Sveiki,

galbūt mano laisvalaikis ne toks audringas ar energingas kaip kitų žmonių , kurie mėgaujasi šuoliais su parašiutu, skrydžiais oro balionu, ar kitais nutrūktgalviškais užsiėmimais, tačiau man nieko nėra geriau už ramų poilsi gamtoje, gerą detektyvinę knygą, kartu su ištikimiausiu draugu :) Taip prasmingai aš praleidžiu savo laisvalaikį ;)

Rūta.

-------------------------------------------------------------------

Mūsų šeima turi keletą smagių žaidimų kaip alternatyvą besaikiui televizoriaus žiūrėjimui.

Mūsų ir draugų šeima, kai sueiname vakaroti mėgsta žaisti kūrybinį žaidimą, kuriam reikalingas tik popieriaus lapelis ir rašymo priemonė kiekvienam žaidėjui. Na ir truputis jumoro jausmo neprošal, nes teks kurti trumpus eilėraštukus.

Visi žaidėjai ant dviejų popieriaus lapelių užrašo po bet kokį žodį. Lapeliai užverčiami arba suvyniojami.

Tada žaidėjai iš eilės sako po dvi atsitiktines raides. Visi žaidžiantys jas užsirašo ant savo popieriaus lapelio. Jei žaidime dalyvauja bent 7 žaidėjai, mes turime užsirašę 14 raidžių.

Susirašius raides, vienas iš žaidėjų ištraukia du lapelius su anksčiau parašytais žodžiais, pvz.: „varlė“ ir „pilvas“. Jis paskelbia temą, pvz.: „Varlės pilvas“.

Na ir prasideda kūrybinis procesas. Kiekviena raidė skirta sugalvoti ja prasidedantį žodį. Na o iš sugalvotų žodžių dėliojamas poezijos posmelis. Raidžių vietos eilėje keisti negalima.

Pavyzdys. Atsitiktinės žaidėjų parinktos raidės: A M I K B O L U Ž V I P R D

Žaidėjų sukurtų eilėraščių pavyzdžiai:

Auksinis moliūgas ištižo,
Kai boba obuolį lupo.
Už žalios varlės
Ištinusio pilvo
Rausta dangus.

***

Atrėpliojo mieguistas ilgas krokodilas,
Begalo obuolius laižęs.
Užvirto žolėje varlei išilgai pilvo
Raudojo drauge...

Klausantis tokių ir panašių eilių visi nuoširdžiai prisikvatoja. Šis žaidimas geras tuo, kad jame dalyvauja tiek vaikai, tiek tėvai ir visų dalyvių rezultatai būna netikėti ir keliantys juoką.

***

Kitas smagus, nereikalaujantis nei didelio pasirengimo, nei ypatingų priemonių tai kaladėlių žaidimas „Janga“. Tikslas: pastatyti kuo aukštesnį statinį, traukiant iš jau pastatyto bokšto kaladėles ir vėl dedant jas ant viršaus. Prieš pradėdami žaidimą sugalvojame linksmą užduotį, kurią turės atlikti žaidėjas, nugriovęs statomą bokštą. Šis žaidimas skatina vaikus ne tik susikaupti, bet ir suteikia daug smagumo, kai tenka vykdyti iš anksto visų sugalvotą užduotį nesėkmę patyrusiam žaidėjui. Pavyzdžiui, man pačiai, kai žaidimą žaidėme ne namuose, o vaikų žaidimų kambaryje (žr. pridėta nuotrauką) teko užduotis nueiti į avalynės parduotuvę ir paprašyti firminio maišelio.

Rasa Kazlauskienė

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kūryba- tai džiaugsmas arba 10 patarimų kaip paįvairinti vaiko veiklą

Dauguma tėvų nori auginti kūrybingus vaikus. Šiais laikais, kai žaislų lentynos „lūžta“ nuo žaislų įvairovės, sunku vystyti vaikų kūrybinius sugebėjimus. Mergaitėms nebereikia galvoti kur guldyti lėles ir kuo jas rengti (viską galima nusipirkti), berniukams nebereikia galvoti iš ko pasigaminti lanką, strėles, įvairius įrankius (viską galima nusipirkti).

Kaip aš skatinu kūrybingumą ir kaip nuobodžius vakarus prie televizoriaus mes iškeitėm į įdomią ir naudingą veiklą:

1. Kuriame pasakas ir įvairias istorijas. Dažniausiai perku senas knygeles su paveikslėliais , juos iškerpame ir klijuojame į naują sąsiuvinį, kuris tampa nauja knyga. Bandome atspėti veikėjų vardus, metus, kaip prasidėjo ši istorija ir t.t. Po paveikslėliais užrašau sūnaus mintis.

2. Pasakas galima ir suvaidinti. Lipdome veikėjus iš plastilino ir vaidiname.

3. Paveikslėlius (iš knygų, žurnalų) galime panaudoti ir teminių albumų kūrimui (maisto produktai, gyvūnai, skaičiai, raidės). Albumą galima nusipirkti už 1 litą, o gal ir pigiau. Taip pat galima pasidaryti alfabetą. Aplink vieną raidę priklijuojame daiktus, kurie prasideda tinkama raide.

4. Pokalbių - vaidybiniai žaidimai: „Aš-ligonis“ (vienas vaidina ligonį, kitas gydytoją), „Noriu apsipirkti“ ( maisto produktus galima panaudoti tikrus ar žaislinius, tiks ir paveikslėliai ), „Nauja šukuosena“, „Restorane“ (lavinasi serviravimo įgūdžiai) ir t.t.

5. Statome miestą iš įvairių dėžučių (labai tinka dėžutės nuo batų).

6. Pasidarėme savo stalo žaidimą. Mums reikėjo tik kartono, flomasterių, žirklių ir klijų.

7. Turime savo dėlionių. Šiam žaidimui tinka atvirutės.

8. Žaidimas: KAS Čia? Galima į vokus arba į kiaušinius (tinka Kinder Surprise), įdėti paveikslėlius (arba labai mažus daiktus, gyvūnus), tas kuris traukia bando atspėti kas yra viduje.

9. Pasileidžiame muziką ir kuriame šokį.

10. Kuriame dainas.

Šie patarimai tinka šeimoms, kurios augina mažamečius vaikus. Veiklos su vaikais yra tikrai daug; svarbiausia - netingėti užsiimti su savo atžalomis, taip išaugs protingi ir kūrybingi vaikai.

Pagarbiai, G. Dumskienė

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Esu Rasa, man 20 metų. Jau ketverius metus dalyvauju tarptautinėje programoje „Big Brothers Big Sisters“. Tikriausiai nežinote šios programos. Trumpai papasakosiu.

Nuo mažens man patiko rūpintis vaikais ir mama man sakydavo, kad, kai užaugsiu, būsiu puiki mama. Aš tuo iki šiol nesu įsitikinusi, tačiau, kad esu rūpestinga ir mėgstu rūpintis kitais – pastebėjau.

Visi net siūlė rinktis medicinos seselės profesiją. Turėjau šimtus gyvūnėlių, rūpinausi net gatvės katėmis, visas nuglostydavau ir parsinešdavau namo vis kokią infekciją ar alergiją.

Vėliau sužinojau, kad susipažinti su bendraamžiais galima programoje „Big Brothers Big Sisters“. Pasidomėjau ja. Tai programa, skirta įvairaus amžiaus vaikams ir jaunuoliams. Tėvai registruoja savo vaikus per organizacijos atstovus, kuriems nori surasti vyresnį draugą, pastarasis padėtų vaikams suprasti pasaulį, linksmai leisti laiką, mokytis iš vyresnių, tobulėti. (Tėveliai sakė, kad nori, kad vaikai bendraudami su vyresniais taptų įžvalgesni, nei augdami tik bendraamžių aplinkoje). Jaunuoliai savo ruožtu registruojasi, jei nori globoti, ugdyti, linksmai leisti laiką su vaikais.

Taip vaikai susiranda „vyresniuosius brolius ir seses“. Vaikų jaunieji “auklėtojai” bendrauja, nuolat susitinka su savo „vaikais“ kartu vakaroja, linksminasi, eina į kinus, važiuoja prie ežero, net vasaras leidžia kartu.

