Ištikimi šunys

Pasyviems žmonėms šuo gali sukelti nemažai rūpesčių. Pirmiausia jį bet kokiu oru mažiausiai du kartus per dieną reikia išvesti į lauką. Keturkojis turi išsilakstyti, kad namie jaustųsi ramus. Antraip sukauptą energiją augintinis išlaisvins siausdamas kambariuose.

Kai kurių veislių šunis būtina dresuoti. Todėl kelis kartus per savaitę tektų augintinį vežti į dresavimo aikštelę. Be to, šunys nuolat reikalauja šeimininko dėmesio, o palikti vieni – labai liūdi. Jei keturkojį ketinama įkurdinti voljere, reikėtų pagalvoti apie jo vietą, grindinį ir pastogę. Žinoma, kiekvienas šeimininkas turėtų pasistengti, kad šuns lojimas ar cypimas netrukdytų kaimynų nakties poilsio.

Išdidžios katės

Sakoma, kad šunys yra geri žmonių tarnai, o katės – ištikimos draugės. Dėl to jos ne visada elgiasi taip, kaip nori šeimininkas. Šalia žmogaus grakštuolės gyvena tik todėl, kad jaučiasi saugios.
Kai kuriuos erzina kačių įprotis galąsti nagus. Taip jos elgiasi šalindamos apmirusias ragines nagų plokšteles. Dėl to dažnai nukenčia baldų apmušalai, užuolaidos, kilimai ar staltiesės.

Jauni kačiukai itin mėgsta žaisti. Todėl kambaryje, kuriame yra augintinio guolis, turėtų būti bent keli žaislai – stora sumazgyta virvė, žaislinė pelytė ar lauko teniso kamuoliukas ir kuo mažiau baldų, smulkių interjero detalių ar kambarinių gėlių, t. y. tų daiktų, kuriuos katės gali apdraskyti ar sugadinti.

Vikrūs žiurkėnai

Vis dažniau namie auginami Sirijos ir Džiungarijos žiurkėnai. Šie maži padarėliai labai mieli ir itin judrūs,o aktyviausi būna naktimis. Kiekvieno žiurkėno narvelyje turėtų būti įtaisytas ratukas lygiu paviršiumi, kad augintinis galėtų juo bėgioti.

Įprastai ratuką žiurkėnai suka naktimis, o per parą nubėga iki 3 km. Todėl dėl gyvūnų keliamo triukšmo, jų narvelį geriausia laikyti kambaryje, kuris neapgyvendintas, arba nakčiai pernešti į virtuvę ar vonią. Bet kokiu atveju nuolatinis bruzdesys gali greitai sutrikdyti ramų poilsį namie.

Nerimstančios papūgos

Pasaulyje yra daugiau nei 360 papūgų rūšių. Lietuvoje dažniausiai auginamos banguotosios. Visoms papūgėlėms svarbiausia tai, kad su jomis nuolat bendrautų, nes iš vienatvės ir nuobodulio gali pradėti pešioti plunksneles. Norint įsigyti nenuoramas papūgėles būtina žinoti, kad tai itin triukšmingi paukščiai. Jų garsus ir čaižus čirškimas laikui bėgant gali pradėti erzinti.

Ypač dažnai šių garsų nepakenčia vyrai. Be to, papūgos – namų teršėjos. Tad kiekvieną dieną teks valyti paukštelių narvą: keisti kraiką, gertuvės vandenį, nuplauti tupėjimo laktas, o atėjus nakčiai – pridengti narvą.

Nebylios žuvytės

Dažnai trūkstant žinių nauji akvariumai šeimininkams neteikia pasigėrėjimo. Nepaisant vienos ar kitos priežiūros taisyklės, gali nukentėti ne tik vandens pasaulio grožis, bet ir jo gyventojų gyvenimo trukmė. Todėl pirmiausia reikėtų išrinkti tinkamą vietą akvariumui – žuvytės turi gauti užtektinai dienos šviesos.

Jeigu jos nepakanka, teks apšviesti dirbtiniu būdu. Daugelis mano, kad šioms augintinėms tinkamiausias mažos talpos akvariumas. Tiesa ta, kad tokioje erdvėje sunkiau išlaikyti biologinę pusiausvyrą, galimi ir didesni vandens svyravimai. Taigi žuvelės geriau jaučiasi didesniame akvariume.

