Vieniems moliūgas asocijuojasi su pasakomis, kitiems – su amerikiečių pamėgta švente Helovinu, o tretiems jis išlieka skani virtuvės paslaptis ir galimybė eksperimentuoti.

Moliūgų sėklų aliejus

Tai – vienas brangiausių aliejų, nes yra spaudžiamas rankomis iš pakepintų sėklų. Šis aliejus yra tamsiai žalios spalvos, gana saldus. Moliūgų aliejuje gausu neprisotintų riebalų, mineralų ir vitaminų. Jis gerina kraują, inkstų ir šlapimo pūslės darbą. Tiesa, jo negalima kepinti. Patiekalams gardinti pakanka vos kelių lašelių aliejaus. Jei į salotas įpylėte moliūgų aliejaus, jas valgykite iš karto, nes po kurio laiko aliejus pasidaro kartus. Šį aliejų laikykite 10 mėn. vėsioje ir tamsioje vietoje, užkimštame tamsiame butelyje.

Moliūgų kava

Kava, gaminama iš moliūgų žievės, yra itin turtinga vitaminų. Kaip ją pagaminti? Kavamalėje sumalkite džiovintą moliūgų žievę. Tada iš gautų moliūgų žievės miltelių porą arbatinių šaukštelių įberkite į puodą, užpilkite stikline vandens ir keletą minučių pakaitinkite. Paskui į verdantį mišinį įpilkite sojos pieno arba grietinėlės, pakaitinkite apie 10–20 sek. ir palikite, kad pritrauktų. Ši kava puikiai tiks negalintiems vartoti kofeino.

Moliūgų ir apelsinų džemas

Jums reikės:

1 kg moliūgo (be žievės ir sėklų)
3 apelsinų
700 g cukraus

Kaip paruošti:

Moliūgą supjaustykite nedideliais kubeliais, vieno apelsino žievelę nutarkuokite, tada visus apelsinus nulupkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sumaišykite su moliūgais.

Užpilkite cukrumi ir palikite 12–24 val., kad išsiskirtų sultys. Išsiskyrusias sultis nukoškite, užvirkite ir virkite, kol nugaruos trečdalis skysčio. Po truputį dėkite moliūgus ir virkite, kol jie suminkštės ir džemas sutirštės. Išpilstykite į paruoštus stiklainėlius.

Moliūgų ir krevečių sriuba

Jums reikės:

500 g minkšto moliūgo
500 ml vandens
250 ml pieno
1 šaukšto sviesto
2–3 krevečių vienai porcijai
1 šaukšto džiovintų daržovių mišinio
2–3 šakelių petražolių ir krapų
Druskos
Pipirų

Kaip paruošti:

Moliūgą smulkiai supjaustykite, sudėkite į puodą, suberkite džiovintas daržoves, druską ir pipirus. Virkite vandenyje apie 10 min. Žalumynus susmulkinkite, palikite truputį papuošti. Išvirkite krevetes.

Virtą moliūgą, petražoles ir krapus sutrinkite elektriniu smulkintuvu iki vientisos masės.

Užvirkite ją, supilkite karštą pieną ir gerai išmaišykite. Vos užvirus, nukelkite nuo ugnies.

Įdėkite sviesto, krevečių, papuoškite likusiais žalumynais ir patiekite.

Moliūgų salotos

Reikės:

1 kg moliūgų
100 g gražgarsčių
1 avokado
Fetos sūrio
Moliūgų sėklų
Pusės citrinos
Alyvuogių aliejaus
Druskos
Žiupsnelio raudonųjų pipirų dribsnių

Kaip paruošti:

Moliūgą supjaustykite gabalėliais, apipilkite aliejumi, pabarstykite pipirų dribsniais ir druska. Formą ištieskite kepimo popieriumi, sudėkite moliūgą ir šaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C.

Kai viena pusė suminkštės, apverskite ir leiskite kitai pusei iškepti. Kai moliūgas iškeps, išjunkite orkaitę ir palikite dar 10 min. atvėsti.

Pasiruoškite salotas. Sumaišykite fetą su salotomis. Moliūgo gabalėlius dėkite į lėkštę, ant jų – salotas ir supjaustytą riekelėmis avokadą. Patiekalą pabarstykite moliūgų sėklomis, užpilkite truputį aliejaus ir citrinos sulčių.