Išvykstant ilgesniam laikui

Tikriausiai jau suplanavote vasaros atostogas ir jau žinote, kur jas praleisite. O ar pasirūpinote namais?

Išvykdami ilgesniam laikui, būtinai turite pasirūpinti jų saugumu. Uždarykite langus, balkono duris, užsukite vandens čiaupus, nepamirškite išjungti iš tinklo elektros prietaisų, nepalikite perkaitintos ar besikūrenančios krosnies, įjungtų dujų. Jeigu ketinate išjungti šaldytuvą, padarykite tai iš anksto. Jį atitirpinti ir sutvarkyti tikrai užims laiko. Be to, teks pasirūpinti užsilikusiais maisto produktais.

Vasaros atostogos – vagių darbymetis, tad svarbu laiku pasirūpinti savo turtu. Jeigu nesate apdraudę namų, būtinai tai padarykite. Patikrinkite apsaugos sistemos priemones ir jas įjunkite. Jei signalizacija neįrengta, paprašykite kaimynų prižiūrėti jūsų būstą.

Tegul jie būna budrūs. Tuo atveju, kai savo buto raktų negalite patikėti kaimynams, būtinai paprašykite jūsų bute nuolat lankytis draugų ir giminaičių. Artimieji išims korespondenciją iš pašto dėžutės, patikrins, ar namie viskas gerai.

Šuniški poreikiai

Į jūsų namus reguliariai užsukantys draugai ar giminaičiai pasirūpins ne tik namais, bet ir jūsų augintiniais.

„Reikia turėti omeny, kad namuose galite palikti ne visus gyvūnus. Pavyzdžiui, palikti šuns vieno jokiu būdu nerekomenduojama. Jis ne tik gali prikrėsti įvairių šunybių, bet ir turi poreikį du kartus per dieną būti vedamas į lauką. Šuo – labai socialus gyvūnas, tad turėtų keliauti drauge su šeimininkais. Mes nerekomenduojame šuniuko palikti vieno namuose net parai, o dvi, trys ir daugiau dienų – visiškai netoleruotina“, – sako įmonės „Žvėryno veterinarijos gydykla“ veterinarijos gydytoja Laura Pauliukonienė.

Ta taisyklė galioja ir mažų veislių šuneliams, kurie įpratinti tuštintis namuose vienoje vietoje – tualeto dėžutėje. „Kartais šeimininkai mano, kad nieko nenutiks, jeigu toks gyvūnas pabus namuose vienas, tačiau tai nėra tiesa. Tokia praktika žaloja gyvūno psichiką”, – sako gydytoja.

Jos teigimu, tuo atveju, jeigu šunelis negali keliauti drauge, jį privalu palikti draugams ar giminaičiams, kuriais pasitikite, arba apgyvendinti šunų viešbutyje. „Jeigu paliksite šunelį draugams ar giminaičiams, svarbu, kad gyvūnas juos pažinotų. Nuvežkite jį į naujus namus bent porą kartų prieš ilgą išsiskyrimą – tegul jis pamato aplinką, susipažįsta su ja, – sako L. Pauliukonienė. – Į šunų viešbutį, žinoma, neprivažinėsi. Tačiau galite pasistengti sukurti kiek įmanoma jaukią aplinką. Tegul drauge su šuneliu į viešbutį keliauja jo guolis, žaisliukai, dubenėliai. Jie primins namus.“
Geriausiai kaskart šunį palikti toje pačioje vietoje.

Katinas – individualistas

Jeigu šuniui būtina kompanija, tai katinas – visiškai kitokio charakterio gyvūnas. „Katės gali pabūti namuose vienos ir ilgesnį laiką, svarbu, kad būtų pasirūpinta tinkamu ėdalu, vandeniu ir jų tualetu, – sako L. Pauliukonienė. – Jeigu šuniukus rekomenduojame vežtis pas gimines ar į šunų viešbutį, tai elgtis analogiškai su savo katinu nepatartina. Jam bet koks aplinkos keitimas – didžiulis stresas. Kodėl? Nes jie prisiriša ne tiek prie žmogaus, kiek prie pačios namų aplinkos. Naujoje vietoje gyvūnas gali atsisakyti ėdalo, nesišlapinti ar nesituštinti. Tai laikui bėgant atsiliepia jo sveikatai.“

Idealiausia katę palikti namuose – jos įprastoje aplinkoje, tačiau surasti žmogų, kuris nuolat ateitų jos pašerti, pagirdyti šviežiu vandeniu ir išvalyti tualetą.

Jeigu tokio laikino globėjo nerasite, kelias dienas katė gali pabūti ir viena, tik pasirūpinkite jos saugumu.

„Nepalikite šlapio maisto, nes jis suges, ir gyvūnas gali apsinuodyti. Palikite įprasto sauso ėdalo ir švaraus vandens. Jo įpilkite į kelis dubenėlius ir išdėliokite skirtingose buto vietose, – sako L. Pauliukonienė. – Taip pat atidžiai patikrinkite langus – nepalikite atvertų. Katės – labai smalsūs gyvūnai. Jie būtinai bandys pralįsti ir įstrigs. Jeigu pagalba nebus suteikta laiku, pasekmės bus labai liūdnos.“

Taip pat būtinai uždarykite spinteles ir paslėpkite buitinę chemiją.

