„Einant per šventes į svečius etiketas reikalauja ateiti ne tuščiomis, taip parodant dėmesį pakvietusiajam, o kartais gaudami pakvietimą jau iš karto sužinome, kad stalas bus padengtas bendromis pastangomis. Tad jei esate pakviesti į šventinius pietus, geriausia pagalvoti apie greitai paruošiamus, lengvai transportuojamus valgius, taip pat tokius, kurie gali būti valgomi ir šalti, kurių nereikėtų papildomai ruošti ar šildyti svečiuose. Tad rekomenduojame keletą idėjų, kurios puikiai tiks tokiai progai ir nudžiugins jūsų laukiančius artimuosius“, – sako prekybos tinklo „IKI“ kulinarijos centro vadovė Aistė Rasmussen.

Tinkami valgiai neštis į svečius

Vieno kąsnio užkandžiai. Šie užkandžiai – puiki proga pasireikšti jūsų fantazijai, tai gali būti įvairūs sumuštinukai su prancūzišku batonu, lašiša, ikrais, daržovėmis sūriu ar gardžia mėsyte. Toks maistas lengvai ir greitai paruošiamas bei transportuojamas, taip pat visų labai mėgstamas ir nuo stalo dingsta pirmiausiai.

Sūrio rinkinys. Niekuomet nesuklysite atsinešdami vaišių stalui ko nors gurmaniško. Sudėliokite įvairių sūrių rinkinį – brie, pelėsinio, mocarelos, fetos, ožkos sūrio, rūkyto sūrio ar sūrių su prieskoniais. Toks rinkinukas ir atrodys įspūdingai, ir tiks prie įvairiausių gėrimų. Tačiau geriausia yra tai, jog paruošti jį praktiškai neužims laiko.

Užtepėlės. Tai dar vienas gurmaniškas variantas. Galite jas gaminti patys, taip pat jau rasti paruoštų parduotuvėse. Nusineškite į svečius pašteto, patiekite jį su figų uogiene ar karamelizuotais svogūnais su cinamonu, taip pat galite sumaišyti jį su pistacijomis ar džiovintais pomidorais. Pagrindui galite naudoti ne tik paštetą, bet ir sūrį. Galite išlydyti brie ir pelėsinį sūrį, įpilti lašelį balto vyno ir įberti smulkiai pjaustytų alyvuogių ar džiovintų pomidorų. Nepamirškite kartu su užtepėle atsinešti ir skrudintos duonos ar duonos lazdelių.

Salotos. Įvairios salotos ir mišrainės – vienas dažniausių valgių, kuriuos nešamės į svečius ir taip yra dėl to, kad tai yra praktiška. Jei negaminsite tradicinės baltos mišrainės, tai greičiausiai ant stalo tokios pačios kaip jūsiškė – nerasite. Ruošdami salotas eksperimentuokite, derinkite jas su vaisiais – mangais, kiviais, taip pat riešutais – pistacijomis, kedro ar pinijomis, net įvairiais sūriais. Taip pat naudokite netradicinius padažus, pavyzdžiui, medaus ar balzamiko acto ir tikrai nepaliksite abejingų. Salotos lengvai transportuojamos, lengvai pagaminamos ir jos tiks praktiškai prie bet kurio patiekalo, kurį ruošia stalo šeimininkai.

Keptas kumpis. Tai vienas paprasčiausių patiekalų, kuo galite pavaišinti jus pakvietusius artimuosius. Jis puikiai tiks ir kaip pagrindinis patiekalas, ir kaip valgis užkandžiui. Jį galite kepti su medaus glazūra, taip pat šalia patiekti naminį majonezo padažą ar bruknių uogienę. Kumpis bus skanus tiek ką tik ištrauktas iš orkaitės, tiek ir jau atvėsęs.

Apkepas. Jei norite atsinešti ką nors daugiau ir pademonstruoti savo kulinarinius sugebėjimus, tam puikiai tiks bet koks patiekalas keptas moliniame inde ar kepimo formoje. Tai įvairiausi apkepai – daržovių, makaronų, tradicinė lazanija ar lazanija su varške bei špinatais, o gal net daržovėmis. Taip pat troškiniai ir bulvių, tešlos ar daržovių sluoksniuočiai. Tokie patiekalai puikiai tinka kelionei bei parodo didelį dėmesį jus pakvietusiems.

Pyragas. Pasibeldę į svečių duris su desertu rankose – niekada neprašausite. Iškepkite savo firminį ar kalėdinį pyragą. Deserto ant stalo – niekada nebus per daug, jį paprasta nusinešti ir jis tikrai visuomet laukiamas. Nepamirškite, kad pyragas gali būti nebūtinai desertui, galite iškepti Šepardo su mėsa, bulvių ar daržovių pyragą.

Keksiukai. Jie kaip ir bet koks kitas desertas – puikus pasirinkimas. Keksiukus į svečius nešti yra praktiška, kadangi juos nesunku patiekti. Paeksperimentuokite su keksiukų įdarais ir glaistais, išlaisvinkite menininką savyje ir pamatysite, jog džiaugsis ne tik visi svečiuose, bet ir jūs patys juos gamindami.

Sausainiai. Tai nesudėtingas, tačiau gardus ir žaismingas desertas, kurį galite gaminti kartu su vaikais – leiskite jiems taip pat pasijausti svarbiais virtuvės šefais. Svečiai bus patenkinti, sausainius nesunkiai transportuosite ir greičiausiai jie ilgai ant stalo neužsiliks.

Karšto gėrimo termosas. Įvairūs gėrimai – taip pat nebloga mintis, tačiau žiemos metu vietoje šampano ar vyno į svečius geriau nusineškite karšto vyno ar tradicinio amerikietiško kiaušinių gėrimo termose. Taip pat tinka įvairios karštos arbatos su prieskoniais ir net karštas šokoladas.

„Tai tik keletas idėjų, kaip per šventes nustebinti ir nudžiuginti savo apsilankymu artimuosius, tačiau, kad ir ką pagaminę nusinešite į svečius, vis tiek būsite laukiami ne dėl savo kulinarinių šedevrų. Jie skirti suteikti daugiau malonumo, papildyti vaišių stalą ir parodyti dėmesį. Tad dėl šių priežasčių visada verta ateiti ne tuščiomis“, – teigia kulinarė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)