Konsultuoja pediatrė Virginija Lukšienė

Grybelis

Ši liga labai dažna smėlio dėžėje žaidusiems vaikams, nes nuo gyvūnų kailio grybelių sporos krinta ant smėlio ir čia ilgai išbūna gyvybingos. Kartu su smėliu sporų prilimpa ant pilių statytojų ir pyragų kepėjų rankų bei plaukuotosios galvos dalies, kitų vietų ir vaikas suserga odos grybeliu (mikrosporija).

Ant odelės atsiranda iškilių bėrimų, dažniausiai apskritų, paraudusiais kraščiukais ir pleiskanojančių. Vaikui niežti, jis kasosi, todėl į odą gali „įnešti“ dar ir kitokio užkrato. Jei liga paliečia odą po plaukais, ši parausta, pleiskanoja, o plaukai pradeda lūžinėti vos keli milimetrai nuo odos, atsiranda išplikusių plotelių. Jei mažylis serga bronchų astma ir grybelio sporų patenka į kvėpavimo takus, ši alerginė liga paūmėja ir gali prasidėti dusulio priepuolis. Taigi grybelis astma sergančiam vaikučiui – itin pavojingas.

Tokių dėmių ar išplikusių plotelių aptikus ant mažylio odos, jokiu būdu negalima užsiimti savigyna. Būtina pasitarti su gydytoju ir gydyti kuo skubiau. Negydomas grybelis skverbiasi į gilesnius odos sluoksnius, pažeidžia ir nagus.

Ši liga gydomas vaistais nuo grybelių ir odą minkštinančiais tepaliukais, kuriuos skiria gydytojas. Galvos odos grybelis gydomas ilgai ir sunkiai. Plaukučius gali tekti nukirpti. Patartina atidžiai laikytis higienos, dažnai keisti drabužėlius ir patalynę.

Toksokarozė

Tai sukelta askaridžių ir jų lervučių liga. Vaiko plonojoje žarnoje iš askaridžių kiaušinių išsiritusios lervos prasiskverbia pro gleivinę į kraują. Iš čia jos nukeliauja į vidaus organus (kepenis, širdį, inkstus, kasą, plaučius). Gali pasiekti ir raumenis, akis, galvos smegenis bei kitas vietas. Jei nukeliauja į plaučius, vaiką vargina nerimstantis sausas, astmą primenantis kosulys.

Užsikrėtęs vaikutis pradeda blogai valgyti, viduriukai būna tai laisvi, tai kieti, jam skauda pilvą. Gali išberti, pakilti kūno temperatūra. Ligoniukas tampa neramus, labai nervingas, daug prakaituoja. Vadinasi, ligos požymiai labai priklauso nuo to, kur askaridžių lervutės įsikūrė. Jai užtrukus vaiko smegenims ima stigti deguonies, jis pradeda blogai augti. Stabtelėjus raidai vaikas galbūt neužauga tiek, kiek galėtų.

Įtarus, kad vaikas gali turėti askaridžių, būtina ilgai nedelsiant kreiptis į gydytoją. Kai gydymo įstaigoje atliekamas bendrasis ir imunoserologinis kraujo tyrimas, kraujyje aptinkama daug tam tikrų ląstelių – eozinofilų ir jiems pasigaminusių antikūnų, gali būti padaugėję leukocitų, padidėjęs eritrocitų nusėdimo greitis, pakitę kiti kraujo sodmenys. Tai gydytojui padeda nustatyti toksokarozę.

Gydytojas vaikui skiria vaistų nuo kirmėlių ir gydo ilgiau, nei tada, kai turi spalinių. Juos reikia vartoti tik tada ir taip, kaip nurodė gydytojas.Tikrai nereikėtų pasikliauti giminaičių ar kaimynių patarimais arba patiems spręsti, kaip ir kokių vaistų duoti vaikui, nes negalite žinoti reikiamos vaistų dozės. Kartais prireikia detoksikacinės terapijos (į veną lašinti elektrolitų), chirurgiškai gydyti.

Toksoplazmozė

Toksoplazmozė yra viena labiausiai paplitusių kirmėlių sukeliamų ligų. Jei vaikas užsikrečia, ją sunku nustatyti, neretai tenka atlikti daug tyrimų, nes nėra ligos požymių, būdingų tik toksoplazmozei.

