Tyrimai parodė, kad vaikai, kurie jaučia, kad gali atvirai kalbėtis su tėvais apie seksą, mažiau linkę šioje srityje rizikuoti nei tie, kurie negali. Taigi giliai įkvėpkite ir perskaitykite mūsų patarimus.

Skaičiai, keliantys nerimą

Paauglių sekso statistika tikrai sukrečia. Naujausias tyrimas parodė, kad Jungtinėje Karalystėje viena iš keturių nepilnamečių mergaičių turėjo seksualinių santykių. Tikrasis skaičius, ko gera, dar didesnis. Vienas procentas iš vienuolikamečių-dvylikamečių jau seksualiai aktyvios, kasmet pastoja tūkstančiai paauglių, kurių dalis dar neturi šešiolikos.

Atsikratykite varžymosi

Gerai, pripažinkime tai. Net dvidešimt pirmajame amžiuje drovimės kalbėti apie seksą, išskyrus nebent su geriausiomis draugėmis. Itin nejaukiai jaučiamės mėgindamos ta tema kalbėtis su paaugliu. Tačiau neleiskite, kad tai jus sustabdytų. Vietoje to prisipažinkite vaikui, kad jums nejauku. Paaiškinkite, kad su savo tėvais niekuomet neturėjote tokio pokalbio, todėl jums tai nauja, tačiau nepamirškite paaiškinti, kodėl norite su jais apie tai kalbėtis.

Pradėkite anksti

Kuo anksčiau pradėsite kalbėtis su savo vaiku apie seksą, tuo patogiau jausitės kalbėdamiesi. Žinoma, yra ribos, ką keturmečiai turėtų žinoti, tačiau pagrindinė taisyklė – jei jie pakankamai dideli paklausti, vadinasi, pakankamai dideli žinoti. Vartokite paprastus ir jų amžiui tinkamus terminus. Jei jie visuomet žinos, kad turi penį ar vaginą, kaip kad žino, jog turi ranką ar kelį, tai neatrodys jiems didžiulė paslaptis ir jie bus apsaugoti nuo smėlio dėžės informacijos. Augant vaikui, neleiskite, kad jie pasimestų nežinioje dėl savo bręstančio kūno.

Klauskite

Jei jums neramu, kad vaikas nesupranta, kas yra seksas, o mokykloje draugai jam gali suteikti klaidingą ar bauginančią informaciją, laikas šį klausimą iškelti. Palaukite natūralaus momento – pavyzdžiui, vaikai dažnai klausinėja, ar jie turės naujagimį broliuką ar sesutę, kaip jų draugai. Tuomet pasinaudokite proga išsiaiškinti, kiek jūsų vaikas žino, ir švelniai pataisykite klaidingą informaciją.

Kalbėkite apie jausmus

Nepasakokite vien tik apie mechaniką. Vaikui augant, imkite kalbėti apie atsakomybę ir jausmus, kad paauglys žinotų, jog seksualinis ryšys – tai ir rūpestis bei emocinė atsakomybė. Pabrėžkite, kad prieš seksualinius santykius dar svarbu, jog abu partneriai jaustųsi gerai vienas su kitu, galėtų kalbėtis apie jausmus, kontracepciją, abejones.

Aptarkite riziką be moralizavimo

Jūs nenorite atgrasyti vaiko nuo pokalbių su jumis, tačiau jums reikia įsitikinti, kad vaikas žino apie seksualinių santykių pavojus. Pakalbėkite apie lytiškai plintančias ligas bei paauglių nėštumą.

Jei jūsų paauglys turi seksualinių santykių arba galvoja apie tai, o tyrimai rodo, kad taip ir yra, nepadės tiesiog pasakyti „negalima“. Kalbėkitės su jais, suteikite informaciją, kurios jiems reikia, ir neteiskite.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)