Gydytojas psichiatras Aurelijus Veryga sako, kad vieną ar du kartus išgėrus alkoholio priklausomybė nesusiformuoja. Jaunas vartojimo amžius prideda daug kitų rizikos faktorių.

„Bėda su vaikais yra ta, kad jiems priklausomybė formuojasi greičiau. Todėl nereikėtų praleisti pro akis net ir vienkartinių atvejų. Tėvai ne visuomet sužino, kad vaikas gėrė. Tačiau, manau, kad parūkymą gal ir galima pražiūrėti, o kai vaikas grįžta girtas – kiekvienas pamatys“ – teigė specialistas.

A.Veryga aiškino, kad jei jau vaikas grįžo išgėręs, negalima kalbėtis ir moralizuoti tuomet, kai jis yra girtas. Geriau palaukti kitos dienos ir ramiai susėdus pasikalbėti.

Kalbėtis apie alkoholio vartojimą reikia atsižvelgiant į vaiko amžių. Jei jis pabandė išgerti šeštoje klasėje, bus sudėtinga išaiškinti: „Tapsi alkoholiku“. „Kuo jaunesnis vaiko amžius, tuo daugiau reikia ieškoti argumentų, kurie veikia čia ir dabar.

Juk ir suaugusiems gąsdinimas ateitimi sunkiai veikia. Sakoma: „Nerūkyk, susirgsi plaučių vėžiu“. Kada? Po dvidešimt metų? Vaikui reikia akcentuoti, kas jam gresia dabar. Yra atveju, kai apsinuodijus alkoholiu ir numirštama. Kai esi girtas, neužfiksuoji, kas vyksta aplinkui, gali nutikti daug nelaimingų atsitikimų. Vaikams pagąsdinimas trumpalaikėmis sveikatos būsenomis, pavyzdžiui, pykinimu ar galvos skausmu, pakankamai gerai veikia. Su paaugliais jau galima kalbėti apie alkoholio vartojimo motyvus“, – aiškino psichiatras.

Nėra didelė tragedija, jei vaikas pabandė alkoholio. Svarbu tai, kad jis suprastų, jog toks elgesys nėra toleruojamas. Reikia pasikalbėti apie priežastis. Gal tai buvo spaudimas? Tuomet vaikui privalu paaiškinti, kad jis turi mokėti atsirinkti, ko jis nori. Jei priežastis – noras apsvaigti - aiškintis, kodėl vaikas taip prastai jaučiasi?

„Elementarus praleidimas pro akis bus įvertintas kaip tokio elgesio toleravimas. Paprastai galima daug ką apriboti, neleisti susitikti su draugais ar žaisti kokių nors žaidimų. Vaikui reikia leisti suprasti, kad blogas elgesys turi pasekmes. Papriekaištavimas taip pat nėra tinkama pasekmė. Trumpiau tariant – bendravimas su vaiku yra labai subtilus dalykas ir vieno tinkamo recepto nėra. Situacijos kiekvienuose namuose yra labai individualios“, – tikino A.Veryga.

Dažniausiai koncentruojamasi į pačią alkoholio vartojimo problemą jaunystėje. Tačiau reikėtų akcentuoti tai, kad alkoholio vartojimas ar rūkymas paskatina ir kitą neleistiną veiklą.

„To net nereikėtų sieti su kokiomis nors medžiagomis. Tiesiog tai reiškia, kad vaikas yra linkęs pažeisti tam tikras visuomenės normas. Jis tiesiog nori daugiau rizikuoti. Ankstyvas alkoholio vartojimas yra susijęs ir su nusikaltimais, nesaugia lytine elgsena, ankstyvais nėštumais“, – perspėjo gydytojas.

Kauno apskrities priklausomybės ligų centro Vaikų ir jaunimo skyriaus vedėjos Žanetos Žalkauskaitės komentaras

Išskirti alkoholio vartojimą kaip atskirą priklausomybę galima nebent vėlyvoje paauglystėje. Tačiau jei paaugliai ar jų tėvai dėl priklausomybės ligų kreipiasi į priklausomybės ligų centrą, paprastai tai jie jau vartoja kelias psichotropines medžiagas.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!