„Kaip būtų smagu, kad vaikai su negalia turėtų žaidimų aikštelę ar bent kažkokį kampelį, kur galėtų praleisti laisvalaikį kartu su sveikais vaikais, savo šeima. Mūsų vaikams taip norisi neišsiskirti iš kitų ir jie labai stengiasi“, - sako Dalia Šatinskienė, sveikatos ir integracijos klubo „Sauliukas“ vadovė.

Izoliacija, vienatvė ir atskirtis

„Sauliuko“ klubo vadovės teigimu, neįgalus vaikai nuo pat mažų dienų yra tarsi izoliuojami. Augant atskirtis tik didėja ir vėliau neįgaliajam yra be galo sunku gyventi visavertį gyvenimą: mokytis, dirbti ir užsidirbti, būti savarankišku ir kartu su visais - didžiausias kiekvieno noras.

„Lietuvoje labai jaučiama atskirtis. Žmonės iš anksto rūšiuojami, „nurašomi“. Neįgaliam žmogui ir taip yra sunkiau nei sveikam, o esant tokiam „rūšiavimui“ jiems ir visai nieko nebesinori. Tad nenurašykime mūsų vaikų, suteikime jiems šansą gyventi, bendrauti, integruotis visuomenėje. Vaikams reikia duoti dabar, kad nereikėtų duoti ateityje“, - sako D. Šatinskienė.

Svečiuojantis Amerikoje pašnekovę maloniai nustebino dauno sindromą turintis rūbininkas. Taip pat ir Sočio pavyzdys – kur vienas olimpinių žaidynių rėmėjas įrengė vaikų žaidimo aikštelę, pritaikytą tiek sveikiems, tiek fizinę negalią turintiems vaikams.

„Jeigu tokia aikštelė būtų įrengta Lietuvoje – būtų fantastika. Sūpynių, aikštelių vaikams mieste yra ne viena, bet negalią turintis vaikas į jas gali tik pažiūrėti“, – sako p. Dalia.

Svajones pildo projektas „Supynė“

Bent dalis mažųjų „Sauliuko“ bendruomenės narių svajonių išsipildys dar šį pavasarį – RG vaikų labdaros ir paramos fondo iniciatyva čia planuojama įrengti sūpynes neįgaliesiems.

„Kiek mums yra žinoma – tai pirmas toks projektas Lietuvoje. Džiaugiuosi, kad suradome bendraminčių, padėsiančių suteikti bent krislelį džiaugsmo šiems vaikams. Labai tikiuosi, kad tai pirmas, bet ne paskutinis toks projektas – jau kalbamės su Sveikatos apsaugos ministerija dėl tokių aikštelių įrengimo kituose miestuose“, - sakė RG fondo steigėja Rita Garbaravičienė.

Prie „Sūpynės“ projekto įgyvendinimo prisijungė Kauno miesto socialinių paslaugų centras, projektą finansavo Akademinė kredito unija, projektuoja - Kauno technologijos universiteto mokslininkai bei studentai, sūpynes įrengs Kauno statybininkų rengimo centro auklėtiniai, o medžiagas statyboms pažadėjo duoti bendrovė „Lytagra“.

„Projektuojame sūpynes taip, kad vaikas galėtų pasisupti neišlipęs iš vežimėlio: ant sūpynių galima bus užvažiuoti su vežimėliu, o užvažiavus – sūpynių durelės saugiai užsidarys. Bandysime padaryti taip, kad vaikas galėtų suptis pats, be kitų pagalbos“, - pasakoja KTU mechanikos ir inžinerijos katedros vedėjas prof. dr. Vytautas Grigas.

RG vaikų labdaros ir paramos fondas remia sergančius ar nuo sveiktos sutrikimų kenčiančius vaikus bei šeimas, teikia labdarą sunkiai besiverčiančioms šeimoms bei jais besirūpinančioms organizacijoms. Norinčius ir galinčius padėti, fondas kviečia prisijungti prie socialinio tinklo www.facebook.com/RGfondas - čia rasite vaikų svajones, prie kurių išsipildymo gali prisidėti kiekvienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)