Šiuos neseniai išpopuliarėjusius apvalius patiekalus siūlo ir „Savaitraštis Kaunui“. Tiesa, nusiteikite ilgai žvalgytis po parduotuvių lentynas, nes, ko gero, kai kurių produktų teks ieškoti ilgai.

Mėsainių istorija išties paini. Vis dėlto tarp painių pasakojimų, dažnas mėsainius laiko amerikiečių išradimu.

Pateikiame kelias mėsainių atsiradimo istorijas.

Pirmoji. Charlie‘is Nagreenas Viskonsino valstijoje nuo 15 metų prekiavo mėsos kukuliais. Tiesa, jie niekada nesulaukė liaupsių. Būdamas išradingas jis sumanė mėsą mušti ir ją įdėti tarp dviejų duonos gabalėlių, kad žmonės ją galėtų pirkti išsinešti. Taip, anot kai kurių skonio istorijos žinovų, 1885-aisiais mugės Viskonsine šurmulyje buvo parduotas pirmasis mėsainis.

Antroji. Brolių Franko ir Charleso Menchesų istorija bene pati įdomiausia. Jie Hamburge (Niujorkas) 1885 m. pardavinėjo dešreles. Šioms pasibaigus broliams neliko nieko kito tik bandyti kepti vienintelį dalyką, kurį jie turėjo, – maltą jautieną, tada laikytą prastu maistu.

Iškepus jautieną ši buvo prėska, todėl broliai ją paskanino kava, ruduoju cukrumi ir dar keliais ingredientais. Iškepę įdėjo į sumuštinį ir patiekė. Klientas paragavęs paklausė patiekalo pavadinimo. Nežinodamas, ką atsakyti, vienas iš brolių pažvelgė į plakatą su užrašu „Hamburgo mugė“ ir pasakė hamburgeris (angl. hamburger – mėsainis).

Bet šįkart ne apie tai. Likusias painias mėsainių istorijas palikime kitam kartui. Mūsų leidinys propaguoja įvairų skonį, todėl siūlo ir mėsainius... be mėsos. Jų istorija tegul pati pasirašo.

TRADICINIS: vegetarinis mėsainis

12 mėsainių bandelėms reikės:

250 ml pieno
175 ml vandens
60 g sviesto
1 kg miltų
15 g sausų mielių
2 valgomųjų šaukštų cukraus
2 šaukštelių druskos
2 kiaušinių

Kaip paruošti:

Prikaistuvyje kaitinkite pieną, vandenį ir sviestą, kol taps labai šiltas (50 °C). Jokiu būdu neperkaitinkite.

Dubenyje sumaišykite miltus, mieles, cukrų ir druską. Supilkite pieno mišinį į miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite. Įmuškite kiaušinį ir vėl išmaišykite. Perkelkite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkykite, kol gausite vientisą, elastingą tešlą.

Padalykite tešlą į 12 vienodo dydžio gabaliukų. Suformuokite apvalią formą ir dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Uždenkite rankšluosčiu ir pusvalandžiui palikite.

Patepkite kiaušinio plakiniu ir užbarstykite sezamo sėklų. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje, apie 15 min.

Mėsainių įdarui reikės:

1–2 baklažanų, pjaustyto
1–2 agurkų, pjaustyto
12 pomidorų griežinėlių
Špinatų
Sūrio
Rūkytos paprikos majonezo
Pomidorų
2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus

Kaip paruošti:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C.

Supjaustykite baklažaną riekelėmis, pabarstykite druska ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

Dėkite ant orkaitės grotelių ir kepkite 20 min., kol taps auksinės spalvos.

Darykite mėsainius: dėkite visus ingredientus ir orkaitėje kepkite kelias minutes, kol sūris ištirps.

RETENYBĖ: avinžirnių ir špinatų mėsainiai

Jums reikės:

500 g avinžirnių (per naktį išmirkytų vandenyje ir išvirtų)
1 svogūno
Didelės saujos špinatų
2 šaukštų alyvuogių aliejaus
1 šaukšto sojų padažo
1 šaukštelio džiovintų raudonėlių
1 šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių
1 šaukštelio kario prieskonių
2 šaukštų saulėgrąžų sėklų
1 pomidoro
1 kiaušinio
4 šaukštų miltų
5 šaukštų džiūvėsėlių
Majonezo
Druskos
Pipirų

Kaip paruošti:

Virtuvės kombainu ar trintuvu sutrinkite išvirtus ir nusausintus avinžirnius su svogūnu iki rupios masės.

Sudėkite špinatus, įpilkite aliejaus, sojų padažo, įberkite raudonėlių, paprikų, saulėgrąžų sėklų ir trinkite, kol viskas taps vientisa mase.

