Tikriausiai kai kuriuos iš jų išgirdote iš savo mamos ar žiūrėdami mėgstamą maisto gaminimo laidą, tačiau tai nepakeičia žiaurios tiesos. Štai 11 sugriautų maisto ir gaminimo mitų!

Grybų negalima plauti

Kai kurie žmonės neplauna grybų, nes bijo, kad jie prisigers vandens, išpurs ir praras savo išskirtinį skonį. Todėl jie kruopščiai valo grybus rankšluosčiu, kad pašalintų purvą. Trumpam pakišus grybus po vandens srove nieko blogo nenutiks.

Daugiau kaip 90 proc. grybo sudaryta iš vandens, todėl net jei grybai sugers dar truputį drėgmės, jų skonis beveik nepasikeis.

Ruošiant maistą mikrobangų krosnelėje sunaikinamos maistingosios medžiagos

Mikrobangų krosnelė yra labai patogi, bet tikriausiai girdėjote, kad joje ruošiant ar šildant maistą sunaikinami vitaminai ir visos kitos naudingosios medžiagos. Harvardo universiteto ekspertai linkę nesutikti.

Elektromagnetinė radiacija yra sveikiau nei virimas ar daugelis kitų maisto ruošimo būdų. „Geriausias gaminimo būdas yra toks, kuris trunka mažiausiai laiko, maistas šildomas trumpiausiai ir sunaudojama kaip įmanoma mažiau skysčių. Mikrobangų krosnelė atitinka šiuos kriterijus.“

Gaminant maistą alkoholis išgaruoja

Jums gali tekti atsiprašyti alkoholio nevartojančių svečių. Priešingai nei galbūt esate girdėję, vynas, kurio įpylėte į troškinį, ar alus, kuriuo laistėte kepsnį, nebūtinai išgaruos orkaitėje.

Namuose maistą ruošiantys žmonės gali laikytis nuomonės, kad alkoholis išsiskaido ar išgaruoja ir lieka tik skonis, bet ne poveikis, tačiau, priklausomai nuo jūsų gaminimo metodo, temperatūros, trukmės ir net keptuvės rūšies ir dydžio, paruoštame patiekale gali likti nuo 5 iki 85 proc. alkoholio. (Kaip pasakytų Emerilas Lagasse'as, jūsų patiekalas trenks kaip reikiant.)

Aliejus neleidžia makaronams sulipti

Beveik ant kiekvieno makaronų pakelio rasite patarimą į verdantį vandenį įpilti truputį aliejaus, kad makaronai nesuliptų, o užviręs vanduo neišsilietų iš puodo. Tačiau šis priedas gali sugadinti valgį. Aliejus yra lengvesnis už vandenį, todėl plūduriuoja jo paviršiuje, taigi, nukošti makaronai susiriebaluoja ir pasidaro slidūs. Ant riebų makaronų blogiau laikosi padažas.

Geriausias būdas neleisti makaronams sulipti – virti dideliame kiekyje vandens ir dažnai maišyti. Ant puodo viršaus uždėtas medinis šaukštas sprogdins užvirusio vandens burbuliukus ir neleis jam išbėgti per viršų.

Kavą geriau laikyti šaldytuve

Ištraukite savo kavą iš šaldytuvo ar šaldiklio. Šaltai laikoma kava nebus šviežesnė. Priešingai: pakelio viduje gali susidaryti kondensatas, pabloginsiantis kavos skonį.

Nacionalinės kavos asociacijos teigimu, geriausias kavą suberti į orui nelaidų stiklinį ar keraminį indą ir pastatyti tamsioje ir vėsioje vietoje. Spintelėje netoli viryklės ar orkaitės dažniausiai būna per šilta.

Visada reikia iš anksto įkaitinti orkaitę

Tikriausiai ne kartą mintyse regėjote, kaip sukrenta pyragas ar išeina per skystas troškinys. Ir viskas tik dėl to, kad prieš pradėdami kepti neleidote orkaitei įkaisti iki reikiamos temperatūros. Iš anksto įkaitinus orkaitę sutaupoma laiko, reikalingo patiekalui paruošti, tačiau taip pat bereikalingai švaistoma energija.

Kepant kepinius, kurių tešloje yra kildinimo medžiagų, pavyzdžiui, kepimo miltelių, mielinę duoną, morengus ar ruošiant tokius įmantrius patiekalus kaip suflė, patartina iš anksto įkaitinti orkaitę. Kitais atvejais geriau taupyti el. energiją, o ne laiką, todėl šį etapą tiesiog praleiskite.

Mėsą visuomet reikia gerai iškepti

Šiuo atveju jūsų geriausias draugas yra mėsos termometras. Tai bene vienintelis daiktas, padėsiantis nustatyti, ar kepsnys kepamas tinkamoje temperatūroje, pražūtingoje ligas sukeliančioms bakterijoms. JAV žemės ūkio departamentas (USDA) rekomenduoja tokias minimalias mėsos kepimo temperatūras:

jautiena, kiauliena, veršiena ir ėriena (kepsniai ir muštiniai) – 63 ˚C (vidutiniškai iškepta);

maltos mėsos paplotėliai ar mišiniai (pavyzdžiui, maltos mėsos kepsnys ) – 71 ˚C;

visa paukštiena – 74 ˚C.

Prieš kepant aliejų reikia gerai įkaitinti

Kam rizikuoti supleškinti savo virtuvę gruzdinant bulvytes itin karštame aliejuje? Jas galima sudėti į kambario temperatūros aliejų ir lėtai didinti temperatūrą.

Žinoma, gruzdinimo procesas užtruks ilgiau (apie valandą), bet sunaudosite mažiau aliejaus, mažiau jo pritaškysite ir nereikės visą laiką akylai stebėti keptuvės. Bulvytės bus traškios ir rusvos, bet turės apie trečdalį mažiau riebalų, nes gruzdinamos sugers mažiau aliejaus.

Avokadų kauliukai neleidžia gvakamolei paruduoti

Skirtingi žmonės turi skirtingus mėgstamus būdus neleisti avokadams paruduoti. Vienas iš jų – į dubenį su gvakamole įdėti avokado kauliuką.

Parudavimo priežastis? Avokadų sudėtyje yra fermento polifenolio oksidazės (PPO), kuris, reaguodamas su oru, nudažo vaisių ruda spalva. Kauliukas apsaugo nuo parudavimo tik nedidelį gvakamolės plotelį, kurį liečia, nes neleidžia jam reaguoti su oru.

Taigi, yra daug geresnių būdų išsaugoti patrauklesnę šio patiekalo spalvą, pavyzdžiui, apšlakstyti citrinų sultimis, palaikyti garų puode arba kruopščiai apvynioti dubenį aliuminio folija. Dar vienas puikus būdas – tiesiog greičiau suvalgyti gvakamolę.

Makaronus reikia perplauti

Kai kurie žmonės ką tik iš puodo ištrauktus makaronus pakiša po šaltu vandeniu, kad sustabdytų virimo procesą. Tačiau toks šaltas dušas nuplauna krakmolą, sulaikantį padažą ant makaronų.

Makaronus galima perplauti tik tuo atveju, jei gaminate šaltas makaronų salotas arba makaronų iš karto nevalgysite ir nenorite, kad jie suliptų.

Apskrudinta mėsa neišsausėja

Šis būdas atsirado 1847 m., kai vokiečių chemikas ir mokslininkas Justus von Liebigas iškėlė teoriją, kad ant apskrudintos mėsos paviršiaus susidaro plutelė, o sultys lieka viduje. Deja, skrudinimas nė kiek nepadeda išsaugoti kepsnio ar kito mėsos patiekalo sultingumo. Gaminama mėsa praranda savo sultis. Ir taškas. Tiesą sakant, virėjas Altonas Brownas patikrino šią teoriją ir pamatė, kad apskrudintas kepsnys praranda daugiau sulčių nei neapskrudintas.

Tačiau galite apskrudinti mėsą, jei jums taip skaniau. Ruda plutelė sudaro kontrastą minkštesniam, mėsingesniam kepsnio vidui, ir mėsa tikrai atrodo sultingesnė, nors iš tikrųjų tokia nėra.