„Maltos ordino pagalbos tarnybos (MOPT) savanoriai pagyvenusius žmones lanko visus metus. Puikiai matome, kaip atrodo vieniša senatvė, kiek daug pagyvenusių žmonių yra pamiršti artimųjų, užsidarę tarp keturių sienų. Norisi šiuos žmones ne tik aprūpinti šiltu maistu, medikamentais bei taip jiems trūkstamu dėmesiu, bet ir paskatinti išeiti, bendrauti su bendraminčiais, – sako MOPT generalinis sekretorius Eitvydas Bingelis. – Tarptautinė pagyvenusių žmonių diena – tai tik simbolinė šventė, kurios metu globojamiems senjorams skiriame ypatingą dėmesį, organizuojame įvairius koncertus, pasisėdėjimus. Labai norėtųsi, kad taip vyktų visus metus, o svarbiausia, kad dėmesiu galėtų džiaugtis visi šalies seneliai“.

Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos renginiai – tai jau 20 metų besitęsianti MOPT tradicija, kuri neleidžia senjorams likti namuose. Šiandien daugiau nei 20 Lietuvos miestų ir miestelių senjorams organizuojama tiek daug skirtingų renginių, kad kiekvienas ras, kur nueiti. Vienas didžiausių renginių vyks Klaipėdoje, kur senjorams rengiamas 5 folklorinių kolektyvų bei 3 chorų koncertas-vakaronė, pasak organizatorių, renginyje dalyvaus daug regėjimo negalią turinčių senjorų. Vilniuje senjorai kviečiami į Stasio Vainiūno namus pasiklausyti dainų bei poezijos, pabendrauti prie puodelio arbatos.

Varėnoje senjorai stebės Dalios Tamulevičiūtės spektaklį, o Aukštadvaryje keliaus į mokyklos mokinukų spektaklį „Dainininkas”. Palangoje visi senjorai kviečiami apsilankyti Švenčiausios Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje, kurioje bus užsakytos specialios mišios, o po jų vyks vakaronė. Tai tik maža dalis renginių, į kuriuos yra kviečiami visi senjorai. Renginiuose laukiama kelių šimtų pagyvenusių žmonių.

Šiais metais prie renginių maratono organizavimo prisijungia daugiau nei 200 MOPT savanorių, kurių dauguma – jaunieji maltiečiai. Pasak E. Bingelio, tik savanorių dėka šimtams maltiečių globojamų senelių ši diena ypatinga: „Dėl ligos ne visi pagyvenę žmonės gali išeiti iš namų. Būtent tokių – sunkiai vaikštančių ar gulinčių lovoje daugiausiai ir globojame. Kiekvienas savanoris šiandien stengiasi nustebinti savo globojamą senelį. O geriausia to grąža – nuoširdi seno žmogaus šypsena, žinojimas, kad jis tau dėkingas iš visos širdies“. E. Bingelis kviečia kiekvieną prisidėti prie Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos misijos ir šiluma bei dėmesiu nudžiuginti bent savo artimuosius.

Maltiečiai skurstančiais bei vienišais seneliais rūpinasi ne tik per senjorų dieną, bet ir visus metus: net 17 miestų pagyvenusiems žmonėms į namus vežamas karštas maistas, 10 miestų veikia „Priežiūros namuose projektas“, 5 Lietuvos vietovėse vyksta Senjorų klubų veikla. Vieniši ir savimi nebegalintys pasirūpinti senoliai yra nuolat prižiūrimi Jaunųjų maltiečių savanorių, kurie stengiasi būti ne tik jų pagalbininkais, kurie retkarčiais padeda atlikti tam tikrus buities darbus, bet ir tapti jų draugais – įgyti pasitikėjimą, užmegzti tvirtą bei nuoširdų ryšį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)