Kanapių sėklos – vienas iš tokių primirštų pagardų, kurį galima išradingai panaudoti, ruošiant šventinius patiekalus.

„Kanapių sėklos – tai be galo maistingas, širdies darbą ir virškinimą gerinantis, lietuvių nuo seno vertinamas produktas. Jos turėtų užimti ypatingą vietą ir mūsų šventinėje virtuvėje. Kanapės nuo seno naudotos daugelyje Kūčių stalui skirtų patiekalų, bet, deja, juos jau spėjome pamiršti. Todėl, manau, atėjo metas kanapių sėklas sugrąžinti ant mūsų šventinių stalų“, – sako B. Nicholson.

Ji pateikia keturias idėjas, kaip gaminant šventinę vakarienę panaudoti šias maistingas sėklas.

Kūčiukai. Daugelis įpratę matyti kūčiukus su aguonomis, tačiau net ir šį tradicinį Kūčių patiekalą-simbolį galima pagardinti kanapių sėklomis. O jei nesinori jų gaminti namuose, galima įsigyti jau pagamintų – B. Nicholson kartu su ilgamete partnere duonos gamintoja „Vilniaus duona“ šiemet pirmą kartą sukūrė būtent tokius traškius ir saldžius kūčiukus su aguonomis bei kanapių sėklomis.

Kanapių pienas. Įprastą aguonų pieną B. Nicholson siūlo pakeisti maistingu ir gardžiu kanapių pienu, puikiai tiksiančiu ir veganams. Kanapių pienas paruošiamas labai paprastai: tereikia kanapių sėklų, vandens ir žiupsnelio druskos. Kanapių pieną galima gerti vieną arba maišyti su uogomis bei sultimis, taip pat naudoti gaminant kitus patiekalus.

Kanapiniai pyragėliai. Laikas nustebinti prie pyragėlių su grybais jau pripratusius artimuosius. B.Nicholson įsitikinusi, kad mielinės bandelės su grūstų kanapių įdaru bus tikras netikėtumas, sukelsiantis vakarieniaujantiems klausimą, iš ko paruoštas įdaras – grybų, riešutų ar mėsos? Šiam gardžiam įdarui tereikės svogūno, kanapių sėklų ir kanapių pieno tirščių. Šie pyragėliai puikaus skonio tiek šilti, tiek jau atvėsę.
Silkės kapotinis. Žiemos šventės sunkiai įsivaizduojamos be silkės. B.Nicholson siūlo klasikinius, šeimos jau pamėgtus silkės patiekalus papildyti ypatingu silkės kapotiniu. Jį pasigaminti labai paprasta: į sukapotos silkės įpjovas reiktų sudėti keptas bulves, grybus ir svogūnus, o tada pagardinti patiekalą spragintomis ir grūstomis kanapėmis.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)