Žinoma, svarbus ir valstybės požiūris. Galima pasidžiaugti, kad šalies institucijos supranta burnos higienos svarbą ir specialistų parengiama pakankamai, tačiau dar pasigendama priemonių, kuriomis būtų ugdomas gyventojų supratimas apie dantų higienos ir profilaktikos reikšmę.

„Šiuolaikinės odontologijos technologijos – tokios kaip skaitmeninis rentgenas, skaitmeniniai danties antspaudai, kaulo žiedo implantacijos metodas leidžia ženkliai sumažinti nemalonius pojūčius ir laiką, kurį pacientas praleidžia odontologo kėdėje. Visgi, norėtųsi, kad žmonės pas odontologus dažniau užsuktų ne gydymo, o profilaktikos tikslais“ – reziumuoja D. Počebutas.

Septyni patarimai dantų priežiūrai:

1. Dantis valykitės bent du kartus į dieną – ryte ir vakare, einant miegoti;

2. Tarpdančius kiekvieną vakarą išvalykite naudodami dantų siūlą;

3. Kiekvieną rytą nuvalykite per naktį susikaupusias apnašas nuo liežuvio;

4. Dantų šepetėlį keiskite bent kas du mėnesius. Patartina naudoti šepetėlį minkštais šereliais;

5. Suvalgę saldumynų nepamirškite naudoti burnos skalavimo skysčio ar bent jau išgerkite stiklinę vandens – tai padeda sumažinti cukraus kiekį burnoje;

6. Pas odontologą profilaktiniam patikrinimui ir burnos higienos procedūrai apsilankykite bent kartą, o geriausia – du kartus į metus;

7. Jei dantenos kraujuoja, registruokitės vizitui pas odontologą: tai gali būti rimtesnių problemų ženklas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)