Nuo kada vaiką jau galima palikti namuose be priežiūros? Vieni tėvai kategoriškai atsisako palikti dešimtmetį, kiti mano, jog pirmokas jau sugebės pats pasirūpinti savimi. Tačiau svarbu ne tik saugumas ir pagrindiniai vaiko poreikiai, bet ir jo užsiėmimai.

Vaikų psichologijos specialistai teigia, jog vienatvė ir mažas užimtumas atostogų metu vaikus dažnai paveikia neigiamai. Jiems gali pasireikšti liūdesys, pasyvumas, sumažėti apetitas. Žinoma, tai pats blogiausias variantas.


Lengviau atsikvepia tėvai, turintys galimybę palikti vaikus su seneliais. Ypač, jei šie gyvena kaime. Tuomet vaikas ne tik laiką leidžia prižiūrimas pačių artimiausių šeimos narių, bet ir gali užsiimti įvairiomis veiklomis. Pavyzdžiui, lepintis sodo ir daržo gėrybėmis, aktyviai pramogauti vandenyje bei miške, ar įsitaisius hamake skaityti knygas.


Alternatyva kaime giminaičių neturinčioms šeimoms – vaikų stovyklos. Šių esama pačių įvairiausių: vienos dienos, savaitės ir ilgesnių, bendro pobūdžio bei specializuotų. Galima pasirinkti orientuotas į sportą, stovyklavimą, menus. Priklausomai nuo to, kokia veikla domina labiausiai.


„Lietuvos skautijos“ komunikacijos koordinatorė Akvilė Milkevičiūtė dalijasi patirtimi, jog po skautų stovyklos vaikai ir toliau noriai dalyvauja šioje veikloje. Stovyklos metu patyrę vadovai supažindina vaikus su skautiško gyvenimo pagrindais: kaip kurti laužus, rišti mazgus, nepasimesti gamtoje.
Vaikų ir jaunimo kūrybinės stovyklos „Lietuvos atgaja“ vadovė-savanorė Monika pasakojo, jog tėvai labai atidžiai renkasi stovyklą, nes juk patiki jai savo brangiausią turtą – vaikus. Tėvams rūpi ne tik kad vaikas gyventų švarioje aplinkoje ir valgytų skanų maistą, bet ir kad smagiai, turiningai leistų laiką. Tuo stovykloje labai rūpinamasi. Su vaikais dirba studentai-savanoriai, turintys stiprią motyvaciją, organizuojantys kūrybiškumą lavinančius užsiėmimus.


Dienos stovyklos taip pat gali būti specializuotos, orientuotos į šokius, kalbų mokymąsi ar pramoginio pobūdžio. Šias stovyklas dažniausiai renkasi tėvai, pageidaujantys, kad vaikai nakvotų namuose ir vakarus leistų su tėvais.


Didžiausias stovyklų minusas yra kaina.

Ne kiekviena šeima, ypač auginanti daugiau nei vieną atžalą, gali sau leisti skirti 400–600 Lt vaiko stovyklai. Juolab kad ši trunka 7–10 dienų, o paskui tenka toliau sukti galvą dėl tolimesnės veiklos.
Atostogaujant verta nepamiršti ir skaitymo malonumo. Juk tinkama knyga vaiką gali „pradanginti“ ne vienai valandai, tad tai neabejotinai yra viena paprasčiausių ir efektyviausių užimtumo priemonių.
Vaikiškų knygų leidyklos „Nieko rimto“ atstovė Eglė Devižytė sako, kad nuo vasaros skaitinių dažnai atbaido privalomas mokyklos knygų sąrašas. Tėvai neturėtų būti antri mokytojai ir leisti vaikui pačiam išsirinkti, ką skaityti. Patarti galima, tačiau vaiko neapgausite. Jis greitai supras, ar knyga įdomi ar ne, kad ir kaip ji būtų pristatyta. 


„Vaikams patinka knygos, kurios įdomios nuo pat pirmo sakinio, o ne nuo kokio šešto skyriaus.“, – sakė E. Devižytė. Tokie autoriai kaip Astrida Lindgren, Otfriedas Preussleris ar Tove Jansson įdomūs ne vienai vaikų kartai ne šiaip sau. Šių autorių knygose nėra didaktizmo, įkyrių pamokymų, siužetas įtraukia ir neretai yra komiškas. Vaikai greitai pajunta šias rašymo subtilybes ir tuomet arba priima, arba atmeta jiems siūlomą knygą.


Kaip tobulai vasaros skaitymams tinkančią knygą E. Devižytė įvardino Paulio Maaro „Ponas Belas ir mėlynasis eliksyras“. Joje skaitytojams pristatoma nuotaikinga istorija apie tai, kaip šuo virsta žmogumi. Tiesa, dar reikia išmokti atsisakyti šuniškų įpročių. 


Knygos vertėja Kristina Kviliūnaitė apie kūrinį sako, kad knyga „tiesiog įtraukė netikėtais istorijos vingiais, šmaikščiais dialogais ir papirko savo nuoširdumu“. Apie meilę ir draugystę kalbama originaliai ir kartu paprastai, su trupučiu humoro.


E.Devižytė nemano, kad yra blogai, jei vaikas išsirenka ir kūrinius „be potekstės“, iš pirmo žvilgsnio menkavertę literatūrą. Geriau jau pradeda nuo tokios, negu neskaito visiškai. Tai bus jo savanoriškas sprendimas, o neretai vėliau pereinama ir prie vertingesnių kūrinių.
Skaitymas yra viena tokių veiklų, kuriomis galima užsiimti pasirinkus bet kurią atostogų formą: stovyklą, kaimą, pajūrį ar net likus namuose. Tai turiningai užpildo ramesnį, mažiau aktyvų atostogų laiką. Tada net kelios valandos vienumoje su knyga neprailgs ir nepakenks, o kaip tik praturtins vasaros atostogas.


Žinoma, idealiausias vasaros scenarijus – atostogos su tėvais. Buvimo kartu neatstos nei brangiausios stovyklos, nei įdomiausios knygos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)