Jei pražiopsomi kokie nors sveikatos sutrikimai, ateityje jie gali virsti lėtinėmis ligomis. Ypač sunku berniukams, beje, labiausiai pažeidžiami yra tie, kurių svoris per mažas, ir tie, kurie labai greitai ištįsta ūgiu.

Be alkoholio ir nikotino, jaunam organizmui taip pat pavojingi:

Sunkiosios atletikos užsiėmimai

Sulaukusio 15 metų paauglio kaulai ir raumenys greitai auga į ilgį, tačiau vėluoja augimas į plotį. Todėl sunkumų kilnojimas (ypač vertikalūs krūviais stuburui) be akylo trenerio stebėjimo gali būti ne tik tapslankstelinės disko išvaržos, bet ir sulėtėjusio raumenų, sąnarių ir raiščių augimo priežastis.

Be to, jėgos sporto rūšys – tai ir didelė įtampa regos aparatui. Jei paauglio akys „silpnesnės“, viskas gali baigtis net tinklainės atšokimu.

Per intensyvus fizinis krūvis

Nekontroliuojami užsiėmimai sporto salėje, netinkamai parinkti pratimai gali pakenkti ne tik atramos ir judėjimo aparatui, bet ir paauglio širdies bei kraujagyslių sistemai. Paauglių širdis didėja labai greitai: jos apimtys nuo 10 iki 16 metų išauga 2 ir 2,4 karto, o ją maitinančios kraujagyslės išlieka gana siauros. Tai – papildomas krūvis širdžiai. Todėl, pasak šeimos gydytojų, paaugliai dažnai skundžiasi padidėjusiu kraujo spaudimu, kairės pusės krūtinės skausmu, aritmija.

Režimo nebuvimas, stresas

Šie faktoriai kenkia kraujagyslių tonusui, dėl to gali formuotis hipertenzinės ir hipotenzinės būklės. Jei protiniai ir emociniai krūviai dar lydimi ir hipodinamijos (mažo judrumo), tuomet rizika dar didesnė. Nuovargis bei stresas gali pakenti ne tik širdžiai, bet ir virškinimo traktui. Dažniausiai pasitaikantys sutrikimai – virškinimo trakto hiper- arba hipomotorinė diskinezija. Pirmoji pasižymi suaktyvėjusia virškinimo organų veikla, antroji – sulėtėjusia.

Hipermotorinę diskineziją gali sukleti per dideli fiziniai krūviai, nuolatinis nuovargis, netinkama mityba. Jos simptomai: spazminiai pilvo skausmai, pykinimas, vėmimas, rėmuo, pilvo pūtimas. Hipomotorinė diskinezija pasireiškia prastu apetitu, nuolatiniu sunkumo pilve jausmu, dažna obstipacija (vidurių užkietėjimu).

Nejudrus gyvenimo būdas

Širdies ir kraujagyslių sistemą, kaip ir bet kurią kitą, reikia nuolat treniruoti. Subalansuotas, gerai apgalvotas fizinis aktyvumas padės normalizuoti širdies raumenų kraujotaką, taip pat ir kitus organų bei sistemų veiklą; apsaugos paauglį nuo sveikatos problemų ateityje.

Perkaitimai ir staigi temperatūrų kaita

Kartais kai kurios paauglio organizmo dalys formuojasi netolygiai. Todėl neretai nutinka taip, kad vaikinas jau kone Sabonio ūgio, o širdis jo dar kaip vaiko. Neveltui ištįsę paaugliai dažnai skundžiasi greitu nuovargiu ir net dažnais alpimais. Jiems ypač pavojinga perkaisti pliaže arba pirtyje, nerekomenduotinos jiems ir staigios grūdinimosi procedūros.

Šaltis

Kuris paauglys nenori atrodyti madingas. Dėl to jie gali kęsti net didžiausius šalčius, vilkėdami dailius, tačiau visiškai tokioms sąlygoms netinkančius drabužius. Tačiau hormonų pokyčiai, vykstantys jų organizme, gali sumažinti imuninės sistemos adaptacines galimybes. O tai didina daugelio lėtinių ligų riziką.

Ankstyvas lytinis gyvenimas

Svarbu ne tik lytiniu keliu plintančios ligos ar nepageidaujamas nėštumas. Nepaisant to, kad šių dienų paaugliai bręsta greičiau nei jų tėvai ar seneliai, mokyklinio amžiaus jaunuoliai psichologiškai nėra pasirengę seksualiniam gyvenimui. Remiantis Amerikos tyrėjų, analizavusių 8563 vyresnių klasių mokinių psichinę sveikatą, duomenimis, tarp tų paauglių, kurie jau mokyklos laikais turėjo lytinių santykių, 14 proc. buvo daugiau depresijos ir žemos savivertės atvejų.