Kodėl lietuviai taip mėgsta stintas?

Kodėl lietuviai kiekvienais metais itin laukia stintų sezono vis dar lieka neaišku. UAB „Kintai” direktorius bei „Ogmios mieste” įsikūrusios žuvies parduotuvės „Fiš šviežios žuvies namai” įkūrėjas Rimgaudas Višinskas sako, kad stinta ir lietuviai tapo jau neatsiejami.

„Kiek aš save atsimenu, mes visada valgydavome stintas. Kitoms šalims tai yra keista. Tarkime, švedai mums pasakojo, kad stintų Švedijoje žmonės apskritai nevalgo. Jie stintas valgė tik per karą, kuomet šalyje visai nebuvo ką valgyti. Stintų valgymo tradicija mes labiau primename Rytų šiauriečius. Man yra tekę viešėti tolimoje Rusijos dalyje, kur gyvena čiukčiai. Štai jie stintas mėgsta ir labai valgo”, – pasakojo žuvies verslu besiverčiantis specialistas.

Stinta Lietuvoje yra pagrindinė žiemos žuvis. Ji labai gerai kimba poledinėje žūklėje. Žvejai jau nuo neatmenamų laikų statydavo tinklus po ledu. Kilo visa „Stinta pūkis” tradicija ir medinio pagalio mušimas į ledą.

Bet nereikėtų stintų sieti tik su žiema. Paradoksalu, bet stintą galima laikyti ir pavasario simboliu. Tai pirmoji pavasarinė žuvis, kurios būna tikrai daug.

„Prieš 30-40 metų stintos apskritai būdavo labai daug. Atsimenu, kad kai ledas būdavo apie 40-50 cm storio žvejai ant ledo važiuodavo mašinomis, arkliais ir visi masiškai žvejodavo. Dar prisimenu tuos laikus, kai per dieną buvo suskaičiuota apie 10 tūkst. žvejų ant Kuršių marių. Tokie skaičiai dabar skamba neįtikėtinai. Tais laikai niekas stintos nežvejodavo jūroje. Nebuvo žvejybos tinklais jūroje”, – prisiminimais dalijosi R. Višinskas.

Kada galima tikėtis stintų?

Kartais stintos pasirodo gruodžio mėnesį, kartais sausį. Tarkime, šiemet stintos pasirodė sausio mėnesį, kai tik užšalo ledas. „Žuvys iš pradžių pasirodo jūroje, tad kartais žuvies gausumas priklauso net nuo bangavimo. Jeigu jūra būna labai banguota, smarkiai ošia kelias savaites, o kartais ir mėnesį, stintos pagaunama mažiau”, – tikino ekspertas.

R. Višinsko teigimu, galima pastebėti, kad pernai ir užpernai stinta buvo labai smulki, žvejai pagaudavo vadinamųjų „stintokų”. „Pagalvokite, jeigu buvo įprasta, kad 13-14 stintų sveria kilogramą, tai du pastaruosius metus kilogramą svėrė apie 50 mažųjų „stintokų”. Gerai, kad šiemet šios žuvys jau pasirodė stambesnės, o tai džiugina”, – pasakojo verslininkas.

Tikrasis stintų sezonas priklauso nuo vandens temperatūros. Šiam žuvų nerštui reikia, kad temperatūra būtų daugiau nei 3 laipsniai. Dažniausiai Lietuvoje stintų nerštas prasideda kovo arba balandžio mėnesį, tad belieka laukti.

Nors dažnas esame pripratę stintas valgyti ir per Kūčias, reikėtų turėti omenyje, kad žiemos stintos yra tik užklystančios viešnios. „Šiemet ledo storis buvo tik apie 15 cm, jis buvo labai nevienodas, kai kur buvo iš vis neužšalę. Poledinės žūklės sąlygos buvo labai pavojingos, tad verslinė žvejyba net nebuvo pradėta. Jūroje stintų taip pat pagaunama itin mažai, tad retas kas ragavome stintų per žiemos šventes”, – teigė specialistas.

Šviežios stintos tik prie jūros?

Stintų transportavimas vyksta taip pat kaip ir kitų žuvų. Mitas, kas šviežių stintų nusipirkti galima tik Klaipėdoje, pašnekovo teigimu, yra klaidingas. „Svarbiausia žuvis sudėti į specialias dėžes su ledu. Žinoma, stintos turi savo galiojimo laiką. Jeigu šiandien žvejys užmeta tinklus, rytoj stinta jau turi būti pagauta, o poryt ji jau privalo pasiekti parduotuves. Stintos laikomos šviežiomis 3-5 dienas”, – sakė R. Višinskas.

Anot specialisto, šviežia lašiša lede gali būti laikoma net 16 dienų, bet su stintų galiojimo laikas kur kas mažesnis. Stintą būtina valgyti šviežią, tuomet ji iš tiesų skani.

Apskritai, galima teigti, kad stinta yra madinga žuvis, kurią žmonės noriai perka. Tiesa, viskas priklauso nuo kainos ir stintų kiekio. „Kuo daugiau stintų, tuo jų kaina mažesnė ir tuo daugiau žmonės jų perka. Tikrai ne kiekvienas sau gali leisti nusipirkti stintų po 6-8 eurus už kilogramą. Tokia kaina yra neadekvati. Mano nuomone, normali stintų kaina turėtų būti 3 eurai už kilogramą ir tikrai ne daugiau”, – pasakojo pašnekovas.

Kalbant apie stintų paruošimą, R. Višinskas sakė, kad reikėtų nepersistengti: „Kuo daugiau žuvį vartysime tešlose ir prieskoniuose, tuo labiau ji bus sugadinta. Savo parduotuvėje visuomet klientams sakau, kad žuvį gaminti reikia paprastai. Tarkime, stintą kepti tiesiog ant sviesto, be miltų, be džiūvėsėlių”.

Specialistas pataria, kad žuvies nereikėtų slėpti po tešla. Druskos ir pipirų taip pat reikėtų nepadauginti. Visi priedai iškraipo tikrąjį žuvies skonį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)