12
Kitas

Toliau

Vyras pasakoja, kad artėjant didžiajai jo gyvenimo dienai – sūnaus gimimui – jis kraustėsi iš proto nuo jaudulio ir nekantrumo. „Jaudinausi ne vien dėl to, kad mūsų šeimoje atsiras dar vienas žmogus ir kad aš tapsiu tėvu, bet ir dėl to, kad pagaliau gausiu atsakymą į labai svarbų klausimą – mums gims berniukas ar mergaitė?“

Vyras prisipažįsta, kad būsimo kūdikio lyties specialiai nesiaiškino. Šis jų su žmona sprendimas sulaukė įvairių reakcijų ir nuomonių, tačiau dėl savo sprendimo pora visiškai neabejojo – buvo tikri šimtu procentų.

„Ne visada taip galvojau. Dėl to įvyko daugybė šeimyninių pokalbių. Prieš šešerius metus mes laukėme pirmojo mūsų vaikelio ir aš norėjau žinoti jo lytį, o mano žmona – nenorėjo, – pasakoja A. Howey. – Iš pradžių labai pykau, tačiau žmona ir toliau mane įtikinėjo pakentėti ir argumentavo savo sprendimą tuo, kad aš net neįsivaizduoju, kokiu tai mums taps dideliu siurprizu ir kaip šis visas laukimas atsipirks. Tiesą sakant, tuomet maniau, kad visa tai kvailystės. Vis dėlto, kaip įprastai, ji buvo teisi. Sužinoti vaiko lytį per pačią gimimo akimirką – tai buvo absoliuti fantastika“.

Tinklaraštininkas pasakoja, kad aplinkiniai nuolat, visą jo žmonos nėštumo laikotarpį, uždavinėjo jiems klausimus. Pagrindiniai visų klausimai skambėjo maždaug taip: „Kaip jūs apskritai galite laukti, kol sužinosite, kas jums gims – berniukas ar mergaitė?“ ar „Kodėl jūs to neišsiaiškinote kaip įmanoma greičiau?“

Taigi, vyras įvardija septynias priežastis, kodėl buvo verta laukti.

Galima išgirsti daugybę pranašiškų nuomonių

Kadangi nebuvo ultrasonografijos ar ultragarso tyrimų rezultatų, būsimus tėvus žmonės nepaliovė stebinti savo unikaliais kūdikio lyties išsiaiškinimo metodais. Juk aplinkiniams nemažiau nei tėvams smalsu – gims berniukas ar mergaitė. Pavyzdžiui, žmonės kalbėjo, kad jeigu būsimos mamos pilvas pūpso aukštai – gims mergaitė, o jeigu jis nusileidęs žemai – sulauksite berniuko. Jie klausinėjo, ką nėščia moteris valgo ir iš to darė išvadas – jeigu būsima mama trokšta saldžiai, ji laukiasi mergaitės, o jeigu sūriai ar rūgščiai, tuomet po širdimi nešioja berniuką.

„Tai tikrai įdomu – paklausyti savamokslių aiškiaregių istorijų, mat jie dar iš savo močiučių ir senelių bei dar prosenelių sužinojo „pačius patikimiausius vaiko lyties išsiaiškinimo metodus“ ir jie juk niekada neklysta. Be to, 50 procentų šių pranašautojų yra teisūs – juk gims arba berniukas, arba mergaitė!“, – ironizuoja pašnekovas.

Kvaili stereotipai atidedami į šalį

„Jeigu mes būtume sužinoję savo kūdikio lytį aštuonioliktą nėštumo savaitę ar bent jau dvidešimt antrą, būtume klausę įkyrų aplinkinių vapėjimą, ką reiškia auginti berniuką arba mergaitę. Ypač stipriai tai pasireiškė, kai mano žmona laukėsi antrojo kūdikio“, – prisimena vyras.
Jeigu žmonės sugalvodavo, kad gims antras berniukas, jie kalbėjo – „Ach, ir vėl berniukas, kokie jūs šaunūs!“ arba „Oi, kada gi pabandysite susilaukti dukters?“ Jeigu būtų žinoję, kad gims mergaitė, tuomet tėvus būtų maitinę frazėmis „Žinau, kad nemėgsti ginklų, tačiau tau teks jų įsigyti, kad paskui galėtum vaikyti gerbėjus“.

„Bet kokiu atveju, gimtų berniukas ar mergaitė, aš negaliu pakęsti panašių pokalbių. Jie nuobodūs, dirbtiniai ir dažnai netgi įžeidūs. O nežinant vaiko lyties tokiems pokalbiams tiesiog nelieka pagrindo“, – įsitikinęs A. Howay.

Atidėtas nusivylimas

„Žinoma, mes galėjome labai tikėtis susilaukti berniuko ar mergaitės. Bendras argumentas skambėjo taip, kad jeigu būtume nusivylę kūdikio lytimi, dar būtume turėję laiko susitaikyti su tuo, kas neišvengiama, - toliau pasakoja pašnekovas. - Tačiau aš nenoriu su tuo sutikti. Net jeigu jūs tikėjotės, kad jums gims mergaitė, ir gimimo akimirką sužinojote, kad tai berniukas, jus pats gimimo procesas ir tai kas ką tik įvyko taip sukrės, jus taip užvaldys džiaugsmas, kad nebebus kada galvoti, ar gavote tai, ko norėjote. Jūs tiesiog jausitės dėkingas už naują gyvybę, kurią laikote rankose“.

Vyras tikina, kad tą patį galima pasakyti ir apie giminaičius. Juk jūsų uošvei bus kur kas sunkiau išreikšti savo nepasitenkinimą tuo, kodėl gimė ne anūkėlė, kai berniukas bus paduotas tiesiai jai į rankas tą pačią akimirką, be jokio pasirengimo.

Papildoma motyvacija gimdykloje

Šis punktas taikytinas moterims, kurioms tenka gimdyti. Kaip žinia, gimdymas yra labai skausmingas procesas. Įsivaizduokite, kad bandote prastumti didelį objektą per gerokai siauresnę kiaurymę.

Mano žmona man vėliau pasakojo, kad ji nuolat stanginosi ir jausdama skausmus stengėsi išstumti kūdikį daugiausiai dėl to, kad ją labai motyvavo noras sužinoti kūdikio lytį. Kas žino, gal būtent ši motyvacija ir sutrumpino gimdymo laiką bei paspartino visą procesą“, - samprotauja tinklaraštininkas.

12
Kitas

Toliau

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)