Specialisto komentaras

Veterinarė Kristina Mačernytė-Misevičienė

Reiklios iguanos. Tai vienas brangesnių roplių. Labai svarbu iguaną šerti geros kokybės vaisiais ir daržovėmis. Gamtoje šis gyvūnas maitinasi minkšta žole ir vaisiais, todėl kietų daržovių jam negalima, o ir kitas reikia smulkiai supjaustyti. Pavyzdžiui, baltagūžis kopūstas iguanai yra per kietas.

Kaip ir kitiems ropliams, jai būtinas nuolatinis šildymas. Speciali UVB lempa turi degti mažiausiai 12 val. per parą. Todėl taupantiems pinigus maistui ir elektrai iguanos pirkti nepatariu. Vis dėlto, Lietuvoje yra nemažai žmonių, auginančių šiuos egzotiškus roplius.

Draugiški triušiai. Svarbiausia triušiams – šienas. Jeigu yra galimybė jį pirkti ne prekybos centre, o pas ūkininką, vertėtų tuo pasinaudoti. Būtina atkreipti dėmesį į tai, kad triušiai ėstų ne vien specialiai jiems skirtą pašarą. Jame yra daug angliavandenių, galinčių sukelti lėtinį viduriavimą, o graužikų organizmas į tai reaguoja itin jautriai. Kai žūva geroji žarnyno mikroflora, kyla grėsmė netekti augintinio.

Triušius specialiu pašaru galima šerti dažnai, tačiau ribotais kiekiais. Kartą per savaitę galima duoti morką, retkarčiais – kitų daržovių. Labai svarbu, kad narvelyje visada būtų vandens ir šieno. Dažiausiai triušiukai yra draugiški, supranta šeimininką, o kartais reaguoja ir į savo vardą. Įdomu tai, kad triušiai, baidydami įsivaizduojamą plėšrūną, moka stipriai koja treptelėti į narvo dugną.

Mielos šinšilos. Auginantys šinšilą turėtų žinoti, kad šie graužikai nemėgsta itin didelės šilumos. Kitaip nei triušiai, jie mažiau bijo skersvėjų, bet visada patariu jų vengti. Šinšilų narve turėtų būti geros kokybės gertuvė, iš kurios nevarvėtų vanduo. Drėgmė graužikų kailiui kenkia, dėl to jis visada turi būti sausas.

Kiekvieną arba kas antrą dieną, būtinos smėlio vonios. Narvelyje reikia ir medinio namelio, kuriame graužikas galėtų ne tik pasislėpti, bet ir miegoti. Įdomu tai, kad patinams būdinga jiems nepatinkantį asmenį apipurkšti šlapimu. Nors taip elgiasi ne visi patinėliai, tačiau tokiu būdu jie parodo, kad kažkas neįtiko, arba, kad jie nenori būti paimti ant rankų. Labai svarbu tai, kad šinšilos nepatirtų streso.

Lėti sausumos vėžliai. Šiems ropliams, kaip ir iguanoms, būtina speciali UVB lempa ir, žinoma, geras kraikas. Jį reikėtų rinktis atidžiai, nes ne kiekvienas tinka. Pavyzdžiui, pjuvenos gali ne tik įdurti, bet ir erzinti vėžlių kvėpavimo takus bei akis. Būna, kad žmonės vėžlius laiko ant laikraščių. Nors neatrodo estetiškai, tai yra higieniška. Galima rinktis nesulimpantį kukurūzų kraiką.

Sausumos vėžliams būtinas šildymo šaltinis, pavyzdžiui, šildomas akmuo ar kilimėlis. Vasarą jiems galima duoti dobiliukų, kiaulpienių ir pan., o žiemą reikėtų nepersistengti su salotomis. Tai nėra jų pagrindinis maistas, todėl geriau šerti kuo įvairesnėmis salotomis ir daržovėmis.

Auginant šį roplį, būtina žinoti kurios rūšys užmiega žiemos miegu, o kurios ne. Pavyzdžiui, graikiški vėžliai aktyvūs ištisus metus, o Vidurio Azijos – ne. Reikėtų įvertinti, ar auginamas vėžliukas sveikas ir pajėgus užmigti, ar šeimininkas turi pakankamai žinių ir yra tam tinkamos sąlygos. Vis dėlto mėgėjams nepatarčiau vėžliukų užmigdyti žiemos miegu.

Vasarą ropliams būtinos saulės vonios. Sodybas turintys žmonės gali padaryti aptvarėlį, kuriame augintinis praleistų ištisą dieną. Tačiau svarbu, kad vėžliukas neprasikastų pro apačią, o per viršų nepatektų pavojų keliantys daiktai ar gyvūnai. Žinoma, aptvare turėtų būti ir šiek tiek pavėsio, kad vėžlys pasislėptų, jei jam būtų per karšta.