Kaip parinkti geriausią amžių antro vaiko gimimui

Kaip žinoma, nėštumas – gražus, laimingas laikotarpis moters gyvenime, tiesa, taip pat ir atsakingas. Moters organizmas naudoja šitiek energijos tam, kad būsimas mažylis gimtų sveikas. O paskui laukia maitinimas krūtimi, kuriam reikia ne mažiau energijos. Tad per kiek laiko moters organizmas visiškai atsistato?


Medikų nuomone, geriausia antrą kūdikį pradėti praėjus trejiems metams po pirmojo gimimo. Manoma, kad per šį laikotarpį moters organizmas visiškai atsistato po nėštumo, gimdymo ir maitinimo krūtimi, pailsi ir yra pasirengęs dar kartą pratęsti giminę.


Nėra prasmės kalbėti apie konkretų moters amžių – čia svarbi ir genetika, ir paveldimumas, ir abiejų tėvų sveikata, ir socialinės gyvenimo sąlygos. Galima ir dvidešimties pagimdyti trečią vaiką, bet šiais laikais ir sulaukusios 40-ies moterys tampa motinomis. Tad vertėtų pakalbėti apie kitą aspektą – amžiaus skirtumo tarp vaikų pliusus ir minusus.


Pametinukai. Mažo amžiaus skirtumo privalumai.


Manoma, kad pamečiui gimę vaikai artimesni, sutampa jų interesai, jiems patinka tie patys žaislai, jų vienodas dienos ritmas. Jie panašūs į dvynius – beveik nėra amžiaus skirtumo, nėra vyresnio vaiko. Bet mamai yra sunkumų: pirma, po vienų motinystės atostogų eina kitos, o jei moteriai patinka jos darbas ir ji nori dirbti pasirinktoje srityje, negerai ilgam atitrūkti nuo mėgstamos srities.


Vaikų ligos ir darbas


Dar vienas niuansas: jeigu vaikai serga, suserga abu. Suprantama, nelengva susitarti su dirgliu vaiku, nenorinčiu gerti neskanių vaistų. O juo labiau jei vaikai du – dviese priešintis kur kas įdomiau nei po vieną. 


Dirbančiai moteriai reikia būti pasirengusiai, kad vyresnybei gali nepatikti, kai serga vaikai ir jai tenka imti nedarbingumo lapelį. Deja, nuo kasdienybės nepabėgsi, todėl mokykitės derinti vaikų auginimą ir darbą. Labai gerai, jeigu į pagalbą pasirengę ateiti seneliai.


Kaip lygiai padalinti meilę ir dėmesį


Tėvai turi rodyti dėmesį abiem vaikams. Jei vyresnis vaikas žymiai vyresnis už jaunesnį, galima paprašyti padėti auginti brolį ar seserį. Labai svarbu, kad vaikas jaustų tėvų pasitikėjimą juo, jaustųsi vertinamas, išmoktų būti atsakingas.


Jaunesnysis jokiu būdu neturi jaustis priklausomas ar pavaldus, tėvai turi pastebėti ir pabrėžti jo individualumą, jis turi suprasti, kad jo nuomonė visada bus išklausyta ir jos bus paisoma. Na o vyresnįjį reikia iš anksto paruošti tam, kad šeimoje jis nebebus vienintelis vaikas, kuriam tenka visas tėvų dėmesys ir meilė. Meilės nesumažės, tai neįmanoma. Veikiau atvirkščiai – atsiras dar vienas žmogutis, kuris irgi jį labai mylės.


Optimalus amžiaus skirtumas tarp vaikų


Kaip teigia psichologai, optimaliausias skirtumas vyresnio ir jaunesnio vaiko – nuo 4 iki 8 metų. Pavyzdžiui, vyresnis, 5 m. amžiaus vaikas dieną eina į darželį, o mama tuo metu rūpinasi jaunesniu, juk su juo daugiau vargo. Vyresniajam nekils ir pavydo, kai nematys, kaip mama sūpuoja mažąjį. O 6 – 7 m. jis eis į mokyklą.


Na o jei tarp vaikų – 3 – 4 metų amžiaus skirtumas, tokią situaciją psichologai vadina aukso viduriuku. Visų pirma, mamos organizmas visiškai atsistatęs po pirmo gimdymo, antra, ji dar aiškiai pamena naujagimio auginimo ypatumus, trečia – jau turi patirties.


Nedidelio amžiaus skirtumo tarp vaikų privalumai


Jei tarp vaikų nedidelis amžiaus skirtumas, jie kartu žais, greitai ras bendrą kalbą, taps emociškai artimi. Taip pat pastebėta, kad jaunesnysis vystosi greičiau, nes turi galimybę stebėti vyresnį ir kartoti jo veiksmus.


Tas pats pasakytina ir apie mokymąsi mokykloje – vyresnis gali padėti jaunesniam ruošti pamokas, pakartojimais pagilindamas savo žinias. Svarbiausia, kad palaipsniui vaikai pradeda gyventi vienu dienos ritmu, eina miegoti ir keliasi tuo pačiu laiku, žaidžia, ruošia pamokas, eina į lauką kartu. O tai žymiai palengvina tėvams gyvenimą.


Galiausiai svarbu, kad pasaulį išvydo naujas žmogus. Ne taip svarbu, ar jis augs vienas, ar turės brolių ir seserų. Svarbiausia, kad visi vaikai būtų laukti, o pasaulis, į kurį jie ateis, būtų geras. O tai didžiąja dalimi priklauso nuo mylinčių ir rūpestingų tėvų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (141)