Grilis – puikus vasaros atributas tiek iškylautojams, tiek leidžiantiems laiką sodybose, kaimuose, prie ežero ar pajūrio kurortuose. Tikriausiai ne vienam vasara asocijuojasi būtent su grilio kūrimu ir ant jo kepančių patiekalų kvapais, maisto dūminiu skoniu. Šis būdas ruošti patiekalus yra puikus tuo, kad galima kepti bet kokią mėsą, taip pat daugelį daržovių ir vaisių ir gauti ir išrankiausių skonių receptorius glostančius užkandžius ir patiekalus.

Vasariškais ir lengvais daržovių ir vaisių, ruoštų ant griliaus, receptais dalinasi „Rimi“ kulinarijos vedėja Elena Sereičikienė.

Grilyje keptas baklažanas su mocarela, pomidorais ir bazilikais

Patiekalui reikės:

1 didelio baklažano,
1 didelio mocarelos sūrio rutulio (apie 100–120 g),
2 didelių pomidorų,
kelių lapelių šviežių bazilikų,
40 ml alyvuogių aliejaus
30 ml balzaminio acto (geriau tiršto),
druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Baklažaną, mocarelą ir pomidorus supjaustykite maždaug 1 cm storio griežinėliais.

Baklažaną pasūdykite ir palikite 30 min. Nupilkite susidariusį skystį ir nuvalykite daržoves sausa popierine servetėle.

Įkaitinkite grilį iki vidutinio karštumo temperatūros (jei galite 5 sekundes išlaikyti ranką virš žarijų, vadinasi, temperatūra tinkama). Pakaitinkite kepimo groteles apie 5 min. Abi baklažano riekelių puses apšlakstykite aliejumi ir kepkite 4–5 min. Nuimkite nuo grotelių.

Paimkite baklažano ritinėlį, ant jo dėkite pomidoro griežinėlį, ant pomidoro guldykite mocarelą. Paskui vėl sluoksniuokite: baklažanas, pomidoras, mocarela, o ant viršaus – baklažanas. Viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir balzaminiu actu. Pagardinkite pipirais. Suvyniokite į foliją ir padėkite ant grotelių 5 min. Papuoškite bazilikų lapeliais (stambesnius susmulkinkite). Skanaus!

Patarimas. Vietoje baklažano galite naudoti cukiniją.

Grilyje kepti vaisiai su padažu

Patiekalui reikės:

1 ananaso,
4 persikų,
2 nektarinų,
4 bananų (geriau mažesnių, nepernokusių).
Padažui:
50 g sviesto (tirpinto),
60 g žemės riešutų sviesto
60 g cukraus
60 ml ananasų sulčių
60 ml kokosų pieno

Gaminimas:

Vaisius nuplaukite ir nusausinkite. Ananasą aštriu peiliu perpjaukite per pusę (žievę ir lapus palikite). Kiekvieną pusę išilgai padalykite į 4–6 dalis. Nuo kiekvienos ananaso skiltelės viršaus pašalinkite šerdį. Bananus perpjaukite išilgai (kartu su žieve). Nektarinus ir persikus irgi perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus.

Gerai išmaišykite visas padažo sudėtines dalis. Supilkite padažą į dailų indelį ir atidėkite į šalį.

Iki vidutinio kaitrumo įkaitinkite žarijas. Kad vaisiai nepriliptų, groteles galite patepti aliejumi.

Pirmiausia ant grotelių guldykite ananasą. Kiekvieną pusę kepkite 5–8 min. Paskui sudėkite persikus, nektarinus, bananus ir kepkite po 5–6 min. Keptus vaisius patiekite su padažu.

Skanaus!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)