Artėjant Tėvo dienai, su Kelmės rajono policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus Prevencijos poskyrio tyrėju ir dviejų dukrų tėvu Ričardu SUKACKU pamėginome pasvarstyti,
kas lėmė šeimos ir tėvo vaidmens nuvertėjimą.

Ričardui buvo vos metai ir du mėnesiai, kai neteko tėvo. Tačiau vyras neslepia, kad šio žmogaus pasigenda net šiandien: „Ypač sugelia, kai su vyrais kokius nors ūkiškus darbus dirbame. Vienas sako – darykime taip ir taip, nes mano tėvas taip darydavo. Kitas vėlgi prisimena, ko jį tėvas mokė. Tada pajuntu skaudžią tuštumą.“

Dėl tėvo vaikystėje jis buvo pasirengęs „kautis“. Pirma pastaba pažymių knygelėje atsirado, kai bendraamžis bandė pašiepti, kad jis be tėvo auga. Ričardas, tada antrokas, už tai moksladraugiui į atlapus kibo.

Našlė likusi mama stengėsi sūnui atstoti tėvą, buvo geriausia draugė. Bet pasitaikydavo akimirkų, kai ji negalėjo pagelbėti, ypač kai vaikinukui parūpo technika, kurią reikėjo remontuoti.

Kalti patys tėvai

R.Sukackas mano, kad dėl susvyravusio savo autoriteto dažniausiai kalti patys tėvai.
Geriausias vaiko auklėjimas yra asmeniniu pavyzdiu. Vaikai lyg beždžionėlės mus mėgdžioja. Matydami rūkantį, alų gurkšnojantį tėvą, jie su džiaugsmu daro tą patį.

Pareigūnas stebisi, kad neretai net ir išsilavinę tėvai linkę užstoti, pateisinti netinkamai besielgiančius vaikus: „Girtą nepilnametį parvedame namo, o tėvai, užuot padėkoję, pretenzijas reiškia – girdi, kam vaiką tampote, pažiūrėkite į kitus. Būna, kad įkaušęs nepilnametis, atvestas pas tėvus, mūsų akivaizdoje iš tėvo reikalauja cigaretės ir jis klusniai puola jos ieškoti.“ Neilgai trukus jau tėvas kviečia policiją – sūnus ranką prieš jį pakėlė.

Kartais nuvykę pagal iškvietimą policininkai randa lovoje su batais drybsantį vyrą, o žmoną su keturiais basais vaikais – žiemą lauke ant sniego.

Tokių pavyzdžių – nors vežimu vežk. Pusė visų policijos iškvietimų tenka šeimyniniams konfliktams. Už kiekvieno tokio iškvietimo – gyvi nuvertėjusios tėvystės pavyzdžiai.

Auklėk ne Joną, o Joniuką

Protingi tėvai, auklėdami vaikus, išsiverčia be griežtų fizinių bausmių. Jei nuo mažumės skiepijama pagarba, diegiamos tikros vertybės, net paauglystėje negali nusiristi tiek, kad įskaudintum savo mamą, tėtį. Kita kalba, jei tėvai susizgrimba paauglį auklėti tik tuomet, kai prasideda didelės problemos. Deja, ko Joniukui „neįdėjai“, to Jonas neturės.

Abipusės pagarbos bei pasitikėjimo principus savo namuose įdiegęs R.Sukackas įsitikinęs: vaikas turi žinoti taisyklę – jei vieną kartą apgausi, kitą kartą pasitikėjimo nelauk.

Sukackų kieme visuomet atlapas garažas. Gatvės vaikai čia užsuka pasinaudoti kompresoriumi, randa įrankių technikai pasiremontuoti. Čia ir krepšinio stovas; krepšinį galima žaisti ir tuomet, kai Sukackų dukrų nėra namuose. Kieme galioja tas pats pasitikėjimo principas: kartą pasišiukšlinsi – daugiau neužeik. Per daugelį metų vaikai jokios šunybės neiškrėtė, net didžiausi keikūnai nuo nepadoraus žodžio susilaiko.

Pinigai tėvų nepakeis

Dėl šiandienos ekonominės situacijos daugelis vaikų liko gyvais našlaičiais.
Tėvai, neįvertindami grėsmių, sotesnės duonos ieškoti išvyksta į užsienį, o savo atžalas kartais net svetimiems palieka. Užsitęsus išsiskyrimui, tėvas tampa tik pinigų tiekėju.

Ištisus mėnesius nemato vaikai savo tėvų, dirbančių tolimųjų reisų vairuotojais. Ir šiuo metu Kelmės pareigūnai tiria labai sunkaus nusikaltimo bylą, kurios pagrindinis „herojus“ – tolimųjų reisų vairuotojo sūnus.

Netiesa, kad berniukams labiau reikia tėvo nei mergaitėms. „Aš auginu dukras, ir kartais jos būtent pas mane pasitarti ateina. Gal vyro nervai šaltesni, gal emocijų mažiau“, – asmenine patirtimi dalijasi Ričardas. Jo dukra Beatričė, dukart Lietuvos tinklinio čempionė ir daugybės prizų laimėtoja, šią sporto šaką pasirinko įkvėpta tėvo pavyzdžio.

Įstatymų spragos

Svarstydamas apie veiksnius, menkinančius tėvo vaidmenį, Ričardas įžvelgia spragų ir įstatymuose.
Kai nuo smurtaujančio vyro kenčia šeima, moterys paprastai pareiškimo policijai nerašo. Galiausiai jos su vaikais būna priverstos išeiti iš namų, o juose lieka smurtautojas.

Daugelį metų galiojusi pašalpų sistema skatino vaikų gimstamumą asocialiose šeimose, mat joms šios išmokos buvo vienintelis pragyvenimo šaltinis. Ir šiandien didieji konfliktai tokiose šeimose kyla pašalpų mokėjimo dienomis. Įstatymai „pagimdė“ ir pilstuko kartą. Šiandien ji gimdo jau naujus nelaimėlius.

Pagarbą reikia užsitarnauti

Kasdien su mūsų gyvenimo piktžaizdėmis bei tėvų degradacija susiduriantis pareigūnas (juk ten, kur gerai, policijos niekas nekviečia) vis dėlto neabejoja, kad tėvo vaidmuo šiandien išlieka reikšmingas. Vaikams tėvo labai reikia. Tačiau jų pagarbą reikia užsitarnauti.