Afrodiziakams priskiriami ikrai, krabai, austrės, imbiero šaknis, ženšenis, auksinė šaknis, taip pat svogūnai, česnakai, pomidorai, morkos, kiaušinio baltymas, medus, garstyčios, moliūgo sėklos ir, daugelio džiaugsmui, – šokoladas.

Manoma, kad austrės puikiai tinka aistrai sužadinti. Kartais tai bandoma įrodyti remiantis jų anatominėmis savybėmis. Austrės priskiriamos hermafroditams, t. y. dvilytėms būtybėms, todėl neva turinčioms dvigubos seksualinės energijos.

Įdomu, kad šį mitą paneigė kitas mitas – austrių valgymas sukelia netradicinę seksualinę orientaciją. Iš tikrųjų nei vienas, nei kitas teiginys nėra teisingi.

Nustumkime į šalį nuomones ir mitus, nes aišku viena: niekada neapsiriksite vakarienei pasirinkę jūros gėrybes – jose daug baltymų ir labai mažai riebalų. Manoma, kad tai yra natūralus afrodiziakas. Juk suvalgę cepelinų jausitės aptingę ir norėsite tik miego, o jūros gėrybės turi daug naudingų baltymų ir neapkrauna virškinimo sistemos. Žinoma, reikia, kad jos būtų šviežios ir tinkamai paruoštos.

Prie jūros gėrybių vakarienės puikiai tiks baltojo ar raudonojo vyno taurė, šlakelis konjako. Beje, nedidelis kiekis alkoholio (konjako, viskio, brendžio ar vyno) taip pat yra puikus ir daugeliui prieinamas afrodiziakas. Išgėrus 50–100 ml stipresnio gėrimo, suaktyvėja organizmo veikla ir pagerėja nuotaika.

Visi jūros gyventojai – puikūs jodo ir lengvųjų baltymų šaltiniai. Šie baltymai lengvai įsisavinami ir greitai paverčiami energija. Iš jūros gėrybių gausos geriausių afrodiziakų reputaciją pelnė ikrai ir austrės. Ikruose yra vertingų proteinų ir medžiagų, kurios gerina potenciją bei stiprina jėgas. Tai – puikus folio rūgšties šaltinis moterims, norinčioms pastoti.

Keptos austrės

Jums reikės:

20 austrių
50 g sviesto
1 valgomojo šaukšto pjaustytų petražolių
50 g tarkuoto kieto sūrio
Pjaustytų krapų
Garstyčių
Česnako
Džiūvėsėlių
Kelių citrinos griežinėlių
Druskos ir pipirų

Kaip paruošti:

Kruopščiai nuvalykite austres, atidarykite jų geldeles, išpilkite skystį, tada išimkite jas iš geldelių ir vėl nuplaukite.

Keptuvėje pakaitinkite sviestą ir sudėkite petražoles, krapus, garstyčias bei česnaką. Viską gerai išmaišykite. Įberkite prieskonių ir palikite mišinį atvėsti.

Šiuo šaltu mišiniu pripildykite geldeles ir ant jų uždėkite austres. Ant viršaus pabarstykite tarkuoto kietojo sūrio ir džiūvėsėlių.

Ant kiekvienos austrės uždėkite po gabalėlį sviesto. Kepkite 5 min. 200 °C laipsnių temperatūroje. Patiekalą papuoškite citrinos griežinėliais.

Skanaus!

Kaip valgyti austres?

Restorane austrės paprastai patiekiamos praviros specialiame inde arba ant specialaus padėklo su daužytu ledu. Be to, pateikiama vandens pirštams nuskalauti, citrinų griežinėlių, juodos duonos arba sūrio ir pipirų malūnėlis. Kartais patiekiamas padažas kokteilis, tabasko padažas. Tačiau yra manoma, kad padažas užgožia pikantišką austrės skonį.

Parduotuvėje pirktas austres pirmiausia reikėtų šepetėliu nuplauti po tekančiu vandeniu. Paskui porą valandų palaikykite jas pasūdytame vandenyje: taip jos savaime išsivalys nuo smulkių mikroorganizmų, smėlio ir dumblo. Tada atidarykite kriaukles, sudėkite ant skaldyto ledo, šalia patiekite citrinos ir sauso baltojo vyno. Toks yra klasikinis austrių skanavimo ritualas.