Išėję pasivaikščioti, išvystame pievose dygstančias dilgėles, kiaulpienes ir rūgštynes. Tai – pirmosios pavasario daržovės, iš kurių „Savaitraštis Kaunui“ siūlo pasigaminti lengvai paruošiamų bei turtingų vitaminų patiekalų.

ŠILTA: salotos su ridikėliais

Foto: "Savaitraštis Kaunui" nuotr.

Jums reikės:

100 g šviežių rūgštynių lapų
100 g šviežių špinatų lapų
Ryšelio ridikėlių
Kelių svogūnų laiškų
6 riekių rūkytos šoninės arba kumpio
2 kiaušinių

Padažui reikės:

2 valgomųjų šaukštų citrinos sulčių
4 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
1 arbatinio šaukštelio grūdėtųjų garstyčių
1 arbatinio šaukštelio medaus
Druskos
Maltų juodųjų pipirų

Kaip paruošti:

Į lėkštes suklokite švarius špinatų ir rūgštynių lapus, ant jų ketvirčiais supjaustykite nuplautus ridikėlius.

Kai daržovės jau bus lėkštėje, iš padažui skirtų produktų stiklainyje suplakite padažą.

Tada puode užvirkite vandenį, įpilkite 1 šaukštą acto ir tuo pačiu metu užkaiskite keptuvę. Šoninės gabaliukus kepinkite, kol jie pradės riestis, į puodą su vandeniu atsargiai po vieną įmuškite kiaušinius. Kiaušiniai turi virti kelias minutes, kad baltymas sutvirtėtų, o trynys liktų skystas.

Apkepusius šoninės gabaliukus dėkite šalia ridikėlių, per vidurį atsargiai įkomponuokite virtą belukštį kiaušinį.

Salotas apibarstykite kapotais svogūnų laiškais ir apliekite pagamintu padažu.

SPALVOTA: pavasario žalumynų salotos

Foto: "Savaitraštis Kaunui" nuotr.

1 saujos šviežių špinatų
1 saujos kiaulpienių lapelių
1 saujos salotų
1 saujos gražgarsčių
2 pomidorų
1 avokado
1 obuolio
100 g sūrio

Padažui reikės:

1 citrinos
2 česnako skiltelių
1 valgomojo šaukšto medaus
2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus
1 valgomojo šaukšto garstyčių
Žiupsnelio druskos

Kaip paruošti:

Salotų, špinatų ir kiaulpienių lapus švariai nuplaukite ir nuvarvinkite. Jei reikia, suplėšykite smulkesniais gabalėliais.
Nulupkite avokadą ir nuplaukite pomidorus. Juos supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.

Sūrį ir nuluptą obuolį sutarkuokite šiaudeliais.

Paruoškite padažą: išspauskite citrinų sultis, į jas supilkite aliejų, sukrėskite garstyčias ir medų. Suberkite sutrintą česnaką, pasūdykite. Gerai išmaišykite.

Padažu apšlakstykite salotas ir patiekite. Jas galite valgyti vienas, su skrebučiu, trapučiu ar bulvėmis. Be to, tai – puikus garnyras prie kiaušinių ar mėsos patiekalų.

IŠSILYDĘS: varškės sūrelis su krapais


Jums reikės:

200 g varškės (9 proc. riebumo)
0,5 arbatinio šaukštelio sodos
2–3 valgomųjų šaukštų grietinės
1 kiaušinio trynio
Druskos
Pjaustytų krapų

Kaip paruošti:

Varškę sumaišykite su soda ir palikite 15 min. (kas 5 min. viską gerai permaišykite).

Puode išsukite trynį su grietine (kuo mažiau jos dėsite, tuo sūrelio konsistencija bus tvirtesnė) ir dėkite varškę.

Kaitinkite ant vidutinės ugnies vis pamaišydami (įsiminkite – masė linkusi svilti), kol viskas išsilydys į skystą masę. Sudėkite krapus ir įberkite druskos. Supilkite į indelį ir atvėsinkite. Palikite šaldytuve, kad visiškai sustingtų.

Taip pat galite užtepėlę gaminti be priedų, galite dėti kumpio, marinuotų agurkėlių, įvairių žolelių, riešutų ar kt.

Skanios pavasarinės gaivos!