Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen pranešime spaudai teigia, kad reikia žinoti vos keletą gaminimo subtilybių ir ant stalo galėsite patiekti lengvai paruoštą, tačiau abejingų nepaliksiantį patiekalą.

Visų pirma – prie rankų nekimbanti tešla

Nors gardus įdaras koldūnams ypač svarbus, be nepriekaištingai pagamintos tešlos, juos paruošti bus tiesiog neįmanoma. Kaip pasakoja maisto ekspertė, svarbiausia taisyklė ruošiant koldūnų tešlą – ilgai ją minkyti, kad ji suminkštėtų ir nebeliptų prie rankų.

„Užvirkite 340 ml vandens ir jame ištirpinkite 1 arbatinį šaukštelį druskos. Į didelį dubenį suberkite 390 g miltų ir užpilkite dar šiltą sūdytą vandenį. Tešlą gerai išmaišykite mediniu šaukštu, kol ji taps vientisa, tačiau vis dar lipni. Tuomet, ant tešlos suberkite dar apie 260 g miltų ir išmaišykite, kad neliktų atskirų, prie tešlos neprilipusių miltų. Ant medinės lentelės paberkite daugiau miltų ir minkykite tešlą kol ji bus vientisa, elastinga ir nelips prie rankų. Svarbiausia yra neskubėti berti daugiau miltų, nes kuo daugiau jų bersite, tuo tešla bus kietesnė. Tešlą minkykite 5-10 minučių. Išminkytą tešlą įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite 15-20 minučių pastovėti. Iš tešlos iškočiokite 4 mm storio lakštus ir išspauskite nedidelius skrituliukus – tai pavyks tiesiog su stikline“, – sako A. Rasmussen.

Kaip lipdyti ir kiek laiko virti koldūnus?

Kaip pasakoja maisto ekspertė, lipdant koldūnus, tikrai nereikia persistengti ar bandyti padaryti meno kūrinį. Svarbiausias dalykas – užspausti taip, kad verdant koldūnai neištežtų.

„Vienas iš lengviausių būdų yra užspausti koldūnus šakute. Perlenkite koldūną su įdaru per pusę ir pasitelkdami į pagalbą šakutę, šiek tiek paspauskite. Kitas būdas – iškočioti du tešlos lakštus ir vienu iš jų uždengti kitą. Ant vieno tešlos lakšto vienodais atstumais išdėliokite įdaro gabaliukus. Tuomet ant viršaus dėkite antrą lakštą ir su stikline išspauskite koldūnus taip, kad įdaras liktų per vidurį. Kraštus ir vėl paspauskite šakute arba užsukite. Lipdant koldūnus šiuo būdu, jie bus platesni nei įprastai“, – patarimais dalinasi maisto ekspertė.

Virimo laikas priklauso nuo keleto dalykų – koldūnų dydžio, tešlos storumo bei virimo temperatūros. Vis tik, kulinarė priduria, kad yra ypač paprastas būdas įvertinti, ar koldūnai jau išvirė.

„Įprastai, koldūnų virimo laikas yra apie 10 minučių. Tačiau verdant naminius koldūnus laikas gali šiek tiek skirtis. Pirmiausia, koldūnus visada dėkite į jau verdantį, šiek tiek pasūdytą vandenį. Antra, ant vidutinės ugnies koldūnus virkite, kol jie iškils į vandens paviršių. Tuomet, nustatykite laikmatį 5 minutėms ir išvirusius koldūnus iškart ištraukite iš vandens“, – sako A. Rasmussen.

Įdarai koldūnams: pasirinkimas vegetarams, mėsos gerbėjams bei smaližiams

Turbūt sutiksite, kad įdaras, nesvarbu, ar jį ruoštumėte cepelinams, bandelėms ar koldūnams, turi būti drėgnas, minkštas ir jo turi būti daug. IKI maisto ekspertė naminiams koldūnams siūlo tris įdarus – špinatų ir varškės, kiaulienos su grybais ir kininiu kopūstu bei saldžios varškės su jūsų mėgstamomis uogomis.

Vegetariškas įdaras su špinatais ir varške

„Smulkiai supjaustykite 200 g špinatų, 50 g petražolių ir 100 g gražgarsčių. Keptuvėje užvirkite nedidelį kiekį vandens ir ten suverskite smulkintas žoleles. Leiskite žolelėms pavirti vos kelias minutes, tuomet nukoškite vandenį ir nusausinkite jas popieriniu rankšluosčiu. Į didelį dubenį įberkite 100 g liesos varškės, įpilkite 25 ml aliejaus, žiupsnelį druskos ir pipirų. Elektriniu plaktuvu išsukite varškę su priedais ir suberkite daržoves. Viską gerai išmaišykite, dėkite po nedidelį kiekį įdaro ant tešlos skrituliuko ir užsukite“, – sako kulinarė.

Įdaras su mėsa, grybais bei kininiu kopūstu

„Smulkiai supjaustykite 100 g kininio kopūsto, 3 pievagrybius ir 4 skilteles česnako. Dideliame inde sumaišykite 400 g kiaulienos faršo, smulkintą česnaką, grybus bei kopūstą, įpilkite 2 valgomuosius šaukštus sojų padažo, 1 valgomąjį šaukštą sezamų aliejaus ir įmuškite 1 nedidelį kiaušinį. Pabarstykite įdarą druska, pipirais, džiovintais bazilikais ir džiovintomis mėtomis. Viską gerai išmaišykite ir ant tešlos skrituliuko uždėkite po nedidelį gabaliuką įdaro“, – pataria maisto ekspertė.

Saldu: varškės ir uogų įdaras

„Dideliame dubenyje sumaišykite 150 g varškės, 2 valgomuosius šaukštus grietinės, 2 arbatinius šaukštelius vanilinio cukraus bei 20 g cukraus. Konservuotas vyšnias nusausinkite ir perpjaukite per pusę. Į kiekvieną tešlos skrituliuką dėkite po gabaliuką saldintos varškės ir po 2 skilteles vyšnių. Paprastas, tačiau be galo gardus įdaras ypač patiks vaikams”, – sako A. Rasmussen.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)