Aktorė Redita Dominaitytė ir dizainerė Daiva Urbonavičiūtė, kepdamos blynus savo atžaloms, remiasi savo mamų ir močiučių receptais, tačiau įtemptas darbo grafikas jas verčia ieškoti ir paprastesnių bei greitai pagaminamų blynų receptų.

„Mano vaikystės prisiminimuose visų pirma yra bulviniai blynai, kurių šiuolaikinės mamos nebekepa ir dėl laiko trūkumo, ir dėl juose „besislepiančių“ kalorijų. Kai grįžtu į Kauną, mano mama juos vis dar kepa, norėdama mane palepinti, nes tokių nerasčiau jokioje kavinėje“, - sako fotonamų „Redluk" bendrasavininkė R. Dominaitytė.

Dešimtmetės Upės ir aštuonmečio Ugniaus mama prisipažįsta, kad jos šeima daugiau mėgsta miltinius patiekalus, todėl retkarčiais jie palepinami blynais su obuoliais. „Dirbančios mamos negali pasvajoti apie prabangą užsiimti ilgai trunkančiu maisto gaminimu, todėl tenka tenkintis tuo, ką galima pagaminti greitai, o blynai – puiki išeitis“, - džiaugiasi ji.

Moteris blynų tešlą maišo iš to, ką tuo metu randa šaldytuve: kiaušinį išsuka su cukrumi, įdeda miltų, kefyro arba grietinės ir supjaustytų obuolių.

Tačiau jos firminis patiekalas – avižiniai daržovių blynai. R. Dominaitytė avižas, kurių kiekis priklauso nuo valgančiųjų skaičiaus, užpila verdančiu vandeniu ir pabrinkina, o vėliau sumaišo su kiaušiniu, druska, smulkintu svogūnu ir tarkuota morka.

„Šiais blynais kartais pavaišiname ir draugus, nesakydami, kas viduje. Daugeliui jie labiau primena bulvinius blynus ir retas atspėja, kad juose – avižos“, - juokiasi aktorė.

Dizainerė, mados namų „Zoraza“ įkūrėja D. Urbonavičiūtė be blynų savo gyvenimo neįsivaizduoja ir juos mielai kepa savo sūnui Pranciškui kiekvieną sekmadienį.

„Blynai yra pats mėgstamiausias mano patiekalas, kuris asocijuojasi su mama, su meile, poilsiu, ir atostogomis. Vaikystėje juos man kepdavo ir mama, ir močiutė. Močiutės blynai būdavo tradiciškesni – su uogiene, mieliniai, bulviniai, žemaitiški su mėsa, o mama mėgdavo eksperimentuoti – kepdavo blynus iš morkų ir cukinijų“, - pasakoja moteris.

Pati dizainerė naudojasi visų giminės moterų patarimais, bet labiausiai mėgsta blynų receptus, pagal kuriuos gali lengvai gaminti pati. D. Urbonavičiūtės firminis receptas yra minimalistinis – kiaušiniai, miltai ir pienas, o priedus prie iškeptų blynų galima pasirinkti kaskart kitokius.

Reditos blynams su obuoliais reikės:

1 kiaušinio,
2 valgomųjų šaukštų cukraus
Žiupsnelio druskos
8 valgomųjų šaukštų miltų
250 gramų kefyro arba grietinės
2 supjaustytų obuolių
Aliejaus kepimui

Kiaušinį išplakite su cukrumi ir druska, sudėkite miltus ir kefyrą arba grietinę. Nulupkite ir supjaustykite kubeliais obuolius ir sudėkite į tešlą. Pakaitinkite keptuvėje šaukštą aliejaus ir kepkite blynukus, kol jie bus gardžiai auksinės spalvos.

Paslaptingiesiems Reditos avižiniams blynams reikės:

200 gramų avižų (kiekį galima keisti pagal žmonių skaičių)
1 kiaušinio
Žiupsnelio druskos
1 didelis svogūnas
1 morka

Avižas palaikykite užpylę karštu vandeniu, kol išbrinks. Tuomet į kruopas įmaišykite druskos, įmuškite kiaušinį, kubeliais supjaustytą svogūną ir sutarkuotą morką. Iš masės formuokite nedidelius blynelius ir kepkite keptuvėje, kol apskrus.

Sekmadieniniams Daivos blynams prireiks:

2 kiaušinių
Stiklinės pieno
Stiklinės miltų

Išplakite kiaušinius, sudėkite miltus ir supilkite pieną. Jeigu norite kepti lietinius blynus, papildomai įpilkite stiklinę vandens.

R. Dominaitytė ir D. Urbonavičiūtė su kitomis žymiomis moterimis ketvirtadienį, liepos 17 dieną, savo vaikystės blynus keps Vilniaus Bernardinų sode, kur vyks „La Crepe Terrasse“ atidarymas. Mažuosius renginyje džiugins „Tele Bim Bam“ koncertas, pieno kokteiliai ir kitos linksmybės, o žymių mamų blynais pasivaišinti galės visi renginio dalyviai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)