Šios ligos požymiai vaiko gali nevarginti, jei jo imunitetas stiprus, tačiau neretai primena gripą. Vaikas jaučia nuovargį, silpnumą, raumenų ir galvos skausmą, praranda apetitą, pakyla kūno temperatūra, padidėja limfmazgiai. Užkratas išplinta po visą organizmą, nuodija, įjautrina jį savo medžiagų apykaitos produktais. Nukeliavęs į limfmazgius kartu su krauju patenka į raumenis ir įvairius organus, čia susidaro cistų. Jei įsikuria akyse, vaikui gali atsirasti katarakta, trumparegystė, žvairumas, o patekusios į smegenis gali sukelti epilepsijos priepuolius. Vaikas gali likti visiškai neįgalus. Toksoplazmozė aptinkama tik atlikus serologinis kraujo tyrimą, kuris parodo specifinius antikūnus (imuninės sistemos gaminamus baltymus). Būna, vaikas jau serga, bet tyrimas to neparodo, nes organizme dar nespėjo pasigaminti specifinių antikūnų. Tyrimą reikėtų pakartoti po kelių savaičių.

Toksoplazmozė, jei imunitetas stiprus, gali būti negydoma. Jei liga pažeidė kurį nors organą, vaikas gydomas vaistais, kurie neleidžia daugintis parazitams, taip pat skiriama vitaminų, jei reikia, ir vaistų nuo alergijos.

Toksoplazmozė labai pavojinga nėščiosioms, nes gali užkrėsti vaisių. Įgimta toksoplazmozė gali lemti įgimtus kūdikio apsigimimus. Užsikrėtusio kūdikio organizme galima aptikti kalcinatų (kalcio druskų), susidariusių smegenyse, akyse. Kai kuriuos organizmo procesus kalcinatai sutrikdo visam gyvenimui. Kūdikis gali susirgti mažakraujyste, gelta ir kitomis ligomis.

Echinokokozė

Tai reta, bet pavojinga ir nepagydoma kaspinuočių sukeliama liga, kurią smėlio dėžėje gali platinti nuo laukinių gyvūnų užsikėtę šunys ir katės. Kaip ir kitomis kirmėlėmis, kaspinuočiais galima užsikrėsti ne tik smėlio dėžėje, bet ir per žuvį bei kitus nepakankami apdirbtus gyvūninės kilmės produktus, blogai nuplautas sodų ir daržų gėrybes. Kai kirmėlių kiaušinėlių patenka į žarnyną, kepenis, plaučius, smegenis, akis ir čia per keletą mėnesių susidaro vis auganti cista.

Ligos požymiai gali būti įvairūs, priklausomai nuo cistos vietos. Gali varginti bukas ar maudžiantis kepenų skausmas, pykinti, gali prasidėti gelta. Cista plaučiuose skatina atsirasti skausmą krūtinėje, kosulį, o atkosėtuose skrepliukuose matyti priemaišų. Jai plyšus pakyla aukšta temperatūra, gali išberti, gali kilti sunki alerginė reakcija – anafilaksinis šokas.

Echinokokozė dažniausiai nustatoma dėl kokių nors priežasčių atliekant echoskopinį tyrimą ar operaciją. Vaiką reikia gydyti vaistais arba operuoti ir pašalinti cistą.

Patarimai mamai

*Smėlio dėžę uždenkite dangčiu arba plėvele.

*Smėlį dažnai keiskite. Nesvarbu, kad dėžę uždengiate. Užkrato ant savo batukų gali atnešti vaikas.

*Žaidžiančiam vaikui neleiskite valgyti jokių sausainukų ar obuoliukų. Pažaidusiam nuplaukite rankas. Neleiskite kišti pirštų į burnytę

*Eidamos į kiemą su vaiku, kuris žais su smėliu, pasiimkite drėgnųjų servetėlių rankytėms valyti.

*Grįžusi namo nuprauskite vaiką po dušu arba bent nuplaukite rankas ir perrenkite.

*Kruopščiai nuplaukite tekančiu vandeniu visas daržoves, uogas ir vaisius, nes ant jų taip pat gali būti užkratas.

*Mėsai ir daržovėms skirtas lenteles atidžiai plaukite.

*Neleiskite vaikui gerti vandens iš neaiškaus šaltinio, kuris gali būti užkrėstas kirmėlių kiaušinėliais.

*Būtų puiku kas rudenį vaiką iki maždaug 10 m. nuvesti pas gydytoją profilaktinės patikros.