Vargu ar išvengsite ankstyvų kalėdinių atributų gatvėse ar parduotuvėse, žurnalų ar televizijos proginės reklamos pasivys ir namuose. Ką daryti, jei Jums ne prie širdies tokia nešventa šv. Kalėdų komercija, kai visa šventė, rodos, telpa pirkinių maiše ir kuo didesniame?

O juk taip norisi mandarinais, gvazdikėliais, ir obuolių pyragu kvepiančių tikrų Kalėdų. Kaip iš vaikystės, kai vienas kitam dovanodavome dėmesį, bendravimą ir nors smulkias, bet išjaustas, su meile padarytas ar išrinktas dovanėles.

Nėra nieko brangesnio už laiką, kurį galime padovanoti artimiesiems, kad ir pasivažinėjimas rogutėmis apsnigtame miške, jei to sniego bus, piknikas su karšta metų arbata arba tiesiog gražus saulėtekis ir nesuvaidintas dėmesys. Pernelyg romantiška ir kardinaliai netradiciška?

Na, tuomet yra dar keli pasiūlymai: pagaminkite savo rankomis ką nors miela ir naudinga. Kojinių megzti nemokate, siuvimo mašinos neturite? Gerai, o jei kas pasiūlytų dovanų, net nebūtinai kalėdinių, pirkti iš auksarankių rankdarbių mėgėjų, mažų siuvyklėlių, mezgyklėlių, rankų darbo muilo gamintojų, šeimyninių kepyklėlių, žaislų ar papuošalų kūrėjų?

Kur tokių rasti, gali pasufleruoti visažinis internetas ar socialiniai tinklai, švenčių metas būna turtingas visokių susibūrimų, mugių ir turgelių. O kur dar Kalėdų stebuklas!

Nemažai šių renginių yra labdaringi. Tad išskirtinė, dažnai vienetinė Jūsų pirkta dovana turės dar ir kitą pusę: dovanosite grožį vieniems ir gerumą kitiems, tiems, kurie dažnai tik kartą per metus išdrįsta paprašyti pagalbos. Tai tikrai puiki vieta išsirinkti originalių ir nebanalių dovanų. Juk dovanoti gera!

Rankdarbiai šiais laikais gali būti labai neapibrėžta sąvoka, o net ir nedidelės, kasmetinės labdaros mugės dažnai būna kupinos atradimų, debiutuojančių mažų gamintojų ar augintojų, ne tik mezgėjų, siuvėjų, vilnos vėlėjų, bitininkų, bet ir aliejaus spaudėjų, kavos skrudintojų, vaško žaisliukų liejikų, lietuviškų garstyčių augintojų ir gamintojų, ir dar kitokių fantazijos nestokojančių kūrėjų.

Tikrai nustebsite, kiek Lietuvoje visko gaminama ir kuriama. Ir ne tik Vilniuje, ar Kaune. Dabar beliko išsirinkti renginį.

Bent du panašūs vyks jau šį savaitgalį: šeštadienį (lapkričio 30) Rotušeje – Tarptautinė Kalėdų Labdaros Mugė, o sekmadienį (gruodžio 1)– ir 5-oji KOKONO labdaros mugė Lietuvos vaikų ir jaunimo centre. Pastaroji rengiama kartu su LVJC, jos šeimininkai – Lietuvos autizmo asociacija "Lietaus vaikai", o pelnas bus skirtas autistiškų vaikų edukacinei vasaros stovyklai. Padėti nesunku, juolab, kad namo parsinešite jaukių, šiltų, rankų darbo dovanų, o kartu su jomis ir nuostabų jausmą, kad padarei kažką gero...

Gal šios Kalėdos ir nebus tokios komercinės?

Linkime gražių švenčių!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)