„Basbousa“ – arabiškas manų pyragas su migdolais

Apie 30 gabaliukų

• 2½ stiklinės manų
• 200 g cukraus
• 70 g miltų
• 1 šaukštelio kepimo miltelių
• 200 g tiršto turkiško arba graikiško jogurto
• 180 g tirpinto sviesto
• 1 šaukštelio vanilės esencijos
• 1 apelsino arba citrinos žievelės
• apie 30 migdolų be luobelės

cukraus sirupui:

• 300 g cukraus
• 250 ml vandens
• 1 šaukštelio apelsinų arba citrinų sulčių

Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C temperatūros. Stačiakampę kepimo formą žemais kraštais ištepkite sviestu. Dubenyje sumaišykite manus, cukrų, miltus ir kepimo miltelius. Supilkite jogurtą, šiek tiek atvėsintą sviestą ir vanilės esenciją.

Įdėkite apelsino arba citrinos žievelę ir gerai išmaišykite. Tešlą paskirstykite kepimo formoje. Peiliu supjaustykite masę rombais. Į kiekvieno rombo vidurį įspauskite po migdolą. Kepkite 45–50 minučių. Iškepusį pyragą vėl supjaustykite peiliu per esamas įpjovas.

Sirupui puode užvirkite vandenį su cukrumi ir virkite 7–8 minutes. Įmaišykite apelsinų arba citrinų sulčių ir nuimkite nuo ugnies. Šaukštu pamažu, kad sirupas spėtų susigerti, sulaistykite karštą pyragą. Palikite visiškai atvėsti.