ORE: garuose virti koldūnai

8 PORCIJOMS REIKĖS:

TEŠLAI:

1 kg miltų
1,5 stiklinės šalto vandens
1 arb. š. druskos
miltų kočioti

ĮDARUI REIKĖS:

700 g maltos mėsos
1 poro
100 g petražolių
200 g špinatų
0,5 pekininio kopūsto
0,5 arb. š. druskos
1,5 arb. š. šviesaus sojų padažo
0,5 arb. š. juodųjų pipirų
aliejaus koldūnams patepti

KAIP GAMINTI:

Iš miltų, vandens ir druskos išminkykite tešlą.
Palaikykite ją šaldytuve mažiausiai 3–4 val.

Įdarui smulkiai supjaustykite pekininį kopūstą, suberkite į dubenį, pasūdykite ir pamaigykite rankomis.

Porą, špinatus, petražoles supjaustykite kuo smulkiau.
Į dubenį dėkite maltą mėsą, berkite daržoves, supilkite skystį, kuris išsiskirs iš pekininio kopūsto, berkite pipirus, pilkite sojų padažą. Viską išmaišykite.

Tešlą iškočiokite kuo ploniau. Bus lengviau tai padaryti, jei naudosite daug miltų.
Lipdykite koldūnus.

Koldūnus virkite gariniame puode ant grotelių, patepę aliejumi, 35–40 minučių.

RAUKINIAI: azijietiški kepti koldūnai

JUMS REIKĖS:

400 g kalakutienos (vištienos arba kiaulienos) faršo
Pakelio gyozo šaldytos tešlos ritinėlių (yra PC „Prisma“, „Rimi“ ir „Maxima“)
3 valg. š. sojų padažo
2 valg. š. austrių padažo
1 arb. š. keptų sezamų aliejaus
3–4 stiebų svogūnų laiškų
3 česnako skiltelių
1 arb. š. tarkuoto imbiero
1–2 aitriųjų paprikų

KAIP GAMINTI:

Kambario temperatūroje atitirpinkite tešlą.
Paruoškite įdarą. Į faršą supilkite sojų padažą, austrių padažą, sezamų aliejų, suberkite susmulkintus svogūnų laiškus, česnaką, aitriąsias paprikas ir imbierą. Viską gerai išmaišykite.

Imkite vieną tešlos ritinėlį, dėkite šaukštelį įdaro į vidų. Vandeniu patepkite ritinėlio kraštus (pirštais arba teptuku) ir, sulenkę per vidurį, suspauskite padarydami 5 ar 6 „raukinukus“.

Dalį koldūnų galite užšaldyti, o kitus kepkite aliejuje.

Jei norite pagaminti pusiau keptų, pusiau virtų koldūnų, iš pradžių pakepkite juos aliejuje, o kai apačia gražiai apskrus, įpilkite į keptuvę maždaug stiklinę vandens, keptuvę uždenkite ir palikite, kol vanduo išgaruos.

Valgykite su sojų padažu.

AUTENTIŠKI: Šiaurės Kinijos koldūnai

TEŠLAI JUMS REIKĖS:

Vieno kiaušinio
3/4 arb. š. druskos
2 stiklinių miltų
1/3–1/2 stiklinės vandens

ĮDARUI REIKĖS:

230 g riebios kiaulienos
1 arb. š. sojų padažo
Trupučio sezamų aliejaus
Svogūnėlių
230 g krevečių (jei turite)
1 l vištienos sultinio
1 arb. š. biraus imbiero
1 arb. š. kvietinių miltų
1 arb. š. krakmolo
1 arb. š. cukraus
1/2 arb. š. druskos

KAIP GAMINTI:

Tešlai išplakite kiaušinį su druska.
Įpilkite 1/4 stiklinės vandens.
Į puodą suberkite miltus. Miltuose padarykite įdubą, supilkite kiaušinių ir vandens mišinį. Išmaišykite.

Įpilkite vandens tiek, kad suformuotumėte tešlą. Jei tešla per sausa, įpilkite daugiau vandens.
Minkykite tešlą, kol ji taps tąsi, o tada užklokite rankšluoščiu ir palikite pusvalandžiui.

Pabarstykite miltų ant stalo, tešlos gabalą kočiokite tol, kol jis taps labai plonas.
Stikline išspauskite tešloje skritulėlius.

Idarui smulkiai sukapokite krevetes, svogūnėlius, kiaulieną.
Sumaišykite viską su imbieru, miltais, krakmolu, druska, cukrumi, sezamų aliejumi.

Užvirkite vištienos sultinį.
Prieš dėdami įdarą į tešlos skritulėlius, įsipilkite vandens į stiklinę, pamirkykite pirštus į vandenį ir perbraukite jais skirtulėlių kraštus.

Į tešlos skritulėlio vidurį įdėkite įdaro šaukštelį, skritulėlį sulenkite per pusę ir užlipdykite kraštus.
Į verdantį sultinį sudėkite koldūnus ir virkite apie 5–8 minutes.

Skanaus!