Taigi, nuo 15 metų dalyvauju programoje „Big Brothers Big Sisters“. Veikla mane labai džiugina, turiu jau gal trečią „vaiką“. Tėvai drąsiai leidžia su savo vaikais žaisti, kartais net mane ima į šeimos keliones, kartais paprašo savaitgalį pabūti namuose su vaiku, jei jie nori pailsėti.

Tai visiškai savanoriška veikla. Iš vaikų daug ko išmokau, ypač džiaugtis smulkmenomis ir vis naujai atrasti pasaulį. Vaiko tėvai – man tikrai draugai, dažnai būname kartu.

Taigi, kaip aš leidžiu laisvalaikį ne prie TV: su „vaiku“ mes keliaujame į Vingio parką važinėti riedučiais, kartais vietoje pusryčių susigalvojame šeštadienio ryto iškylą parke.

Vieną kartą net keliavome nuo 6 val. ryto iki 6 val. vakaro po Riešės apylinkes – buvo tikrai smagu, netradiciška. Mes važinėjame dviračiu. Kai vaikas sirgo, aš jį lankiau.

Keliaujame po visokių organizacijų centrus, kurie užsiima ugdančia veikla, daug sužinome. Žinoma, organizuoti laisvalaikį labai padeda ir organizacija „Big Brothers Big Sisters“, kuri pasirūpina, kad jaunieji broliai ir seserys nuo mažens atrastų prasmingo laisvalaikio džiaugsmą.

Rasa

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Laisvalaikis prie televizoriaus - tai vienas iš prastesnių ir pasyvių laisvalaikio praleidimo būdų, o kadangi esame 4 asmenų šeima ir auginame 1,6 m. sūnų, tai stengiamės prie tv praleisti kuo mažiau laiko.

Laisvalaikį mieliau leidžiame gamtoje, važinėjamės dviračiais, riedučiais, žaidžiame kvadratą, tinklinį. Būdami namie taip pat nenuobodžiaujame. Su dešimtmete dukra laisvu laiku žaidžiame šaškėmis, šachmatais, sprendžiame galvosūkius. Su ja žaidžiame nieko nekainuojančius, bet lavinančius mąstymą žaidimus.

Pvz., Tuku tuku (vienas žaidėjas mintyse sugalvoja kokio daikto pavadinimą ir sako tuku tuku, kitas pasako stop ir pradeda spėlioti, koks tai daiktas, apibūdindamas jo savybes gali klausti apie daikto formą, iš ko pagamintas, spėti spalvą ir kitas ypatybes, kol atspėja.

Kitas yra sugalvoti vieną raidę ir paeiliui sugalvoti kuo daugiau žodžių, prasidedančių ta raide. Pralošia tas, kuris nesugalvoja žodžio, prasidedančio ta raide.

Žaidžiame seną žaidimą "Šilta- šalta". Vienas paslepia daiktą, kitas ieško jo įsiklausydamas į paslėpusiojo žodžius šilta arba šalta.

Mėgstame su šeima lipdyti iš plastilino ir iš paprasčiausios tešlos, piešti, dukra spalvinti, sūnus - keverzoti. Visi mėgstame skaityti knygas, sūnus vartyti ir žiūrėti paveikslėlius ir klausytis paaiškinimų, kas čia.

Su mažuoju be slėpynių ir žaidimų su kamuoliu sudėliojame iš lego kaladėlių įvairiausius statinius, į žaislus su angomis įdedame formeles, statome bokštus, dėliojame nesudėtingas dėliones, su sūneliu pučiame gimtadienio birbynes. Jam jau puikiai pavyksta išpūsti. Tai toks mūsų laisvalaikis ne prie televizoriaus.

Žydrūnas

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaunimas vis daugiau laiko praleidžia prie kompiuterio ar televizoriaus, todėl tai tampa didelė jų laisvalaikio dalis. Bet ar tai yra gerai? Ar taip turi atrodyti jauno žmogaus laisvalaikis? Ar smagu yra ištisas paras sėdėti prie televizoriaus?

