Tos dvi energijos pagal Rytų mediciną cirkuliuoja mūsų kanalais naktį ir dieną. Jos dirba panašiai, kaip policininkai, kurie budi gatvėse po du. Jei kažkas vienam nutinka, kitas gelbsti. Jei dėl streso kažkas nutinka mūsų psichinei energijai, tuomet gelbsti imuninė. Tačiau ir ji pati nusilpsta.

Dėl ko vaikų ligos prasideda pavasarį?

Juk ne veltui sakoma, kad pavasarį orai elgiasi tarsi paauglys, kuris nežino ko nori ir kasdien keičia nuomonę. Toks permainingas klimatas „padeda" peršalti arba perkaisti. O sudėtingas ritmas (nesibaigianti Švietimo reforma, tampanti nervus ir žadanti nežinią dėl ateities), taip pat nuolatinė įtampa mokykloje vaikams ir paaugliams labai gadina gyvenimą. Kitaip tariant, mažina jų atsparumą.

Štai kodėl po žiemos nuolat keičiantis orams prasideda sezoniniai vaikų peršalimai, lydimi kosulių, čiaudulių bei kitos sveikatos problemos. O kur dar mintys apie artėjančius egzaminus? Juk ne vienas yra pastebėjęs, kad sloga užklupo, kai, pavyzdžiui, reikėjo laikyti egzaminą.

Svarbiausias vaikų sveikatą lemiantis faktorius

Rytų medicinos specialistė, Gydytoja Genovaitė Pečiulytė teigia, kad vieni svarbesnių faktorių, silpninančių vaikų imunitetą, yra stresas ir netaisyklinga gyvensena. Rytų medicina rekomenduoja labiau įsiklausyti į vaikus, pažinti jų reakcijas. Kartais reikia nebūtinai vaistų, kad vaikas jaustųsi gerai - tėvų artumas ir supratingumas padeda vaikui išlaikyti harmoniją ir vidinę ramybę.

Išsaugoti psichinę ir imuninę sistemas, pasak Rytų medicinos specialistės, padėtų vaikiška meditacija. Tai gali labai padėti vaikui susibalansuoti, tapti atsparesniam išbandymams. Ir tuo pačiu išsaugoti savo imuninę sistemą. Vaikiškos meditacijos pagrindas - tai nebūtinai mantrų kartojimas sėdint lotoso poza. Visa esmė - minčių atpalaidavimas ir koncentracija į kvėpavimą. Pasėdėti nejudant, užsimerkus ir pakvėpuoti. Paprastai rekomenduojama kvėpuoti pilvuku.

Mažesni vaikai ir taip instinktyviai tai daro. Jeigu tai vyresnis vaikas, galima jam patarti: tu kvėpuok pilvuku. Kad įkvepiant pilvukas išsipūstų, o iškvepiant subliūkštų.

Pirštų galiukų masažas vaikų sveikatai stiprinti

Ir dar vienas labai veiksmingas būdas - pirštų galiukų masažas. Rytų tradicija teigia, kad žmogaus rankų ir kojų pirštų galiukuose yra taškai, kuriuose kryžiuojasi dvi esminės energijos: imuninė ir psichinė. Šių svarbių taškų masažas trunka vos kelias minutes. Gydytoja tokiu būdu pataria stiprinti sveikatą kiekvieną dieną.

Reikia suimti kiekvieną rankos ar kojos pirštą kitos rankos pirštais nago kampuose, spustelėti ir truktelėti. Suspaudi iš nago šonų, timpteli. Taip reikia pereiti visus rankų ir kojų pirštukus.
Tai padės sustiprinti imuninę sistemą, harmonizuoti ir subalansuoti psichinę energiją.

Dar vienas tradicinis kinų medicinos patarimas: imuninę sistemą bei plaučius pastiprina imbieras, česnakas, pipirai. Tad nebijokite pagardinti savo patiekalų.