Iš baklažanų galima pagaminti daugybę skanių patiekalų, yra ir daug šios daržovės konservavimo variantų. Baklažanus marinuoja, sūdo, daro padažus. O kokie skanūs vadinamieji baklažanų ikrai.

Sūdyti baklažanai – puikus užkandis, taip pat ruošinys salotoms ar ikrams. O pasigaminti sūdytų baklažanų labai lengva.

Nupjaukite nedidelių baklažanų galiukus, keliose vietose pabadykite šakute, paskui kelias minutes pavirkite verdančiame sūdytame vandenyje (1 stiklinė druskos 10 l vandens). Kiek laiko virti, priklauso nuo daržovių dydžio – kuo didesni, tuo ilgiau.

Apvirtus baklažanus išimame iš vandens, paliekame nuvarvėti, kad išlašėtų kartumas. Paskui sudedame į sterilizuotus stiklainius baklažanus, petražolių šakeles, česnakus ir užpilame šiltu marinatu (1 l vandens, 1 šaukštas druskos, lauro lapas, kvapusis pipiras). Kai marinatas atvės, užsukite stiklainius. Mėgstantys aštriau gali įdėti ir aitriųjų paprikų. Įpylus į marinatą šaukštą acto ir įbėrus truputį cukraus, baklažanai įgaus pikantiško skonio.

Lengviausias būdas pasigaminti baklažanų užtepėlės

Sunokusius baklažanus iškepkite orkaitėje (kol pradės luptis odelė). Išimkite, palikite atvėsti, tada nulupkite odelę ir minkštimą smulkiai supjaustykite. Pridėkite smulkintų kepintų svogūnų, česnakų, petražolių, užpilkite aliejaus, pagal skonį įberkite druskos, pipirų, cukraus, citrinos sulčių. Sudėkite į litrinius stiklainius ir pasterizuokite 90 laipsnių temperatūroje 40 – 50 min.

Baklažanų užtepėlės skonį galima paįvairinti morkomis, petražolių šaknimis, pomidorais (arba pomidorų pasta) ir paprikomis.

Mėgstantiems daržovių troškinius – puikus konservuotos mišrainės receptas. Beje, šią mišrainę galima gaminti ne tik iš baklažanų, bet ir iš aguročių, moliūgų, patisonų. Geriausiai tiks 800 – 900 g užsukami stiklainiai.

5-iems tokiems stiklainiams reikės 2 didelių arba 3 vidutinių baklažanų, 3 svogūnų, 3 – 4 paprikų, 2 – 3 morkų, 2 vidutinio dydžio pomidorų, 1,5 šaukšto druskos ir 1,2 stiklinės aliejaus. Galima įdėti 2 – 3 skilteles česnako, jis suteiks specifinio skonio ir aromato.

Visas daržoves nuplaukite, nulupkite. Geriausia troškinti metaliniame puode su storu dugnu. Ant dugno įpilkite 1,2 stiklinės aliejaus, pakaitinkite, tada sudėkite smulkintus svogūnus ir morkas, pakepkite 2 – 3 min., tada suberkite šiaudeliais supjaustytas paprikas, patroškinkite dar 5 – 7 min. tada suberkite gabalėliais supjaustytus baklažanus (ar kitokias daržoves), pasūdykite. Uždenkite dangčiu ir troškinkite 30 – 40 min. ant vidutinio kaitrumo viryklės, kas 5 min. pamaišydami.

Tuo metu pomidorus sudėkite į emaliuotą indą, užpilkite verdančiu vandeniu, užkaiskite, kai užvirs, virkite 5 – 7 min. paskui nulupkite odelę, susmulkinkite ir suberkite į troškinį, likus maždaug 10 min. iki pabaigos. Baklažanų kubeliai turi būti minkšti, bet ne per daug ištižę – tada mišrainė pagaminta.

Kol ji ant viryklės, pasiruoškite stiklainius: išplaukite ir pastatykite į į orkaitę sterilizuoti 10 – 12 min. Karštą mišrainę sukrėskite į karštus stiklainius iki pat viršaus. Iš karto užsukite dangtelius. Paskui sustatykite stiklainius dangteliais žemyn, apklokite pledu ir palikite pastovėti 8 – 10 val. Geriausia mišrainę laikyti šaldytuve, tačiau ji gali stovėti ir rūsyje.

Armėnijoje iš baklažanų su medumi netgi verda uogienę. Baklažanus supjausto gabalėliais, pasūdo, valandą palaiko, paskui nuplauna ir nuspaudžia. Tada sudeda į verdantį medų. Patiekus tokią uogienę prie arbatos su bergamote, bus neįmanoma atspėti, iš ko ji. Gali pasirodyti, kad tai retos rūšies obuoliai, išvirti su vyšniomis ir šermukšniais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)