„Iškritęs“ pirmasis mėnuo

Pirmuosius savo devynis mėnesius mažylis gyvens mažame namelyje – mamos pilve. Kad jis ten jaustųsi puikiai, neužtenka, vos sužinojus apie būsimą žmogutį, suskubti sveikai maitintis ir sportuoti. Be to, kai moteris pajunta esanti nėščia, kūdikiui dažniausiai jau būna vienas mėnuo.

Gydytojai teigia, kad patys svarbiausi pirmieji trys mažylio vystymosi mėnesiai. Kad neprarastumėte nė minutės šio ypatingo laiko, reikėtų jam iš anksto pasirengti.

Pasakyti, prieš kiek laiko būsima mama ir tėtis turi tapti pavyzdingais sveikuoliais, sunku. Sveikai maitintis, negerti alkoholio, nerūkyti ir sportuoti reikėtų kiekvienam. Tai nebūtinai susiję tik su mažylio planavimu. Taigi kuo anksčiau, tuo geriau.

Kontraceptinių tablečių vartojimas

Vienas dažniausių klausimų, kylančių moterims, – kada liautis vartoti kontraceptines tabletes? Šiuo klausimu gydytojų nuomonės skiriasi. Teigiama, kad vaisinga moteris tampa tik po 9 mėnesių. Todėl jei pusę metų nepavyko pastoti, tai galėjo nulemti ilgalaikis kontraceptinių tablečių vartojimas.

Tačiau daugumos gydytojų teigimu, nėra jokių pavojų, jeigu pora pastos pirmą mėnesį po kontraceptinių priemonių vartojimo. Be to, tai netgi rekomenduojama toms moterims, kurios serga policistinių kiaušidžių sindromu arba turi hormoninių sutrikimų.

Tokiu atveju bandyti pastoti reikėtų per pirmą ovuliaciją, t. y. vos nutraukus vartoti kontraceptines tabletes. Tačiau kai kurie gydytojai mano, kad planuojant vaikelį kontraceptinių tablečių reikėtų negerti tris mėnesius prieš nėštumą.

Nepamainoma folio rūgštis

Gydytojai rekomenduojama prieš pastojant tris mėnesius gerti folio rūgštį. Ją reikės vartoti ir bent tris pirmuosius nėštumo mėnesius. Šis preparatas itin svarbus. Ištirta, kad jis padeda apsaugoti kūdikį nuo sunkių smegenų ir nervų sistemos apsigimimų. Per metus pasaulyje gimsta apie 300 tūkst. vaikų su stuburo pažeidimais.

Tinkamas folio rūgšties vartojimas gali sumažinti 70 %–75 % apsigimimų. Šios rūgšties yra visose žalialapėse daržovėse, pavyzdžiui, petražolėse, špinatuose, salotose, taip pat avokaduose, apelsinų sultyse, kviečių gemaluose, kepenyse, inkstuose, kiaušiniuose, piene.

Tačiau valgant šiuos produktus neįmanoma gauti pakankamo folio rūgšties kiekio. Organizmas pasiima tik 20 %–45 % su maistu gaunamų folatų. Planuojančiai pastoti ir nėščiai moteriai iki 12 nėštumo savaitės būtina folio rūgšties norma – 400 mikrogramų.

Tėčio vaidmuo

Būsimieji tėčiai turėtų atminti, kad jų vaidmuo nesibaigia lovoje. Kūdikio sveikatą lemia ne tik mamos, bet ir tėvo emocinė bei fizinė sveikata. Todėl folio rūgštį tris mėnesius prieš moteriai pastojant reikėtų gerti ir vyrui. Taip pat negalima rūkyti, vartoti alkoholio.

Mokslininkai įrodė, kad normalūs spermatozoidai pradedami gaminti praėjus apie 90 dienų nuo laiko, kai buvo pavartotas didesnis alkoholio kiekis. Pastaruosius reikėtų pasaugoti ir nuo karščio, pavyzdžiui, pirties.

Jei planuodami nėštumą kruopščiai skaičiuojate vaisingas moters dienas, išvakarėse nesilepinkite nei pirtimi, nei karšta vonia. Tegul visi būna „pasirengę“ taip, kaip gali geriausiai...

Užtikrinti dėl sveikatos

Planuojant nėštumą būtina pasitikrinti sveikatą. Vyrui reikėtų apsilankyti pas šeimos gydytoją, moteriai – dar ir pas ginekologą bei odontologą. Jeigu kurio nors partnerių šeimoje buvo apsigimimų ar paveldimų ligų, galima kreiptis ir į genetikos specialistus.

Kai kurie gydytojai būsimai mamai ir tėčiui taip pat pataria pasidaryti tyrimus dėl ŽIV ir kitų lytiškai plintančių ligų. Dailiosios lyties atstovei būtina išsiaiškinti, ar ji tikrai buvo paskiepyta visais privalomais skiepais, ypač nuo raudonukės. Ši liga besilaukiančiai moteriai labai pavojinga.

Kai kuriais atvejais, nustačius, kad nėščioji serga ūmia raudonukės infekcija, netgi rekomenduojama nutraukti nėštumą. Šeimos gydytojui būtina pasakyti apie visus vartojamus vaistus. Tačiau nereikia skubėti jų nutraukti savavališkai.

Verta žinoti:

Tyrimai rodo, kad antsvorį turinčios arba per mažai sveriančios moterys per nėštumą susiduria su daugiau problemų negu tos, kurių svoris normalus. Jos taip pat gali sunkiau pastoti. Todėl, prieš planuojant vaikelį, reikėtų apsilankyti ir pas dietologę.

Planuodami kūdikį įvertinkite savo darbo aplinką. Jei dirbate pavojingomis sąlygomis, jos gali neigiamai paveikti mažylio sveikatą. Pakenkti nėštumui gali ne tik radiacija, cheminės medžiagos ar garai, bet ir labai ilgas privalomas stovėjimas arba darbas susilenkus. Jei darbo sąlygų per nėštumą neišeis bent šiek tiek pagerinti, galbūt verta prieš pastojant ieškotis kito darbo?

Pamąstykite, kada paskutinį kartą teko šviestis rentgenu? Jei tai įvyko dar šį mėnesį, reikėtų šiek tiek palaukti. Norint, kad spinduliai nepadarytų jokios žalos vaikeliui, reikėtų, prieš jį planuojant, palaukti bent vieną mėnesį. Įspėjimas galioja ir vyrams, jei rentgenu buvo šviesta lytinių organų arba šalia esanti sritis.

KOMENTARAS

Gydytoja ginekologė Rasa Dargienė

Planuojant nėštumą svarbiausia sveikai maitintis, daugiau judėti, išsimiegoti, būti ramiems. Taip pat 3 mėnesius prieš pastojant būtinai gerti folio rūgštį. Jeigu moteris turi vartoti kokius nors vaistus, jų pačiai nutraukti negalima. Būtina apsilankyti pas šeimos gydytoją ar kitą prižiūrintį specialistą, jei reikia, pasitarti su ginekologu, kaip toliau bus vartojami medikamentai.

Galbūt jų kiekį reikės palaipsniui mažinti arba visiškai atsisakyti. Tačiau yra ligų, pavyzdžiui, cukrinis diabetas, kai ir per nėštumą reikia susileisti insulino. Jei vargina labai didelis kraujospūdis, vaistų, reguliuojančių spaudimą, taip pat greičiausiai nepavyks atsisakyti. Pastojus teks keisti vaistų grupę. Jeigu vartojanti kokius nors medikamentus moteris sužino, kad laukiasi, jai taip pat visų pirma reikia susitikti su gydytoju, o ne savavališkai jų nebegerti.

Jei dailiosios lyties atstovė planuoja pastoti, ji turėtų neberūkyti. Tačiau jei rūkanti moteris sužino esanti nėščia, šio žalingo įpročio reikėtų atsisakyti labai greitai. Nikotinas siaurina kraujagysles, todėl deguonis ir maisto medžiagos ne taip greitai patenka pas besivystantį kūdikį.

Galima sakyti, kad vaikelis badauja. Jis gali gimti mažesnio svorio, dažniau sirgti kvėpavimo takų ligomis ir pan. Kartais galima išgirsti pasiteisinimų, kad staigus rūkalų atsisakymas nėščiosios organizmui sukelia šoką, kuris taip pat kenkia vaikui. Suprantu, kad jei dailiosios lyties atstovė rūko seniai ir pastoviai, šį įprotį mesti sunku. Vis dėlto kalbame apie mažylio sveikatą. Tad reikėtų sukaupti visą valią ir kuo greičiau atsisakyti nikotino.

Planuojant vaikelį reikėtų apgalvoti, kokius tyrimus neseniai teko atlikti ir kokie dar laukia. Pavojingiausias – tyrimas rentgenu. Jeigu pora nesisaugo arba sąmoningai bando pastoti, rekomenduočiau šį tyrimą atlikti iškart po mėnesinių. Taip moteris bus tikra, kad nesilaukia. Jei tyrimą atlikusi dailiosios lyties atstovė vėliau sužino, kad yra nėščia, riziką įvertinti tampa labai sudėtinga.

Neaišku, ar rentgeno spinduliai paveikė vaisių, ar jis normaliai vystysis, kokia bus jo fizinė ir psichinė raida. Tačiau yra galimybė 11–14 nėštumo savaitę atlikti genetinės rizikos įvertinimo tyrimą. Beje, reikėtų atidėti ir nebūtinus skrydžius lėktuvu, nes per juos galima gauti nedidelę radiacijos dozę.

Bandančios pastoti poros turėtų atminti, kad svarbiau ne kiekybė, o kokybė, t. y. mylėtis pakanka kas antrą dieną, o ne kelis kartus per dieną, tada spermatozoidų kokybė būna geresnė.