1. Laikyti namie

Namie laikomi gyvūnai gyvena keliais metais ilgiau nei tie, kurie dienas leidžia lauke. Taip yra dėl to, kad lauke kyla didesnė traumų tikimybė, pavojus peršalti, užsikrėsti įvairiomis infekcijomis. Žinoma, kai kurių gyvūnų, pavyzdžiui, šunų, nuolat laikyti namie nepavyks. Tačiau juos vedant į lauką būtina imtis visų saugumo priemonių: vedžioti tik su pavadėliu, antsnukiu ir būtina nepamiršti priemonių nuo erkių.

2. Stebėti svorį

Sunku atsispirti maisto prašančioms mieloms augintinio akytėms, todėl neretai šeimininkai pasidalija kąsneliu nuo stalo arba duoda papildomą ėdalo porciją. Kartais toks augintinio lepinimas nėra blogas, tačiau tai neturi tapti įpročiu. Antraip gyvūnas gaus per didelį ėdalo kiekį ir pradės tukti. Augintiniams kaip ir žmonėms antsvoris labai pavojingas. Jis gali sukelti kvėpavimo takų problemų, sąnarių skausmų, didina kraujospūdį, riziką susirgti cukriniu diabetu ir kt.

3. Sterilizuoti

Jeigu neketinate gyvūno veisti, jį reikėtų sterilizuoti. Taip ne tik išvengsite nepageidaujamų palikuonių, bet ir kai kurių ligų, dėl kurių augintinis gali netekti gyvybės. Patelėms sumažės tikimybė susirgti pūlingu gimdos uždegimu ir pieno liaukų vėžiu, o patinai bus apsaugoti nuo prostatos ligų. Be to, sterilizuoti augintiniai bus ramesni, nejaus streso dėl slopinamo poreikio poruotis.

4. Reguliariai lankytis pas veterinarą

Augintinį būtina reguliariai vesti pas specialistą. Įprastai užtenka vieno karto per metus, tačiau jei gyvūnas senas, pas veterinarą reikėtų apsilankyti bent kartą per pusmetį. Specialistas ne tik įvertins gyvūno sveikatą, bet ir paskiepys nuo užkrečiamų ligų bei atsakys į visus rūpimus klausimus. Tačiau jei augintinio sveikata kelia įtarimų, derėtų tuoj pat apsilankyti pas specialistą. Ignoruojamos ligos gali sukelti daug rimtų komplikacijų, o jas išgydyti bus sunku.

5. Prižiūrėti dantis

Reguliarus augintinių dantų valymas gali prailginti jų gyvenimą net 2–4 m. Svarbu įsidėmėti, kad šuns ar katės dantų negalima valyti žmonėms skirtomis priemonėmis. Kasdienis dantų valymas nėra būtinas, tačiau kai ant dantų pradės formuotis apnašos, jas reikia nuvalyti. Laiku to nepadarius, pradės formuotis dantų akmenys. Juos specialiais įrankiais galės nugrandyti tik veterinarijos specialistas. Dantų akmenų padės išvengti ne tik jų valymas, bet ir specialūs kramtalai. Jeigu nesirūpinama gyvūno nasrų higiena, kyla įvairių dantenų infekcijų, kurios gali išplisti ir į kitas organizmo vietas.

6. Priversti sportuoti

Aktyvi veikla stiprina ne tik žmonių, bet ir gyvūnų imunitetą. Todėl svarbu, kad augintinis nors šiek tiek pajudėtų, o ne ištisas dienas leistų ant sofos. Tie, kurie augina šunis, turėtų bent savaitgaliais arba vakarais jiems leisti ilgiau pasivaikščioti gryname ore, netingėti pamėtyti pagalio ar sugalvoti kitą žaidimą, priversiantį daugiau judėti. Auginantys kates, turėtų jas vilioti įdomiais žaislais ir taip išjudinti iš minkšto guolio. Graužikų augintojai gyvūnus gali priversti sportuoti jų narvelyje įrengę specialų ratą.

7. Dresuoti

Dresuotas gyvūnas paklūsta šeimininkui, todėl šis jį gali apsaugoti nuo įvairių pavojų. Pavyzdžiui, dresuotas šuo, laukdamas šalia perėjos, neiššoks į gatvę, nesusipjaus su pro šalį einančiu kitu šunimi arba neužsivys katės ir pan.

8. Skirti pakankamai dėmesio

Gyvūnas – nėra daiktas ar namų dekoracija. Jam būtina draugija ir bendravimas. Todėl augintiniui reikia skirti pakankami dėmesio, antraip jis jaus stresą, o šis – vienas didžiausių geros sveikatos priešų. Jeigu namie esate retas svečias, derėtų įsigyti dar vieną augintinį. Taip jie galės bendrauti vienas su kitu ir nesijaus pamiršti bei vieniši.

9. Šerti kokybišku ėdalu

Visavertis ėdalas užtikrina, kad gyvūnas gaus visas jam būtinas medžiagas. Žinoma, jį reikia parinkti ne tik pagal kokybę, bet ir gyvūno amžių, gyvenimo būdą, sveikatos būklę ir kt. Jeigu ėdalas bus prastas, gali ne tik trūkti maistingųjų medžiagų, bet ir sutrikti virškinimas bei organizmo veikla. Įdomu

Katės ir šunys prieš atsiguldami išsirinktoje vietoje dažnai apsuka kelis ratus aplink savo ašį. Tokią elgseną jie paveldėjo iš protėvių, kurie prieš atsiguldami sumindžiodavo žolę, kad būtų patogu gulėti.

Mažų veislių šunų skrandžiai – graikinio riešuto dydžio.
Daugiausia aplinkinių dėmesio susilaukia auksaspalviai retriveriai, mažiausiai – pitbuliai.

Apie 50 % laiko katės praleidžia švarindamos savo kailiuką.
Vėsioje aplinkoje gyvenantys žiurkėnai dažniau atsiveda moteriškos lyties palikuonių, o šiltoje – vyriškos.

Jūrų kiaulyčių dantys auga visą gyvenimą. Norint, kad jie nebūtų pernelyg ilgi, būtina joms duoti graužti ką nors kieto.
Apie 33 % gyvūnų augintojų prisipažįsta, kad juos kalbina skambindami telefonu.

Katės turi geresnę atmintį už šunis. Jų smegenyse yra net 1,4 mln. daugiau ląstelių, atsakingų už atmintį.

Apie 94 % gyvūnų augintojų teigia, kad augintiniai juos priverčia nusišypsoti daugiau nei kartą per dieną.

Apie 90 % žmonių, turinčių gyvūną, jį laiko šeimos nariu.

Apieb15 % žmonių, pirkdami automobilį arba namą, pagalvoja, ar jame bus patogu ir augintiniui.

Apie 50 % gyvūnų augintojų jiems perka kalėdines dovanas.