Aš neleidžiu savo viso laisvalaikio prie kompiuterio ar drybsodama sofoje ir žiūrėdama muilo operas, nes man tai atrodo blogiausia laisvalaikio praleidimo forma. Man daug smagiau su visa šeima pažaisti kokius nors žaidimus, kur yra lavinamas loginis mastymas, o ne žlugdomas, kaip žiūrint televizorių.

Man labai smagu su visa šeima susėsti prie apvalaus stalo ir žaisti Monopolį, tai puikus visos šeimos žaidimas, kurį galima žaisti iki paryčių, nes ten, kaip tikram gyvenime, perki – parduodi, parduodi – perki, statai – griauni ir vėl viskas kartojasi ratu.

Dar labai įdomus žaidimas visai šeimai yra Lietuva, nes jame sužinai ką nors naujo, ko nežinojai. Ten atsakinėji į įvairius klausimus, susijusius su istorija, geografija, gamta ar sportu. Tai tikrai puikus žaidimas ir kartu laisvalaikio praleidimas.

Bet iš visų stalo žaidimų įdomiausias man ir mano šeimai yra Alias, nes kuo geriau pažįsti žmogų, tuo įdomiau jį žaisti, o per tokius žaidimus vis geriau ir pažįsti žmogų. Ten turi aiškinti įvairius žodžius, jų neištariant.

Ne visas mūsų šeimos laisvalaikio praleidimas susideda iš stalo žaidimų. Rudenį visi einame į mišką grybauti. Renkame grybus, didelius ar mažus. Žiemą mes kartu kasame sniegą kieme, važinėjame su rogutėmis, tai būna tikrai labai smagu ir linksma, juk visa šeima būna kartu.

Pavasarį, kai tik atšyla oras, kai žydi sodai, visa šeima laukiame vasaros, leisdami laisvalaikį lauke ir dalyvaudami įvairiuose konkursuose. O kai tik ateina vasara, mes tikrai nesėdime namie, o maudomės ežere, žvejojame, keliaujam po Lietuvą ir ne tik po ją, juk taip smagu vasarą pabūt kartu!

Linkiu neleisti savo laisvalaikio prie televizoriaus, žiūrint beprasmiškas laidas ar muilo operas. Geriau savo laisvalaikio nešvaistykite veltui, o praleiskite jį prasmingai.

Eglė Gendrėnaitė

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mes su draugių vaikučiais turime štai tokią tradiciją: susitikę vaikams surengiame įdomių užsiėmimų popietes - imamės įvairių rankdarbių kūrimo, pavyzdžiui, šioje nuotraukoje - mes su vaikais darėme darbelius iš spalvoto modelino, kūrėme skulptūrėles, papuošalus, rėmelius. Puikiai praleidome popietę.

Kitomis popietėmis dekupažo technika kuriame darbelius, žaidžiame stalo žaidimus, stengiamės, kad vaikučiai išmoktų linksmai leisti laiką drauge ir be televizoriaus.

Žydrūnė

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kadangi turime tris mažamečius vaikus, sunku visus išjudinti, bet įmanoma! Kai pasikviečiame pavakaroti draugus, turinčius vaikų, žaidžiame lavinantį žaidimą, tiksliau, mokome vaikus užsirišti batukus!

Kaip žaisti: padaliname vaikus į dvi komandas (nepamirškite ir patys prisijungti). Sustatome į eiles, duodame po batuką su raišteliais. Pirmas vaikas turi surišti batų raištelius ir atrišęs juos paduoti batą už jo esančiam vaikui. Tas turi padaryti taip pat. Laimi ta komanda, kurios paskutinis eilėje stovintis narys pirmiau suriša ir atriša batraiščius.

Nugalėtojus apdovanojame ledais!

P.S. Konkurencija egzistuoja ir tarp vaikų. Konkurencija skatina tobulėti:) Mūsų mažylei tik trys metai, o batukus jau rišasi pati!

Beje, tokį žaidimą galima žaisti ir naudojant kitus dalykus. Pavyzdžiui, kad greičiau užsiriš kaklaraištį? Kas greičiau padarys....

Agnė

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mūsų mažyliai - tikri smaližiai, todėl norėdami sustabdyti jų smaližiavimą, žaidžiame tokį žaidimą: paimame pusės metro siūlą (geriausiai tinka skirtas nėrimui vąšeliu), perveriame per siūlą zefyrą, saldainį ar kitą gardumyną (tai darome adata ar virbalu išbedant skylutę). Pervertas dalykas turi būti ties siūlo viduriu. Du žmonės sukanda dantimis siūlo galą ir turi "kramtyti" siūlą, kol pasieks saldainį/zefyrą ar kt. Laimi tas, kuris pirmas jį pasiekia.

Kas pasiekia, tam ir tenka saldumynas! Smagus žaidimas, kai vaikai įkyriai prašo saldumynų. Tad lai pasistengia :)

Aušra

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vienas mūsų linksmas žaidimas "Šerlokas ir Vatsonas"

Jis labai linksmas, tinka "apšilimui" ar nuotaikos pakėlimui. Taip pat per pertraukėles ruošiant pamokas.

Žaidėjų turėtų būti ne mažiau 8, kitaip bus neįdomu. Reikia sustoti visiems ratu ir susikibti rankomis. Du žaidėjai eina į rato vidurį. Tai bus Vatsonas ir Šerlokas. Šerlokui užrišamos akys ir jis turi pagauti Vatsoną. Kad žinotų, kurioj vietos šis yra, Šerlokas jį šaukia vardu, o anas atsiliepia.

Kai Šerlokas Vatsoną sučiumpa, tas tampa Šerloku, o ankstesnis Šerlokas iš rato išrenka naują Vatsoną. Žaisti galima be galo, bet smagiausia leisti visiems pabūti Šerlokais ir Vatsonais:)

Linksmai
Rosita

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kūrybiškas žaidimas poetams:)

O aš norėčiau pasiūlyti kūrybinį žaidimą. Kadangi mano dukros humanitarės, na, nelabai draugauja su matematika, bet yra knygų graužikės, tai susėdusios su draugėmis ar tiesiog visi kartu su šeima pažaidžiam tokį žaidimą. Labai gerai pažadina apsnūdusias smegenis ir suaktyvina mąstymą.

Taigi visi žaidimo dalyviai pasiima po popieriaus lapą ir rašiklį ir kiekvienas savo lape užrašo 4 besirimuojančius žodžius. Tada perduoda savo lapą kaimynui, o pats gauna kaimyno užrašytus žodžius. Dabar visų laukia užduotis kuo greičiau (geriausia nusistatyti laiką, pvz, 1 minute ar 2) su tais žodžiais sukurti ketureilį. Labai linksma skaityti. Nugalėtojai kaupia taškus arba apdovanojami prizais.

Asta

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Laisvalaikį kažkada ir aš siejau su televizoriumi, bet laikui bėgant supratau, kad po 3 filmų per dieną pasidaro bloga ir nebesuprantu, kuriame ten skraidė fėjos, o kuriame buvo vampyrai ar "snukius" daužėsi. O per petraukėles bėgiojau užkaisti šonkauliukus, išsiplauti indus ar pas "nykštukus".

Gana, pamaniau, ir nors dar neturiu savo šeimos ir mano gimdytojai jau paliko šią ašarų pakalnę pradėjau tyliai ramiai kurpti planus, kaip palikus tą netikrą pasaulį ramybėj ir kažką nuveikus. Čia pasišoviau krikštamotei padėti sutvarkyti jos sodybą gimtinėje. Mačiau, kaip ji nustebo, gavusi tokį pasiūlymą, ir nušvito jos akys. Taigi vieną šeštadienį visi išvykome su gera nuotaika padirbėti: vyrai - žolės pjauti, moterys - šakeles nudžiūvusias žirklėmis karpyt, ir mėgautis gamta, sraigėmis besiporuojančiomis, pavasario kvapais, paukščių čiulbesiu.

Kadangi šalia gyvena mano močiutė, tai ji nusprendė, kad turi visus pavaišinti nenusakomo dydžio virtinukais su varškyte. Ot prisikirtom! Kitą savaitgalį buvau pakviesta sodinti bulvių. Su tokia meile tai dariau, kad jau dabar krikštamotė gėrisi didesnėmis nei visų puikiai augančiomis bulvėmis.

Pražydus obelims kaimynė pavadino mane į gamtą - pasifotografuot (ji fotografė). Nuostabi gamta, ir paukštukai, ir bitutės, auksu tviskantis žieminis rapsas. Nuotraukose viskas dar nuostabiau atrodo. "ŠŠŠŠŠŠŠŠ, paukščio nenuvyk" arba "Palauk, neik, kad bitutė nenuskristų" kartojo kaimynė, spragsėdama fotoaparatu. Keletą nuotraukyčių prisegsiu iš to savaitgalio.

Bet tyliais ramiais vakarais, kai už lango lyja, o namuose šilta ir gera, prisėdu pamegzti. Mano megztais baltais kūdikiškais batukais jau puošia visos mano draugės savo leliukus. Vakar išsiunčiau vieną porą draugytei, kuri liepą susilauks antrojo mažylio.

Taip gera daryt gerus darbus. Šiandien jau gavau laišką, kad jos vaikelis pasipuoš mano megztais bateliais grįždamas į namus kai išvys šį pasaulį (vadinasi patiko). O kur dar ilgais žiemos vakarais beplepant su draugėmis prie puodelio arbatos kvepiančios cinamonu megzti šalikai ir skraistės, kaip bobutė sako: kaip tu ir matai iš tokio voratinklio megzti (čia ji taip mocherą vadina).

Ir bedraut malonu, ir darbelis puikiai einasi, o aplinkui pilna draugių, kurioms norisi turėti rankų darbo puošmeną (dažniausiai net ne už dyką)...

Linkiu ir Jums visiems džiaugtis gamta visais metų laikais, džiaugtis artimais žmonėmis, draugais, kaimynais... Išjunkim televizorius, juk gal seniai lankėm draugę, kaimynę, tetą, močiutę. Gal nebeprisimenam, koks skanus naminis "tinginys" (aš dabar varškinį darau), kaip kvepia oras po lietaus, kaip kvepia pakalnutės...

Rasa

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sveiki,

Noriu pasidalinti savo laisvalaikio džiaugsmais. Mes su vaikais - 4 metų dukra ir 6 metų sūnumi - labai mėgstame lipdyti. Kad nereiktų pirkti visokių plastilinų, lipdymo masę pasidarom patys iš miltų ir druskos. Svarbiausia, tai ekologiška, nesukelia alergijos ir nesinori to suvalgyti (na, jei paragaus, tai tik vieną kartą ir tikrai nepatiks:)). O nudažom natūraliais dažais, jei norim - burokėlių, morkų, špinatų sultimis, kario milteliais.

Kaip darau tą tešlą: 600 g smulkios druskos sumaišau su 400 g miltų ir 250 ml vandens, gerai išminkau ir - pirmyn lipdyti. Jeigu tešlos lieka nuo lipdymo, suvynioju į plėvelę ir dedu į šaldytuvą – bus kitam vakarui.
Nulipdytus daiktelius dažniausiai džiovinam natūraliai, nes orkaitėje labai reikia sekti temperatūrą, kartais jie sudega. Be to, kepimo trukmė priklauso nuo daikto dydžio, o kai jie būna skirtingi, sudėtinga būna po vieną juos traukiot.

Taigi kai mūsų kūrinukai išdžiūsta, jau po kokių 2 parų sėdam juos dažyti.

Dažams sumaišau spalvotas sultis su trupučiu miltų, kad geriau sukibtų – štai ir ekologiški dažai. Kartais detalėms leidžiu paterlioti ir kokį savo jau nenaudojamą nagų laką. Kai jau mūsų dekoras išdžiūsta, nulakuojam. Smagumėlis!

Jovita

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pats geriausias žaidimas visai šeimai - paprasčiausias "Domino". Su vaikais mėgstame sutūpti ant minkšto kilimo, pasidaliname komandomis (vaikai maži) ir žaidžiame. Neprailgsta, akys sveikos, o ir vaikai mokosi "akis" skaičiuoti, lavinamas dėmesys, atidumas.

Monika

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kadangi mūsų vaikai jau paaugliai, paprasti žaidimai jų nevilioja, tad norint atitraukti juos nuo kompiuterio, mums, tėvams, reikia gerai pasukti galvas. Vasarą stengiamės kuo dažniau būti gamtoje. Vykstame iškylauti su palapinėmis arba pas močiutę į kaimą. Į gamtą dažniausiai traukiame su giminaičiais, kurie taip pat turi paauglius vaikus. Tai štai pasistatę palapines, pasimaudę ir užkandę, mėgstame žaisti keletą žaidimų.

Vienas juokingas: į vieną pėdkelnės klešnę įmetame bulvę, kita perrišame juosmenį. Ant žemės padedame kitą bulvę (geriau, kad būtų apvaloka). Ją su tarp kojų kinkuojančia klešne reikia nuridenti iki finišo vietos. Labai juokingas vaizdelis, kai žmogus bando pritūpinėti, linguoja į šonus, kad tik tą bulvę nuridentų. Vaikai griūna iš juoko, ypač stebėdami, kaip jų draugai, nė karto tokio žaidimo nežaidę, stengiasi ridenti bulvę...

Dar mėgstame žaisti "Sugedusį telefoną", tik šiam žaidimui reikia daugiau žmonių. Visi susėda į eilę ir pirmas žmogus šalia sėdinčiam pasako (gana greitai) kokį nors sakinį, pvz. mėgstu gerti pieną. Tas žmogus tą patį sako kitam, anas - dar kitam, kol galiausiai paskutinis turi pasakyti tai, ką išgirdęs. Aišku, informacija išsikraipo ir išeina ne "mėgstu gerti pieną", o "mėgstu pertis vienas" ar kažkas panašaus...

Sonata

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Namie labai mėgstame žaisti žaidimą, kuris ne tik praskaidrina lietingus vakarus, tačiau ir lavina vaikų (7 m. ir 8 m.) mąstymą, kalbėseną, taip pat vaizduotę. Aš prikarpau 20 popierėlių, ant kurių parašau kažkokius daiktus ar gyvūnus, ar veiksmą, pvz. burbantis kalakutas, pieną lakanti katė ir pan. Vaikai ištraukia popierėlį, perskaito ir turi pavaizduoti daiktą ar papasakoti kitais žodžiais, kaip jis atrodo, ką daro. O mes spėjame.

Jei vaikai pas senelius, mudu su vyru griebiame dviračius ir traukiame ten, kur akys mato. Patikėkite, net gyvenant mažame miestelyje galima aptikti gražių vietų, skverelių, gatvelių, kurių iki šiol nematėte.

Na, o iškylos gamtoje ar savaitgalis palapinėje prie ežero mums - maloniausias laisvalaikio leidimas vasarą!

Mama Laima

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kai mūsų penkerių metų vaikas ima nuobodžiauti, su tėčiu žaidžia tokį lavinantį žaidimą. Tėtis sako: "Aš matau kažką, kas prasideda raide P" (pvz. puodelis) Dukra turi apsižvalgyti aplinkui ir atspėti, kokį daiktą tėtis mato. Jeigu atspėja, tuomet eilė jai sakyti: "Aš matau kažką, kas prasideda raide..." Tik daiktai turi būti matomi, esantys netoli žaidėjų.

Šį žaidimą galima žaisti bet kur: namie, gamtoje, netgi keliaujant automobiliu.

Kai dukra buvo mažesnė ir mokėmės žodžius, tuomet žaisdavome tokį žaidimą: išsirinkdavome raidę, pvz, S, ir paeiliui sakydavome žodžius iš tos raidės: stalas, saulė, sausainis. Ir tarpusavyje, pvz., keliaujant, smagu tokį žaidimą žaisti. Pavyzdžiui, kas pasakys daugiau miestų pavadinimų/gėlių/ žymių žmonių pavardžių ir pan. iš raidės xxx.

Laura

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mano vaikai (4 ir 8 m) labiausiai mėgsta judrius žaidimus. Tai tokių ir prigalvoju. Pvz. "Daiktai"- aš pasakau kokį daiktą ir puolu juos gaudyti. Vaikai turi spėti prisiliesti prie to daikto. Visas įdomumas tame, kad daiktų pavadinimus sakau ne lietuviškai, o angliškai (vėliau gal pereisiu prie kitos kalbos :)). Tas, kuris neprisimena žodžio reikšmės ir būna pagautas, kitąsyk eina gaudyti pats. Kambaryje sakau baldų pavadinimus, spalvas, lauke - ką tik akys mato :)

Kai pavargstu lakstyti, duodu kitokių užduočių: pastovėti užsimerkus (taip žymiai sunkiau) ant vienos kojos, pavaikščioti kaip antis (šuo, varlė, gyvatė - kas tik į galvą šauna), padaryti žvakę, tiltelį, kranklį, kupranugarį, kobrą (čia iš jogos pozų, tad reik pradžioj ir pačiai parodyt), pavaikščioti ant rankų kitam laikant už kojų, persiversti kūlverstį ir t.t. Vaikai labai noriai viską daro, o man visai nesunku vis ką nors naujo jiems sugalvoti :)

Jeigu tingisi rinkti išmėtytus žaislus galima pasiūlyt tokį variantą: pirmiausia renkam kas pagaminta iš medžio, po to kas iš plastmasės, vėliau kas iš medžiagos ir t.t. Visai įdomu aiškintis, kas iš ko pagaminta...

Tai tiek
Giedrė

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Paskaičiau kaip žmonės lipdo, nusprendžiau ir aš parašyti, nes atradau neapsakomą malonumą. Mes lipdome iš bičių vaško – šitas užsiėmimas yra tikra terapija ir geros nuotaikos bomba! Bitininkų parduotuvėje nusiperkame vaško, dedame į puodą, išlydome ir visą laiką maišydami atvėsiname. Kai atvėsta – sėdame visi lipdyti. Kvapas nerealus, svaiginantis ir atpalaiduojantis. Kartais susitikę su draugais pasidarom tokį streso nuėmimo vakarėlį – veikia puikiai.

Sėkmės visiems!
Kristina

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mes savo šeimoje turim savotišką žaidimą, jau tapusį tradicija. Kiekvieną savaitę vis kitas šeimos narys sugalvoja kokią gražią vietą gamtoje. Tuomet visi grįžę namo po darbų pasigaminame lengvą, skanią vakarienę, susikrauname viską į pintinaitę, pasiimame pleduką ir važiuojame į tą vietelę gamtoje. Kartais vakarieniaujame prie upės, kartais miške, pievoje...

Nors pradžioje ši mintis atrodė kvailoka, juk po darbo visi pavargę, bet kelis kartus pamėginus supratome, kad tai smagi pramoga, kuri labai gerai atpalaiduoja. Užuot sėdėję prie televizoriaus, kvėpuojame grynu oru ir klausomės paukščių giesmių. O sekmadienį, jei būna geras oras, keliaujame ilgesniam laikui ir gaminam ką nors ant laužo. Esame net sriubą virę!

Taigi tai nereikalauja daug pastangų ir daug gražių vietų galima atrasti. Lietuvoje labai graži gamta, tik reikia mokėti džiaugtis tuo, ką turime.

Belieka palinkėti gero oro ir idėjų.

Laura

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jūsų laiškų, parašytų taisyklinga lietuvių kalba (su ą,ę,č,į...) laukiame elektroniniu paštu sveikas@delfi.lt iki birželio 26 d. Aprašymai, iliustruoti fotografijomis, suteiks jums daugiau galimybių laimėti.

Geriausios idėjos bus publikuojamos skyrelyje "Namai ir šeima", o nugalėtojus paskelbsime birželio 29 d.

Nugalėtojų laukia puikūs www.gudragalvis.lt įsteigti prizai - dovanų kuponai įsigyti priemonių prasmingam laisvalaikio praleidimui iš gausaus "Gudragalvio" edukacinių, sporto ir laisvalaikio prekių katalogo. Taigi pirmosios vietos laimėtojas galės išsirinkti žaidimą už 200 Lt, antrosios vietos - už 150 Lt ir trečiosios - už 50 Lt.

DELFI ir Palangos sveikatos mokykla birželį skelbia Sveikos gyvensenos mėnesiu ir kviečia visus prisijungti prie sveiko gyvenimo judėjimo bei pradėti rūpintis savo sveikata. Būk aktyvus, apsispręsk ir laimėk SVEIKATĄ!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją