Visų vaikų dantukai dabar gražūs ir tvirti kaip akmenukai. Kad tokie išliktų dar ilgai, svarbu laiku pradėti jais rūpintis, o vaikų dantų gydymas atima daugiau laiko ir pastangų, reikalauja bendravimo įgūdžių ir kantrybės. Taip pat gydytojui nėra aišku, ar jam pavyks susitarti su vaiku dėl gydymo.

Jei vaikas yra neramus, verkia, nenori gydytis, gydytojai odontologai stengiasi jį nuraminti ir prikalbinti, kad leistų bent nuvalyti dantis. 20,4 proc. tyrime dalyvavusių odontologų tokiu atveju rekomenduoja gydymą tęsti pas vaikų odontologą. Net 66,7 proc. privačiose klinikose dirbančių gydytojų dažniau nei dirbančių viešosiose įstaigose (31,8 proc.) stengiasi vaiką nuraminti, pravesti pažintinę terapiją, bent jau nuvalyti dantukus!

Pirmiausia, kad tiksliai būtų galima nustatyti dantų būklę ir pradėti jų gydymą, būtina padaryti rentgeno nuotrauką, nes tik taip juos galima apsaugoti nuo šaknų viršūnių pažeidimo ir nuolatinio danties užuomazgos pakenkimo. Po šaknų kanalų gydymo atliktoje rentgeno nuotraukoje vertinama jų užpildymo kokybė.

Tik 3,2 proc. iš apklaustų odontologų nurodė tai atliekantys, o 20,4 proc. rentgeno tyrimo nenaudoja visiškai! Po dantų kanalų gydymo rentgeno kontrolės neatlieka net 62,4 proc. visų dalyvavusiųjų tyrime. Būtinai gydytojo ortodonto konsultacijai, kada jis nustato, ar vaiko dantukai dygsta tinkamai, sąkandis taisyklingas, viršutinis ir apatinis dantų lankai yra lygūs, siunčia tik 17,2 proc. apklaustų gydytojų odontologų.

Tyrimo metu, mokslininkai atskleidė šokiruojantį faktą. Kai kurie apklaustieji gydytojai vaikų visai negydo. Ar tai įmanoma?! Priežastis – sugaištas laikas ir gydymo kaina, kuri tėvams yra nepriimtina. Vaikų gydymas dažnai būna labai sudėtingas, kai ateidami gydytis vaikai jau turi neigiamą patirtį.

Neretas prieš tai buvusias procedūras apibūdina kaip skausmingas, jie bijo gydytojo veiksmų. Sėkmingas gydymo garantas – neskausmingos procedūros. Šiuo metu pasaulinėje vaikų odontologijos literatūroje yra vienareikšmiai pasisakoma už skausmo slopinimą gydant vaikus. Tyrėjai nustatė, kad vaistus nuo skausmo naudoja 60,2 proc. apklaustųjų, o 20,4 proc. tik tada, kai šalina pieninį dantį.

Kartais dėl įvairių priežasčių pieninį dantuką tenka pašalinti. Dažnai pieniniai krūminiai dantys pašalinami dar pieniniame sąkandyje, todėl sąkandis gali pasidaryti netaisyklingas, dantukai „užlipę“ vienas ant kito. Kad neatsirastų tokių bėdų per anksti pašalinus pieninį dantį, rekomenduojama gaminti vietos išlaikymo plokštelę. Jei gydytojas pats to nedaro, būtina pacientui paaiškinti ir siųsti gydytojo ortodonto gydymui bei konsultacijai.

Taigi kyla klausimas – ar galima pasitikėti gydytojais odontologais, norint, kad vaikučiai turėtų sveikus ir tvirtus dantukus sulaukę žilos senatvės? Svarbu, kad jūs, tėveliai, tinkamai prižiūrėtumėte jų gydymą ir vaikai, būdami net 80-ies, nesiskųsdami galėtų valgyti tai, ko nori ir geidžia jų širdis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)