Prekybos tinklo „IKI“ maisto ekspertė Aistė Rasmussen pasakoja, kaip ant mūsų tautiečių stalo atsidūrė bolivinės balandos, kuskuso ir bulgur kruopos bei pateikia keletą jų receptų.

Bolivinės balandos – Pietų Amerikos pasididžiavimas

Turbūt jau daugeliui teko girdėti apie skanias ir maistingas bolivines balandas. Lietuvoje jos vis labiau populiarėja, nors Pietų Amerikoje tai vienas svarbiausių maistinių augalų jau maždaug 5000 metų. Ši Andų aukštikalnėse auginama miltinė kultūra – itin svarbi vietiniams gyventojams, o šiandien praturtina ir europiečių virtuvę. Anot kulinarės A. Rasmussen jų skonis išskirtinis – šiek tiek primenantis riešutus.

Maisto ekspertė pasakoja, kad bolivines balandas galima derinti su įvairiais produktais. Ji pateikia Meksikoje pamėgtą receptą, tinkantį ir vegetarams – tai bolivinėmis balandomis ir daržovėmis įdarytos paprikos.

Jums reikės:

4 didelių paprikų,
0,75 puodelio bolivinių balandų kruopų,
apie 400 g konservuotų juodųjų pupelių,
1 puodelio konservuotų kukurūzų,
1 puodelio smulkintų svogūnų laiškų,
0,5 puodelio salsos padažo, 1,5 arbat. šaukštelio kmynų, 1 arbat. šaukštelio maltos rūkytos paprikos, 1 arbat. šaukštelio malto čili pipiro.

Gaminimas

Bolivinių balandų kruopas išvirkite taip, kaip nurodyta ant pakuotės. Paprikas nuplaukite, perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas ir kotelius. Nuplaukite ir nusausinkite pupeles bei kukurūzus. Į didelį dubenį suberkite išvirtas kruopas ir visus likusius ingredientus.

Pagal skonį įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Gauta mase įdarykite paprikų puseles, jas uždenkite folija ir 40-čiai minučių pašaukite į iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę, praėjus laikui nuimkite foliją ir kepkite dar 10 min.

Kuskusas – ne tik garnyras

Pamėgusiems kuskusą ir jį įtraukusiems į savo vartojamų produktų sąrašą, vertėtų žinoti, kad jis į Europą atkeliavo iš Šiaurės Afrikos. Kulinarė pasakoja, kad kuskusas tradiciškai gaminamas iš manų kruopų, o tai sudėtingas bei ilgas procesas: „Visų pirma negiliame inde jos šlakstomos vandeniu, kruopščiai trinamos tarp delnų, kad susidarytų smulkūs rutuliukai. Tuomet jie sijojami ir džiovinami saulėje.“

Aistė Rasmussen pastebi, kad dažniausiai šios kruopos patiekiamos kaip garnyras prie mėsos, žuvies ar daržovių patiekalų. Tačiau ji siūlo išbandyti ir įdomesnį gaminimo būdą – salotas, kurioms kuskusas suteikia malonią tekstūrą ir savitą skonį.

Jums reikės:

1 valg. šaukšto alyvuogių aliejaus,
1 arbat. šaukštelio maltos ciberžolės,
300 g kuskuso kruopų,
50 g migdolų drožlių,
100 g fetos sūrio,
1 ryšulėlio petražolių,
1 ryšulėlio kalendrų,
pusės citrinos sulčių,
druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas. Įkaitinkite keptuvėje aliejų ir trumpai pakepinkite jame prieskonius. Suberkite kruopas ir kepkite jas, kol ims spragsėti. Tada įpilkite apie 500 ml verdančio vandens, pavirkite kelias minutes, uždenkite dangtį ir išjunkite ugnį – tegul kuskusas išbrinksta ir suminkštėja. Įmaišykite sutrupintą sūrį, migdolus ir smulkintus žalumynus, užpilkite pusės citrinos sultimis, pagardinkite druska bei pipirais.

Turkiškas skanėstas su bulgur kruopomis

Greitu ir lengvu paruošimo būdu išsiskiriančios kruopos bulgur yra panašios į greitai pagaminamus ryžius. Nors kulinarė pasakoja, kad jas apdorojant reikia nueiti gana ilgą kelią: „Kruopos ruošiamos išverdant kviečių grūdus ir juos ilgai džiovinant saulėje, kol vidus tampa labai kietas. Po to kviečiai drėkinami ir malami taip, kad grūdas subyrėtų į stambias dalis.“

Kaip ir daugelis kruopų, bulgur naudojamos kaip garnyras prie kitų patiekalų. Maisto ekspertė pateikia receptą, kuriame jos užima pagrindinį vaidmenį – tai turkiškas, šildantis nealkoholinis gėrimas Boza.

Jums reikės:

6 puodelių bulgur kruopų,
pusės puodelio ryžių,
pusės arbat. šaukštelio sausų mielių,
2 puodelių cukraus,
cinamono ir skrudintų avinžirnių.

Gaminimas

Vandeniu nuplaukite bulgur kruopas ir ryžius, tada juos užmerkite nakčiai ir kitą dieną virkite ant žemos kaitros apie tris valandas, kol suminkštės. Kai išvirs, keliskart perkoškite kruopas per sietelį.

Mažame inde su vandeniu ištirpinkite mieles, įberkite 2 valg. šaukštus cukraus ir palikite apie 10 min. Tuomet jas supilkite į perkoštus grūdus ir viską išmaišykite. Masę uždenkite ir palikite trims dienoms rūgti, kartais ją pamaišykite.

Praėjus trims dienoms suberkite likusį cukrų ir lėtai maišykite įpilant po truputėlį vandens, kol tirštumas taps lyg standžios grietinėlės. Prieš ragaudami pastatykite Bozą į šaldytuvą bent kelioms valandoms, tuomet įsipilkite šio gėrimo į stiklinę, pagardinkite cinamonu bei skrudintais avinžirniais ir skanaukite.

Toks įprastas produktas, kaip kruopos gali tapti puikiu ingredientu, suteikiančiu naujesnio skonio, gal net atgaivinti jau šiek tiek pabodusį, seną, bet mėgstamą receptą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją