Tada gydytojas atlieka alerginius tyrimus, kad pažiūrėtų, kam vaikas gali būti alergiškas. Tiriant visai mažus vaikus, alerginiai mėginiai gali ir neparodyti alergijos. Tai gali reikšti, kad alerginį procesą suaktyvino virusinės ligos, kurios ypač plinta darželiuose.

Alerginiai tyrimai atliekami šiais būdais:

Lašelis alergeno užlašinamas ant odos ir užklijuojama specialiu pleistru. Po kurio laiko žiūrima odos reakcija į alergenus.
Mažas alergeno kiekis sušvirkščiamas po oda. Šis testas reakciją gali parodyti jau po 15 minučių – sušvirkštoje vietoje oda sureaguoja į alergenus.

Jei manoma, kad vaikas alergiškas keletui produktų ar kokiai aplinkos medžiagai, tuomet atliekamas dar ir kraujo tyrimas. Alerginiai tyrimai per odą ypač mažiems vaikams yra daug patikimesni, nei kraujo tyrimai.

Vaikų alergijos priežastys nėra visiškai aiškios. Viena iš prielaidų – kad tai perduodama jau su genetine informacija. Tačiau jei vienas iš jūsų vaikų yra alergiškas nereiškia, kad ir kiti bus alergiški. Vaikas gali būti alergiškas, nors šeimoje ir niekas nėra alergiškas. Visai mažų vaikų alergiją įtakoja maisto priedai, konservantai maiste, taip pat kvėpavimo takų ligos, išorinės aplinkos dirgikliai – netinkami skalbimo milteliai, higienos priemonės.

Vaikui alergija sukelia daugybę nepatogumų, sutrinka miegas, vaiko aktyvumas ir darbingumas, gali atsirasti irzlumas. Alerginis rinitas turi neigiamos įtakos vaiko veido ir žandikaulio formavimuisi. Dėl sutrikusio kvėpavimo vaikas gali netaisyklingai laikyti liežuvį, formuojasi blogas sąkandis, vėliau gali išsivystyti kitų ortodontinių problemų. Nosies obstrukcija gali turėti neigiamos įtakos bronchams, paskatinti ausų uždegimo išsivystymą, dėl ko vėliau gali sutrikti vaiko klausa.

Vaikų alergijos pirmieji simptomai:

- bėrimai įvairiose kūno vietose, dėmės, ar šlapiuojantys plotai;

- paraudusi gerklė;

- sloga ar pasunkėjęs kvėpavimas per nosį;

- gali spazmuoti bronchai, išsivystyti obstrukcinis bronchitas;

- pasunkėjęs kvėpavimas, švokštimas, dusulys;

- viduriavimas, vėmimas.

Norint išgydyti vaiko alergiją ir pašalinti priežastis, gydytojai siūlo rinktis poliežuvinę alergenų specifinę imunoterapiją. Klinikiniai tyrimai rodo, kad imunoterapija, vartojant vaistą po liežuviu, sumažina ligos simptomus, simptomus šalinančių vaistų poreikį, gali užkirsti kelią ligos progresavimui, įsijautrinimui kitiems alergenams. Taip pat įrodyta, kad poveikis išlieka ir po 5-erių metų nutraukus gydymą. Taigi vaikas vaistų nebevartoja, o jų poveikis išlieka.

Imunoterapija galima gydyti sergančiuosius šienlige, alergine sloga (rinitu), alerginiu akių uždegimu (konjunktyvitu), alergine astma, dilgėline ir žmones, alergiškus bitės/vapsvos įkandimui.