„Savaitraštis Kaunui“ kviečia paragauti ir pasigerėti patiekalais, nepaliksiančiais abejingų ir įnešiančiais į lietuvišką kasdienybę šiek tiek pikantiškumo. Bon appétit!

TROŠKINYS: midijos grietinėlės ir baltojo vyno padaže

Jums reikės:

400 g lukštentų midijų
1 morkos
Poros didelių skiltelių česnako
Didelio svogūno
250 ml neriebios grietinėlės
50 ml baltojo vyno (sauso arba pusiau sauso)
Pusės paprikos
2 saliero stiebų
Sviesto (kepti)
Šiek tiek citrinos sulčių
Juodųjų pipirų ir druskos

Kaip paruošti:

Svieste apkepkite smulkintą svogūną ir česnakus. Dėkite smulkiais kubeliais pjaustytą morką, vėliau – salierą ir papriką. Daržovėms suminkštėjus į keptuvę dėkite midijas. Leiskite nugaruoti skysčiui ir pilkite vyną, jį taip pat nugarinkite. Tada pilkite grietinėlę, berkite prieskonius ir patroškinkite apie 5 min. Midijų pertroškinti negalima, nes jos neteks savo skonio ir taps guminės. Padažas turėtų būti šiek tiek rūgštokas, todėl įspauskite keletą lašų citrinos sulčių.

Šį patiekalą galima patiekti su ryžiais ar bulvėmis. Jei renkatės bulves, patartina jas kepti su minimaliu kiekiu riebalų, dažnai maišant ir neuždengiant keptuvės. Rezultatas – sausos keptos bulvytės, puikiai tinkančios prie šio gana riebaus troškinio.

DROŽLĖS: kokosinės krevetės

Jums reikės:

0,5 kg šaldytų tigrinių krevečių
150 g kukurūzų miltų
100 g kokosų drožlių
3 kiaušinių baltymų
Druskos
Maltų juodųjų pipirų
Apelsinų sulčių
Alyvuogių aliejaus

Kaip paruošti:

Krevetes atšildykite, nuvarvinkite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Pabarstykite maltais juodaisiais pipirais, druska ir apšlakstykite apelsinų sultimis. Kukurūzų miltus ir kokosų drožles suberkite į atskirus dubenėlius. Kiaušinių baltymus išplakite iki putų.

Po vieną krevetę imkite už uodegėlės, pavoliokite miltuose, paskui – plaktuose kiaušinių baltymuose ir kokosų drožlėse. Dėkite į puodą su gerai įkaitintu alyvuogių aliejumi ir virkite, kol gražiai apskrus. Išgriebę padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Tiekite su mėgstamu padažu, pavyzdžiui, mangų.

UŽKANDIS: kepti kalmarai

Jums reikės:

Kelių šaldytų kalmarų filė
0,5 puodelio miltų
Didelio kiaušinio
0,5 puodelio vandens
Žiupsnio maltų juodųjų pipirų
Žiupsnio maltų aitriųjų pipirų
Druskos
Sūrių krekerių
Mažo pakelio bulvių traškučių

Kaip paruošti:

Bulvių traškučius sutrupinkite su krekeriais (galite naudoti bulvių grūstuvę). Miltus padalykite per pusę. Vieną pusę sumaišykite su druska ir pipirais. Kiaušinius išplakite su vandeniu ir sumaišykite su likusiais miltais.

Kalmarus supjaustykite žiedais. Po vieną žiedą apvoliokite miltuose, tada panardinkite į tešlą, nuvarvinkite perteklių, išvoliokite traškučių / krekerių mišinyje. Žiedus išdėliokite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Kepkite 190 °C orkaitėje, kol gražiai apskrus.

PATARIMAI

Mėgstamiausias Kazanovos delikatesas

Lietuviams austrės atrodo keistas ir valgyti netinkamas gyvis. Pajūrio gyventojai mėgaujasi jomis nuo neatmenamų laikų. Manoma, kad pirmieji austres įvertino bei pripažino senovės romėnai ir graikai. Austres labai vertino ir Pietų Amerikos indėnai, japonai bei korėjiečiai.

Didžiausiu delikatesu austres vadino Kazanova ir Markizas de Sadas. Ko gero, todėl, kad austres taip mėgo šie moterų buduaruose pagarsėję vyrai, iš čia ir kilo mitas, jog austrės didina vyrų potenciją.

Daugiau apie kalmarus

Ruošiant kalmarus, būtina atminti, kad jie panašūs į kiaušinius: kuo ilgiau virsite, tuo kietesni jie bus. Be to, ilgai kepami arba verdami kalmarai praranda savo maistinę vertę ir skonį. Išvirę kalmarai bus labai minkšti ir švelnūs, todėl puikiai tiks sumuštiniams, salotoms ar makaronams. Jeigu norite troškintų kalmarų, tai darykite su daržovėmis grietinėje. Pirmiausia apkepkite daržoves ir įdėkite grietinės. Kalmarus dėkite tik likus 3–5 min. iki patiekalo gaminimo pabaigos. Troškinkite ant silpnos ugnies, keptuvę ar puodą būtinai uždenkite dangčiu.