Graužikai ir žuvytės

Žiurkėnai, jūrų kiaulytės, triušiai – visi smulkieji graužikai negali būti paliekami namuose vieni ilgiau nei tris paras. „Jų, žinoma, nesivešite drauge, tačiau negalite palikti be priežiūros. Graužikus būtina maitinti, girdyti šviežiu vandeniu, nuolat keisti kraiką“, – sako gydytoja.

Šiuo atveju pagelbės artimieji ar kaimynai. Jeigu tokios galimybės neturite, graužiką drauge su jo narveliu bei maistu palikite patikimų žmonių namuose. „Žuvytės išgyvens kelias dienas ir be maistelio, tačiau geriau būtų pasirūpinti automatiniu jo bėrimu ir oro tiekimu į akvariumą. Visa tai kontroliuojama elektroniniu būdu ir labai palengvina žuvyčių priežiūrą“, – sako L. Pauliukonienė.

Pasirūpinkite augalais

Jūsų mėgstamos gėlės atostogų metu taip pat lieka be priežiūros. Kaip jomis pasirūpinti? „Visų pirma svarbu atkreipti dėmesį į tai, kokios tai yra gėlės. Pavyzdžiui, su kaktusais nekils jokių rūpesčių – juos galime palaistyti ir drąsiai palikti 3–4 mėnesiams ar net ilgesniam laikui. Jie gali susiraukšlėti, tačiau vos gavę vandens iš karto atsigaus ir net ims žydėti“, – sako floristas, įmonės „Gėlių fabrikas“ vadovas Sigitas Kaminskas.

Yra ir gerokai įnoringesnių augalų. Pavyzdžiui, kaip pasirūpinti lietuvių taip mėgstamomis orchidėjomis?

„Jas paprastai laikome rytinėje buto pusėje. Rekomenduojama – skaidriuose vazonuose. Taip orchidėjos gauna pakankamai šviesos ir gali vykdyti fotosintezę. Būtent taip vyksta pagrindinis jų maitinimasis. Auginant tinkamai nereikia ir ypatingų trąšų ar išskirtinio rūpesčio, – sako S. Kaminskas. – Atidžiai pažiūrėkite į orinę šaknį. Jeigu augalui trūksta vandens, ji bus sidabrinės spalvos. Užmerkite augalą pusvalandžiui, ir šaknis taps ryškiai žalia. Tiek laiko pakanka – augalas pasiėmė būtiną vandens kiekį, o jo perteklių reikia išpilti. Tokio gėlės laistymo pakaks dviem ar net trims savaitėms.“

Pavojus perlaistyti

Nukelkite gėles nuo palangės (ypač pietinėje būsto pusėje), pastatykite jas tokioje vietoje, kad nepatektų tiesioginiai saulės spinduliai.

„Palikdami vazonines gėles be priežiūros ilgesniam laikui vadovaukitės paprasta taisykle: geriau mažiau nei daugiau. Jokiu būdu nemerkite jų į vandens talpą visam laikui, kol jūsų nebus. Dažnai manoma, kad augalas pasiims tik tiek vandens, kiek jam reikia, tačiau tai nėra tiesa. Po tokio mirkymo gėlė gali rimtai apsirgti ir sunykti, – sako S. Kaminskas. – Jeigu nutiko taip, kad perlaistėte gėlę, tuomet ištraukite ją iš vazono ir apžiūrėkite šaknis. Jos nesupuvo? Tuomet gelbėkite augalą – leiskite jam išdžiūti.“ Perdžiuvimas gėlei nėra toks pavojingas. Dauguma gėlių ištveria sausrą, o gavusios vandens ir vėl atsigauna.

„Geras būdas palaikyti reikiamą drėgmę – indas su vandeniu ir vilnonis siūlas. Kelių siūlų galus pamerkite į vandenį, o kitus galus įdėkite į žemę vazonėlyje prie augalo. Vilnonis siūlas nuolat tieks gėlei kažkiek drėgmės“, – sako floristas.

Parduotuvėse jau galima nusipirkti įvairių laistymo sistemų, tačiau mūsų pašnekovas į jas žvelgia gana skeptiškai.

„Kainuoja brangiai, o kiek kartų jomis pasinaudosite – neaišku“, – sako S. Kaminskas.

Šiame žurnalo „Savaitė“ numeryje taip pat skaitykite:

· Lombardai: vieniems išsigelbėjimas, kitiems „juodoji skylė“
· Skėtis – ir nuo saulės ir nuo lietaus
· Jei trūksta pensijų draudimo stažo
· Druska – grožiui, sveikatai, gyvybei
· Vaistai iš avilio
· Prieskoninės žolelės kosmetikoje