Pradėkite nuo mažų dalykų, pavyzdžiui, garnyro. „Savaitraštis Kaunui“ šįkart žarsto paprastus patarimus, kaip pasigaminti įdomių uogienių ir pasiruošti skanių garnyrų.

RAUDONA: aštrus džemas

Jums reikės:

100–130g raudonų aitriųjų pipirų
4 skiltelės česnako
2–3 raudonos paprikos
700 g cukraus
3 svogūnų
900 ml baltojo vyno acto
3 citrinų

Kaip paruošti:

Svogūnus nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Sudėkite į gilią keptuvę, užpilkite stikline vandens ir troškinkite ant vidutinės ugnies, kol suminkštės. Suminkštėjus svogūnams kuo geriau juos nusausinkite.

Aitriuosius pipirus ir paprikas susmulkinkite (išimkite sėklas) ir kartu su actu sudėkite į puodą. Ant vidutinės ugnies virkite apie 30 min., dažnai maišykite.

Po pusvalandžio į puodą sudėkite cukrų ir išmaišykite.

Supilkite citrinų sultis, išmaišykite ir ant mažos ugnies virkite apie 20 min., kol pradės virti. Sudėkite svogūnus, išmaišykite ir dar keletą minučių pakaitinkite. Pradėjus džemui tirštėti nuimame nuo ugnies ir leidžiame bent pusei valandos.

Atvėsusį pipirų džemą supilkite į sterilizuotus stiklinius indelius ir sandariai uždarykite. Džemą laikykite šaldytuve.

JUODA: šokoladinė aronijų uogienė

Jums reikės:

1 kg aronijų
Saujos vyšnių arba juodųjų serbentų lapų
0,5 kg cukraus
Vienos citrinos žievelės ir sulčių
100 g juodojo šokolado

Kaip paruošti:

Švarias uogas (be šakelių) suberkite į puodą ir užpylę šlakelį vandens (50–100 ml) užvirinkite. Suberkite vyšnių ar serbentų lapus, citrinos žievelę ir ant vidutinės kaitros vis pamaišant pavirkite, kol uogos sutrūkinės ir atsiras daugiau skysčio (apie 15–20 min.).

Lapus išimkite, supilkite cukrų, citrinų sultis ir maišant virinkite dar 10 min. Jei reikia, nugraibykite putas.

Baigiant virti, sudėkite susmulkintą šokoladą ir pamaišykite, kol ištirps.

Karštą uogienę supilstykite į sterilius stiklainius, užsukite dangteliais, apverskite ir palikite atvėsti.

PRANCŪZIŠKAI: šparaginės pupelės

Jums reikės:

0,5 kg šviežių šparaginių pupelių, nupjautais koteliais
1–2 šaukštų sviesto
2–3 šaukštų kapotų česnakų
2–3 šaukštų kapotų petražolių
Druskos, pipirų
Šiek tiek šviežiai spaustų citrinos sulčių

Kaip paruošti:

Šparagines pupeles apvirkite vandenyje arba garuose, kol suminkštės. Nupilkite vandenį, kuriame virė, ir gerai nusausinkite.

Gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir jame apkepinkite kapotus česnakus. Suberkite apvirtas šparagines pupeles, viską gerai sumaišykite, kad jos pilnai pasidengtų sviestu ir česnakais, pabarstykite grūstais juodaisiais pipirais ir kapotomis petražolėmis. Pašlakstykite keliais lašais šviežiai spaustų citrinos sulčių, dar kartą viską gerai sumaišykite ir nukelkite nuo ugnies.

Patiekite kaip garnyrą prie žuvies ar mėsos patiekalų, taip pat galite valgyti kaip vegetarišką patiekalą.

PADAŽE: briuseliniai kopūstai su graikiniais riešutais

Jums reikės:

500 g briuselinių kopūstų
4 valgomųjų šaukštų balzaminio acto
4 valgomųjų šaukštų klevų sirupo
2 valgomųjų šaukštų grūdėtų garstyčių padažo
Aliejaus
Saujos paskrudintų graikinių riešutų
0,5 arbatinio šaukšo tarkuoto muskato riešuto

Kaip paruošti:

Nuplaukite briuselinius kopūstus, jų kotelius su smailiu peilio galu įpjaukite kryžmai (greičiau išvirs). Sudėkite į verdantį vandenį ir virkite apie 10 min. Taip pat galite virti trumpiau, paskui perpjauti per pusę ir apkepti svieste.

Actą, aliejų, garstyčias, klevų sirupą ir muskato riešutą gerai išmaišykite atskirame indelyje.
Išvirusius kopūstus nusausinkite, apliekite padažu ir išmaišykite. Ant viršaus pabarstykite graikinių riešutų.
Briuselio kopūstai

PATARIMAI

Pagal Jamie‘į Olivierį

Kulinarija – sritis, neretai kelianti daugybę klausimų. Ką daryti, kad patiekalai būtų skanesni? Kokios gudrybės palengvintų gaminimą? Jamie‘is Oliveris pataria!

Žalumynus su bulvėmis reikia maišyti prieš pat patiekiant. Iš citrinos išspausite daugiau sulčių, jei prieš perpjaunant pakaitinsite arba truputį spausdami pavoliosite vaisių ant stalo. Mėtas geriausia dėti pradedant kepti maistą. Raudonieji pipirai nebus aštrūs, jeigu išimsite sėklas ir nuplausite. Jei kepdami svogūnus norite išvengti nemalonaus kvapo, įberkite truputį druskos ir kepkite ant silpnos ugnies. Granatų sėklas išimsite lengviau, jeigu vaisių perpjausite per pusę ir pastuksensite šaukštu per žievelę.

Šparaginių pupelių įvairovė

Parduotuvėje galima nusipirkti šviežių, šaldytų ar konservuotų šparaginių pupelių. Šviežios pupelės turi būti ilgos, stangrios, bet pakankamai lanksčios. Neverta pirkti pernokusių, su kieta odele. Šviežias galima laikyti ne ilgiau nei savaitę.

Neverta nerimauti – šaldytos šparaginės pupelės visiškai nepraranda savo maistinės vertės. Jei perkate būtent tokias, apžiūrėkite, ar maišelyje nėra akmenukų ir „sniego“ – tai rodo, kad pupelės atitirpdytos ir užšaldytos ne vieną kartą. Įsidėmėkite – termiškai neapdorotos šparaginės pupelės maistui nevartojamos – jomis galima apsinuodyti.

Šparaginės pupelės naudojamos kaip garnyras, kaip atskiras patiekalas arba kaip kitų patiekalų sudėtinė dalis.