Kvalifikuoti specialistai negali atstoti šeimos

Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ direktorė Rasa Dičpetrienė džiaugiasi, jog mūsų šalyje ir visuomenėje po truputį bręsta nuomonė, kad sutvarkyta bei atnaujinta globos namų aplinka tikrai nėra tai, ko reikėtų siekiant mažinti globos namų auklėtinių socialinę atskirtį ar tuo labiau užkirsti kelią kitų vaikų patekimui į globos įstaigas. „Vis daugiau ir dažniau kalbama apie vaiko augimo šeimoje svarbą“, - sako Rasa.

Vaiko augimo šeimoje būtinybę pripažįsta ir psichologė Ingrida Bobinienė bei paaiškina, jog norint, kad vaikas augtų fiziškai ir psichologiškai sveikas, jam būtinas artimas ryšys su pagrindiniu rūpintoju (mama, tėčiu ar globėju, įtėviu). Vaikai, netekę tėvų globos, dėl to labai stipriai išgyvena, o neatsiradus asmeniui, kuris galėtų perimti tėvų vaidmenį, ima kilti įvairių psichologinių sunkumų bei juos lydinčių ligų. „Sutvarkyta vaikų globos institucijų aplinka ir kvalifikuoti specialistai negali atstoti šeimos. Labai svarbu, kad mūsų visų pastangos būtų vieningai nukreiptos į kompleksinę paramą šeimoms, susiduriančioms su įvairiais sunkumais, siekiant vaiką išlaikyti darnioje šeimoje, o tais atvejais, kai vaikui gyventi su biologiniais tėvais galimybių nėra, sukurti galimybes gyventi kitoje, vaiką priimančioje ir mylinčioje šeimoje“, - rūpinasi psichologė. 

Institucijų mažinimo baimės ir džiaugsmai

Nepaisant, atrodo, visuotinai suvokiamos beglobių vaikų priežiūros šeimose naudos, mūsų visuomenėje egzistuoja dar daug su deinstitucionalizacija susijusių baimių. Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė pirmiausia pastebi tai, jog galimai sumažėjus globos namų, šių įstaigų darbuotojai bijo netekti darbo. R. Dičpetrienės teigimu, jau trečius metus Lietuvos savivaldybėse sėkmingai vykdoma deinstitucionalizacijos veikla patvirtina tai, kad sumažėjus vaikų skaičiui globos namuose, darbuotojai gauna kitų alternatyvių darbinių veiklų: steigiamos socialinės rizikos šeimų paramos grupės, psichologo konsultacijos, įvairūs krizių centrai, tad darbo vietų, pasak „Gelbėkit vaikus“ vadovės, tikrai nesumažėja, gali tik iš dalies pakisti darbo pobūdis. Taip vienu šūviu nušaunami du zuikiai: išlaikomos esamos darbo vietos ir globos namų vaikai labiau integruojami į šeimas, į visuomenę, mažinamas globotinių skaičius.

Lietuvoje mažinti institucijų šiek tiek prisibijoma dar galbūt ir todėl, jog manoma, kad globėjų ruošimas bei jų išlaikymas valstybei kainuos labai daug. „Tikriausiai mažai kas žino, jog vieno vaiko išlaikymas globos namuose valstybei kainuoja nuo 2000 Lt per mėnesį“, - pagrįstai abejoja R. Dičpetrienė bei priduria, kad globėjams mokama suma yra beveik perpus mažesnė. „Ir valstybė šioje vietoje tikrai sutaupytų, ir šeimose augančių vaikų psichinė bei emocinė raida būtų sklandesnė“, - institucijų mažinimo naudą vardija organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė. 

Ragina drąsiai žengti pirmyn

Minėtą institucijų mažinimo projektą vykdančios organizacijos vadovės teigimu, ne tik skandinavų sėkmingai įdiegta ir veikianti deinstitucionalizacijos sistema, bet ir vietinė patirtis rodo, kad Lietuvai tikrai yra verta drąsiai bei užtikrintai žengti dar vieną žingsnį pirmyn: ne renovuoti ar statyti naujus institucijų pastatus, o didinti valstybės skiriamas lėšas įtėvių ir globėjų paieškai, rengimui, paramai esamiems įtėviams ir globėjams, šeimoms, kurios patiria įvairius sunkumus, išgyvena krizes. Taip pat svarbu pradėti ruošti profesionalius globėjus, kurie galėtų priimti vaiką į savo šeimą iki kol bus rasti nuolatiniai globėjai ar įtėviai. R. Dičpetrienė džiaugiasi, kad jau trečius metus 15 Lietuvos savivaldybių organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vykdomas projektas duoda puikių rezultatų bei sulaukia teigiamo vertinimo ne tik iš savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyrių, socialinių darbuotojų bet ir iš bendruomenių.

Džiaugiamės ir aktyviai veikiame tol, kol esame remiami švedų, tačiau tikimės, kad ir pasibaigus projekto finansavimui, galbūt bendradarbiaudami su kitomis NVO, galėsime tęsti sėkmingai pradėtą svarbų darbą. Kadangi institucijų mažinimas šalyje – ilgalaikis procesas, nuoširdžiai tikimės nesustoti jo viduryje, tikimės ir Lietuvos žmonių palaikymo. O padėti galima labai įvairiai: paaukoti organizacijai „Gelbėkit vaikus“, tapti globėju ar projekto savanoriu savo savivaldybėje bei tiesiog morališkai palaikyti. Net ir toks, atrodo, paprastas dalykas, kaip minkštųjų žaislų pirkimas prieškalėdiniu laikotarpiu IKEA parduotuvėje, iš tiesų prisideda prie kilnių tikslų. Vienas euras nuo kiekvieno parduoto minkštojo žaislo, skiriamas IKEA fondui, kuris savo ruožtu remia įvairias su vaikų išsilavinimu ir socialine atskirtimi susijusias programas Rytų Europoje ir Pietryčių Azijoje.
Dienos centrai – institucinės globos prevencijai

Dienos centrai – dar viena organizacijos „Gelbėkit vaikus“ nuo pat 1996-ųjų nuolat vykdoma institucinės globos prevencijos programa. Būtent 96-aisiais organizacija įsteigė pirmąjį dienos centrą Lietuvoje. Nuo pat įsteigimo dienos centrų veikla pasirodė esanti labai naudinga ir sėkminga, todėl 2002 m. LR Vyriausybė patvirtino ir iki šiol įgyvendiną Nacionalinę vaikų dienos centrų programą. „Dienos centruose vaikai pavalgo, paruošia pamokas, užsiima turininga ir lavinančia popamokine veikla. Į namus, kur gyvenimo sąlygos, švelniai tariant, ne pačios geriausios, vaikai grįžta tik pasibaigus dienos centro darbo laikui“, - dienos centrų privalumus vardija „Gelbėkit vaikus“ organizacijos vadovė R. Dičpetrienė ir priduria, jog dienos centrai – labai svarbus įrankis, padedantis vaikams likti su savo šeimomis.

2013 m. LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija parengė deinstitucionalizacijos strategiją bei jos priemonių planą, kuris pamažu turėtų būti įgyvendinamas Lietuvoje. Esant tokiai rimtai situacijai, šios socialinės politikos krypties įgyvendinimu mūsų šalyje rūpinasi ne vien šalies vyriausybė, bet ir nevyriausybinės organizacijos, planuodamos savo projektinę veiklą. Viena šių organizacijų yra „Gelbėkit vaikus“, kuri jau trečius metus Lietuvoje įgyvendina IKEA fondo remiamą projektą „Efektyvios alternatyvos vaikų institucinei globai“.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją