Prieš ketvertą metų japonų mokslininkai nustatė, kad pelių feromonai yra pelių patinėlių ašarose. Pelytės pajunta gamtos šauksmą, kai uostinėja pelėnų akis. Ar neromantiška? Žmonių feromonai išsiskiria kartu su prakaitu, tai irgi gana stiprus dirgiklis.

Šunų meilės reikaluose lemiamą rolę vaidina kvapai. Šunys atskiria savo lyties gentainių šlapimo kvapą nuo kalyčių šlapimo. O rujojančių kalyčių šlapimo kvapas būna dar ypatingesnis, todėl patinai jį ypač gerai užuodžia.

„Žinutę“ apie kalės rują perduoda ir šlapimas, ir vaginos išskyros, ir fekalijos. Ši „žinia“ pasklinda išsituštinus. Kai kalės šlapinasi, jos pritupia (panašiai elgiasi ir jauni patinai). Pasitaiko, kad ir kalytės pakelia koją. Po „didžiojo reikalo" kalės labai retai kapsto žemę, tai patinų elgsenos bruožas. Tačiau per rują kalių elgesys gali ir pakisti. Jos stengiasi nueiti kuo toliau nuo namų, aplanko kuo daugiau savo paženklintų vietų ir kiekvienoje vis šlapinasi – palieka po „laiškelį".

Įrodyta, kad feromonus gamina kalyčių makšties liaukos, o į aplinką jie gausiausiai pasišalina su šlapimu. Taigi per rują kalių išskyrose atsiranda lytinių feromonų, kurie nepaprastai vilioja patinus. Išskiriamų feromonų kiekis visai nedidelis, bet jie yra nepaprastai lakūs. Daugiaaukščio namo viršutiniame aukšte rujojanti kalytė gali „sukviesti" į kiemą būrius gerbėjų, nes šie puikiai suuodžia viliojantį ir daug žadantį kvapą.

Iš tiesų feromonai yra gana sudėtinga „cheminė kombinacija", perduodanti informaciją tos pačios rūšies gyvūnams, keičianti jų elgesį ir fiziologines reakcijas. Tai visagalis gamtos šauksmas.

„Jeigu šuo neramus, duokite jam pauostyti mamos kalės kvapo", – teigia Škotijos zoologai. Jie sukūrė sintetinius feromonus, kurių kvapas ramina šunis. Sintetiniai feromonai buvo išmėginti gyvūnų prieglaudoje. Jų papurškus, gyvūnai tapdavo ramesni, draugiškesni, nesiblaškė voljere.

Raminamąjį purškalą škotų mokslininkai pagamino po to, kai Edinburgo universiteto (Škotija) daktarė N.Voren su kolegomis sukūrė sintetinius feromonus. Šis dirbtinis aromatas tarytum grąžina šunis į vaikystę, kai jie saugiai ir šiltai gyveno su kale mama. Tai sekreto, kurį išskiria šuniukus žindanti kalė, pakaitalas. Pirmosiomis dienomis po šuniavimosi šis sekretas padeda kalei suvaldyti ir nuraminti mažylių vadą.

Na, o pasklidę tikrieji feromonai sutrikdo įprastą gyvenimą ir klusniausią šunį paverčia pamišėliu. Užtat kalių ir patinų šeimininkai turi būti tolerantiškesni savo augintiniams ir gerokai atidesni, kai išeina su jais pasivaikščioti.