Pedro Gomezas – didžiausias kumpio ekspertas Valensijoje. Čia jį visi pažįsta ir žino, kur stovi jo prekystalis, nes kumpio eksperto reputacija užtarnauta pelnytai.

Kumpį Pedro visuomet perka tik pats.

„Geriausios mano profesinio gyvenimo akimirkos susijusios tik su kumpiu. Nesvarbu, ar tai būtų mėsos parduotuvėlėse, ar kumpio gamyklose. Kai prapjaunu kumpį, visada nuostabiai jaučiuosi“, – pasakoja kumpio pardavėjas P. Gomezas.

Vienas iš didžiausių ispaniškų kumpių gamintojų yra įsikūręs į šiaurės vakarus nuo Valensijos. Čia kumpis gaminamas tradiciniu būdu.

„Nors jie turi pačias naujausias technologijas, kumpis čia natūraliai brandinamas. Čia naudojamasi gamtos ištekliais, tokiais kaip kalnų oras, natūrali drėgmė ir kumpiui tinkamiausia temperatūra“, – apie kumpio gaminimą pasakoja Pedro.

Karštos, sausos vasaros ir šaltos žiemos suteikia kumpiui neprilygstamą skonį. Pedro vien iš kvapo gali pasakyti, kad kumpis puikiausios kokybės.

Pedro garsėja ne tik kaip prekybininkas. Jis vienas geriausių kumpio pjaustytojų, dar vadinamų „kumpio drožėjais“, visoje Ispanijoje.

„Mes pjaustome peiliais, nes tada pjūvis būna švaresnis. Aparatas su besisukančiu peiliu gali pažeisti kumpio struktūrą“, – tikina kumpio pardavėjas.

Pedro pjausto kumpį per visą plotį. Griežinėlių storis – vos vienas ar du milimetrai. Taip gaunamas optimalus raumens ir riebalų santykis.

„Šios technikos išmoksti tik daug treniruodamasis. Keliavau po visą Ispaniją ir žiūrėjau per petį ne vienam geriausiam kumpio pjaustytojui, mokiausi iš jų skirtingų pjaustymo būdų“, – prisimena Pedro.

Daugiausia pajamų Pedro uždirba iš prašmatnių renginių. Šį kartą jį pasamdė jaunavedžių pora.

„Reikia paruošti kumpį vestuvėms“, – sako reportažo herojus.

Pedro drauge su broliu Valensijoje turi parduotuvę. Iš savo atsargų vestuvėms jis išrenka 450 eurų kainuojantį „Iberiko“ kumpį. Jis gaminamas iš laisvėje auginamų kiaulių, kurios šeriamos gilėmis. Kumpiui tai suteikia ypatingą skonį ir kvapnumą.

Vestuvėms reikės ne vien kumpio.

„Tokiems renginiams man reikia profesionalams skirto kumpio laikiklio ir specialių peilių rinkinio“, – aiškina Pedro.

Vestuvių puota vyks viename iš geriausių Valensijos viešbučių.

Pedro pjaustys gurmanišką kumpį jaunavedžiams ir jų svečiams. Svarbiausi jo įrankiai – profesionalų peiliai.

„Iš pradžių šituo peiliu reikia apipjaustyti tas kumpio dalis, kurių nevalgysime. Tada imu kitą peilį. Jis labai ilgas ir lankstus“, – apie kumpio pjaustymo specifiką pasakoja Pedro.

Iš pradžių apipjaustomi riebalai ir pašalinami kartoko skonio pakraščiai. Tada kumpis meistriškai pjaustomas plonyčiais griežinėliais. Pirmoji lėkštė – dovana jaunavedžiams. Ispanų vestuvėse kumpis beveik lygiai toks pat svarbus kaip ir tortas.

Svečiai nekantriai laukia tobulo aukščiausios rūšies kumpio gabalėlio. Už savo paslaugas Pedro prašo 500 eurų. Visoje šalyje jis vertinamas kaip puikus profesionalas. Tarp jo klientų yra ir pasaulinio lygio įžymybių.

„Man yra tekusi garbė pjaustyti kumpį karališkajai šeimai ir tokiems garsiems muzikantams, kaip Julio Iglesias, Tomas Jonesas ir Madonna“, – giriasi kumpio ekspertas.

Kaip atrodo Pedro darbo diena, pamatykite laidos „Euromaxx“ reportaže.