Įmuškite kiaušinį, įberkite druskos, miltų ir džiūvėsėlių. Viską gerai sumaišykite.

Rankas sudrėkinkite vandeniu ir suformuokite paplotėlius. Kepkite keptuvėje ant vidutinės ugnies apie 6–8 min. iš abiejų pusių.

Kiekvieną mėsainio bandelę perpjaukite pusiau, patepkite majonezu, dėkite po špinatų lapelį, pomidoro griežinėlį, avinžirnių paplotėlį ir suvožkite mėsainio bandele.

PRABANGA: tofu mėsainis su saldžiųjų bulvių traškučiais

2 mėsainiams reikės:

150 g tofu (sojų varškės)
1 raudonojo svogūno
30 g džiūvėsėlių
1 šaukštelio garstyčių
Žiupsnio saldžiosios paprikos miltelių
Aitriosios paprikos miltelių
Alyvuogių aliejaus
Šviežiai grūstų pipirų

Saldžiųjų bulvių traškučiams reikės:

1 saldžiosios bulvės
Druskos ir pipirų
Alyvuogių aliejaus

Kaip paruošti:

Ruoškite saldžiąsias bulves: nuplaukite ir supjaustykite jas kuo plonesniais griežinėliais (nulupti nereikia).

Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, išklokite kepimo popieriumi aptiestą kepimo skardą ir pašaukite į įkaitintą orkaitę kepti 10–12 min. Stebėkite temperatūrą, ji neturi būti pernelyg aukšta, nes traškučiai ims juoduoti, bet nepadarykite ir itin žemos, kad iš bulvių greitai išgaruotų visos sultys ir bulvės taptų traškios.

Kai pašausite bulves, alyvuogių aliejuje kelias minutes pakepinkite susmulkintą raudonąjį svogūną, kol jis pagels ir suminkštės.

Paruoškite tofu: jį sumaigykite, suberkite apkepintus svogūnus, dėkite garstyčių, kukurūzų miltus / džiūvėsėlius, saldžiųjų ceratonijų tirštiklio miltelių ir visus prieskonius. Tada viską suminkykite ir palikite kelias minutes, kol išbrinks tirštiklis.

Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų, iš gautos košės formuokite mėsainio blynelius ir kepkite, kol apskrus.

Mėsainius galite daryti iš čiabatos (vienam mėsainiui reikės trečdalio čiabatos). Tada blynelius reikėtų kepti pailgus, kad atitiktų duonos formą.

Formuokite mėsainius: paskrudintą čiabatos pusę apklokite gražgarstėmis ar kitų salotų lapais. Dėkite plonai pjaustytą agurką, raudonąjį svogūną ir pomidorą.

Tada klokite tofu paplotėlį, šaukštą pomidorų padažo ir antrąją pusę duonos.
Šalia berkite saldžiųjų bulvių traškučius, kuriuos, išėmę iš orkaitės, apibarstykite druska ir pipirais.
Garnyrui rinkitės mėgstamas daržoves ir pomidorų padažą.

SOTU: mėsainis veganams

Paplotėliui reikės:

3 morkų
1 paprikos
1 svogūno
2 saujų špinatų
Skaldytų rugių kruopų arba kitokių limpančių grūdų
1/3 puodelio grikių miltų (tiks ir paprasti)
2–3 šaukštų riešutų sviesto
Prieskonių
Sezamo sėklų

Dar reikės:

Mėgstamų daržovių
Veganiškų bandelių (jų rasite prekybos centruose)
Veganiško padažo arba sūrio

Kaip paruošti:

Užvirkite rugių kruopas. Visas daržoves sudėkite į smulkintuvą ir gerai susmulkinkite. Suberkite išvirusias kruopas ir grikių miltus. Įdėkite riešutų sviesto, prieskonių ir gerai susmulkinkite. Jeigu „faršas“ gausis skystokas, įberkite grikių miltų.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Formuokite paplotėlius, juos apvoliokite sezamo sėklose ir sudėliokite ant kepimo skardos. Kepkite 20 min.

Kol paplotėliai kepa, galite pasiruošti sūrį ar kitą padažą ir susipjaustyti daržoves.
Baigus kepti veganų mėsai, iš visų pasiruoštų produktų sukurkite mėsainį.

Išnaša:

Avinžirniai Lietuvoje yra retas augalas, auginamas eksperimentiniuose ūkiuose.

Foto pagrindinė:

IŠMONĖ. Klystate, jei manote, kad vegetarai nevalgo mėsainių – šiuos geba pagaminti originaliai ir išradingai.

Skaičius:
1885 m. Manoma, kad tada buvo sukurtas pirmasis mėsainis.