Net ir bandydami laikytis sveikos mitybos, kartais norime pasigardžiuoti ir saldumynais, kurie, sakoma, tikrai nėra sveikas maistas. Tiesa, gera žinia saldumynų mėgėjams yra ta, kad galima pagaminti sveikesnį gardumyną sau ir savo šeimai.

„Parašyti šią knygą planavau gana ilgai. Kai prieš dešimt metų pradėjau desertus ir tortus ruošti netradiciškai – nekepdama, nenaudodama kepiniams skirtų miltų, baltojo cukraus, kepimo miltelių ir jokių sintetinių priedų, pastebėjau, kad skonis pralenkė įprastinius – visi, kas juos ragaudavo (ir ragauja dabar), negaili pagyrų. Taigi nutariau pasidalyti savo patirtimi su Jumis, paraginti išbandyti kažką nauja“,- sako Gražina Gum.

Daug kam netikėta, kad iš tokių žinomų ingredientų galima sukurti kažką unikalaus, išskirtinio, ir, o tai ypač svarbu, nesugadinant produktų, kuriuos užaugino gamta. Pakanka tik mokėti juos derinti, suteikti tekstūrą, skonį, suformuoti vis kitokią išvaizdą. Taip gimsta savitas stilius.

Gamta dovanoja tikrus, nesugadintus produktus. Tad rinkimės juos ir būkim sveikesni.

Kalėdinis pyragas su vaniliniu užpilu

Tikras kalėdinis, šventėmis kvepiantis pyragas pravers ne tik žiemos švenčių metu.

Įvairių prieskonių kvapnus derinys suteikia gardumynui ryškų ir šiltą skonį.

Jums reikės:

250 g graikinių riešutų
250 g migdolų riešutų
100 g ištirpinto šalto spaudimo kokosų aliejaus
5 šaukštų medaus
½ šaukštelio vanilės arba 0,5 vanilės ankšties
1 šaukštelio gvazdikėlių
2 šaukštelio cinamonų
1,5 šaukštelio imbierų miltelių
1 šaukštelio kardamonų
1 šaukštelio muskato riešutų
150 g datulių pastos

Obuolių sluoksniui

500 g antaninių obuolių
2 šaukštelių cinamono
100 g medaus

Vaniliniam užpilui

200 g anakardžių riešutų
100 g medaus
1,5 šaukštelio vanilės arba vanilės ankšties
1 šaukštelio cinamonų
100 ml vandens

Pyrago gaminimas:

Porą valandų mirkytus riešutus sumalame iki ryžių grūdelių didumo (malti tinkama daržovių pjaustyklė su S formos peiliuku) Tada beriame į dubenį ir gerai sumaišome su kitais ingredientais.

Tada ruošiame obuolių sluoksnį. Obuolius smulkiname pjaustykle arba peiliu pusžiedžiais, plonomis juostelėmis. Apibarstome cinamonu ir sumaišome su medumi.

Tinkama šiam pyragui forma būtų kvadratinė ir aukštesniais šonais. Prieš sluoksniuojant pyragą, išklokite pasirinktą formą maistine plėvele. Taip bus lengva išimti pyragą.

Tada sluoksniais dedame 3-4 cm. riešutų masę ir obuolių sluoksnį, tada vėl riešutinį sluoksnį. Paruoštą sluoksniuotį dedame į šaldytuvą valandai.

Vanilinis užpilas:

Užpilui skirtus komponentus dedame į trintuvą ir plakame iki vientisos ir purios konsistencijos. Patiekiant, pyragą pjaustome riekelėmis, dedame į desertinę lėkštutę, apipilame vaniliniu užpilu. Šaldytuve laikyti galite iki 3-4 parų.

Nepamirštamų ir kvapnių švenčių!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)