Kaip pranešime spaudai pastebi prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rassmusen, nors mėgstantys gaminti yra linkę išbandyti naujus receptus, dauguma nepelnytai užmiršta gana paprastą priedą – šviežias prieskonines žoleles. Atėjusio pavasario proga, kulinarė siūlo į virtuvę įsileisti gaivumo ir išbandyti kukulius pagardintus būtent šviežiomis žolelėmis.

Kukuliai su pomidorų tyre

Iš Italijos kilęs ir daugelyje patiekalų naudojamas pomidorų tyrės padažas, tampa ypač mėgstamu ir lietuviškoje virtuvėje. Šį, itin paprastai paruošiamą padažą, maisto ekspertė siūlo pasigaminti ir šalia šviežiomis žolelėmis pagardintų kukulių.

„Smulkiai supjaustykite po 30 g šviežio baziliko, petražolių ir kalendrų, taip pat susmulkinkite 2 dideles skilteles česnako bei 2 šviežias svogūno galvutes. Į didelį dubenį supilkite 75 ml pieno, įmuškite 2 kiaušinius, suberkite 140 g tarkuoto parmezano bei susmulkintas žoleles ir daržoves. Ant viršaus užberkite žiupsnelį druskos bei pipirų ir viską gerai išmaišykite.

Į dubenį suberkite 750 g maltos jautienos ir visus pasiruoštus ingredientus. Viską gerai išminkykite iki vientisos masės. Tuomet suformuokite nedidelius kukulius ir juos sudėkite į paaukštintą keptuvę. Kai juos sudėliosite, įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir ant mažos ugnies apkepkite iš abiejų pusių. Ant kukulių užpilkite 400 g pomidorų tyrės, įberkite žiupsnelį druskos ir džiovintų smulkintų mėtų. Keptuvę uždenkite ir ant mažos ugnies troškinkite 10-15 minučių“, – sako A. Rasmussen.

Daržoviniai kukuliai

Kaip prasitaria kulinarė, kuo daugiau daržovių, tuo kukuliai minkštesni ir gardesni. Ji siūlo improvizuoti, ir į masę nebijoti įmaišyti tarkuotų bulvių, gūžinio kopūsto ar net ridikų.

„Smulkiai sutarkuokite 1 cukiniją, 1 morką ir 1 šviežią bulvę. Itin smulkiai supjaustykite 50 g gūžinio kopūsto. Daržoves išmaišykite ir pabarstykite druska bei pipirais. Tuomet pasiruoškite šviežias žoleles. Smulkiai supjaustykite kelias šakeles baziliko, kalendros bei pusę raudonojo svogūno. Į didelį dubenį įmuškite 1 kiaušinį, suberkite visas daržoves, žoleles bei 450 g maltos jautienos ir kiaulienos mišinio. Visus ingredientus gerai išmaišykite, įberkite dar žiupsnelį druskos ir suformuokite nedidelius kukulius. Kepimo skardą išklokite sviestiniu popieriumi, sudėliokite kukulius ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25-30 minučių“, – sako maisto ekspertė.

Kukuliai su rytietiškais prieskoniais

Norintiems įvairovės ir egzotikos, maisto ekspertė pataria pasigaminti kukulius su rytietiškais prieskoniais. Kardamonas bei maltas imbieras jiems suteiks išskirtinį skonį, kuris, be abejonės, maloniai nustebins.

„Sumaišykite po 1 arbatinį šaukštelį kardamono, kumino bei malto imbiero. Smulkiai supjaustykite 50 g svogūnų laiškų, 20 g kalendros ir 1 didesnį svogūną. Tuomet sutarkuokite 1 citrinos žievelę ir išspauskite 3 arbatinius šaukštelius jos sulčių. Į didelį dubenį suberkite visus ingredientus, įmuškite 1 kiaušinį, sudėkite 800 g maltos jautienos ir avienos mišinio. Papildomai įberkite žiupsnelį druskos bei nedidelę saują sezamo sėklų. Viską gerai išmaišykite ir suformuokite kukulius. Išklokite skardą kepimo popieriumi ir sudėkite kukulius. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros ir kepkite 30-35 minutes“, – sako kulinarė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją