„Projekto dalyviai gauna trigubą naudą: mes surenkame uogų ir vaisių derliaus perteklių visoje Lietuvoje, įtraukiam visuomenę į savanorišką ir smagią veiklą, nurenkant vaisius ir uogas, ir kartu su partneriu „Dansukker cukrumi uogienėms“ suteikiame progą daugiavaikėms pasiruošti atsargų žiemai ir papildomai užsidirbti,“ – pristatydama projekto idėją, pirštus lenkia jos sumanytoja Violeta Masteikienė.

Pasak idėjos autorės, tai auganti ir besivystanti idėja – 2013 m. keturiuose šalies miestuose bendradarbiaujant su daugiavaikių šeimų asociacija buvo surinktos beveik 2 tonos obuolių (daugiausia iš medelynų), 17 daugiavaikių šeimų virė ir nemokamai vaišino obuoliene miestų mugių lankytojus.

„Turėjome progą pabendrauti, įsiklausyti, – prisimena V. Masteikienė, – ir įsitikinti, kad daugiavaikės šeimos pačios aktyviai ieško sprendimų, keičiančių susidariusią klaidingą visuomenės nuomonę, kad yra tik „gavėjai". Šeimų nariai patys įsitraukia į savanorišką visuomeninę veiklą, mokosi verslo pagrindų.“

Akcijos startas – Žagarės Vyšnių festivalyje

Šiemet, „Draugų uogienės palapinėje uogienių ragauti galima bus jau aštuoniuose Lietuvos miestuose. 2014 metų projektas prasidės – Žagarės vyšnių festivalyje, liepos 19 d. šeštadienį. Kartu su daugiavaikėmis šeimomis uogienes virs ir receptais dalinsis garsi kulinarė, žurnalistė ir knygų autorė Beata Nicholson.

„Linksmybes pradėsime nuo vyšnių kauliukų gliaudymo konkurso, – planais dalijasi organizatorė V. Masteikienė. – Vėliau visus pakviesime į atvirą Beatos Nicholson uogienių virimo pamoką ir uogienių aukcioną. Už aukcione parduotas uogienes gauti pinigai bus atiduoti Žagarėje gyvenančiai ir keturis vaikus vienai auginančiai Sigitos Valienės šeimai. Tikimės, kad savo renginiais duodame žmonėms meškerę, o ne žuvį: praktiniai patarimai, uoginės virimo pamokos padės išmokti, sužinoti, kokias priemones naudoti, kaip per trumpą laiką išsivirti labai skanią uogienę. AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ taip pat skiria cukraus daugiavaikėms šeimoms, kad šios galėtų pasiruošti atsargų žiemai, bei uogienių pardavimams miestų mugėse, – sako projekto sumanytoja ir organizatorė Violeta Masteikienė.

Prisidėti gali kiekvienas

Remiantis savivaldybių Socialinės paramos skyrių pateiktais duomenimis, gausios šeimos tris kartus dažniau patiria skurdą nei šeimos be vaikų ar su vienu vaiku. Projekto autoriai taip pat kviečia visus norinčius tapti savanoriais ir savo talentais prisidėti prie geresnės visuomenės kūrimo.

Žmonės visoje Lietuvoje internetu arba telefonu gali pranešti apie savo turimą uogų: serbentų, agrastų, vyšnių, trešnių, obuolių slyvų, net cukinijų, perteklių. Suderinamas laikas, kada savanoriai gali atvykti, o surinktas derlius dalinamas į tris dalis: šeimininkui, savanoriams ir daugiavaikėms šeimoms.

Projekto renginių vietos ir laikai:

1. Žagarė – Žagarės vyšnių festivalis – liepos 19 d. (šeštadienis).
2. Rumšiškės – Žolinės – rugpjūčio 15 d. (šeštadienis).
3. Panevėžys – Panevėžio miesto šventė – rugsėjo 5 d. (penktadienis).
4. Vilnius – „Sostinės dienos“ – rugsėjo 6 d. (šeštadienis).
5. Šiauliai – Šiaulių miesto šventė – rugsėjo 13 d. (šeštadienis).
6. Utena – Utenos miesto šventė – rugsėjo 26 d.(penktadienis).
7. Anykščiai – Derliaus šventė „Obuolinės“ – rugsėjo 27 d.(šeštadienis).
8. Kaunas „Derliaus šventė“ – rugsėjo 27 d.(šeštadienis).

Derliaus perteklių registruokite internete:
www.dalinkisuogiene.lt, el. paštu: violeta@gmmagency.com ir ir tel.: +37065504777.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją