Cukinijų mišrainė su ananasais

1 kg cukinijos
250 ml konservuotų ananasų
1 morka
2 saldžiosios paprikos
4 pomidorai
50 ml citrinų sulčių
0,5 šaukštas druskos
2 šaukšteliai cukraus

Cukinijas nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Supjaustykite nuvarvintus ananasus, pomidorus ir paprikas. Morkas stambiai sutarkuokite ir apkepkite svieste. Viską suberkite ir supilkite į puodą ir užvirkite. Troškinkite ant mažos ugnies apie 30 minučių ir supilstykite į paruoštus stiklainius.

Cukinijų ir obuolių uogienė

500 g cukinijos
500 g obuolių
3 citrinos
2 cinamono lazdelės
500 g cukraus uogienėms
žiupsnelio druskos
2 šaukštelis "Dansukker" vanilinis cukrus su natūralia vanile
Puode sumaišykite visus ingredientus, išskyrus vanilinį cukrų ir cukrų uogienėms. Užkaitinkite, palaukite, kol pradės garuoti. Maišydami suberkite cukrų uogienėms ir vanilinį cukrų. Virkite 15–25 minutes ant silpnos ugnies, retkarčiais pamaišykite.

Jei susidaro putų, jas nugriebkite. Ištraukite cinamono lazdelę (cinamono lazdeles galite pakeisti keliais gvazdikėliais ar 1–2 šaukšteliais cinamono). Palikite aušti maždaug 10 minučių. Supilkite į šiltus, kruopščiai išplautus stiklainius ir uždarykite.

Cukinijų ir bananų džemas

Reikės:

1 kg cukinijos
500 g bananų
1 apelsino
500 g cukraus

Cukiniją nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite smulkiais kubeliais. Sudėkite į puodą, užpilkite cukrumi ir palikite kelioms valandoms arba per naktį pastovėti, kad išsiskirtų sultys. Dėkite puodą ant viryklės, kaitinkite iki virimo ir dar penkiolika minučių.

Apelsiną nuplaukite su soda, nutarkuokite oranžinę žievelės dalį ir suberkite į puodą. Apelsiną nulupkite, smulkiai supjaustykite ir taip pat sudėkite į puodą. Virkite dar 10 minučių, tada suberkite susmulkintus bananus ir dar virkite 20 minučių. Sukrėskite į iškaitintus stiklainius, sandariai uždarykite ir laikykite šaltai.

Cukinijos kaip ananasai

1 kg cukinijos (nuluptos ir išdarinėtos)
2 vnt. svarainių
1 kg cukraus
150 ml vandens
1 cinamono lazdelės
žiupsnelio tarkuotos citrinos žievelės
žiupsnelis tarkuotos apelsinų žievelės
2 šaukšt. vanilinio cukraus
3 vnt. gvazdikėlių
40 ml citrinų sulčių

Jaunas cukinijas (geriausiai, jeigu jų skersmuo būtų vos mažesnis už stiklainio skersmenį) nulupkite, supjaustykite 2 cm storio griežinėliais, gražiai išimkite viduriukus su sėklomis. Dėkite į verdantį vos pasūdytą vandenį ir virkite kelias minutes, kol taps permatomos. Atsargiai išimkite ir padėkite, kad nusivarvėtų.

Iš vandens ir sirupo išvirkite tirštą sirupą, sudėkite prieskonius, skiltelėmis supjaustytus išdarinėtus svarainius, supilkite citrinos sultis, pakaitinkite. Tada atsargiai sudėkite cukinijų griežinėlius ir pakaitinkite 5 minutes.

Paskui cukinijas sudėkite į iškaitintus stiklainius, užpilkite nukoštu sirupu iki viršaus ir sandariai uždarykite. Stiklainius apverskite, uždenkite antklode ir laikykite, kol atvės.

Cukinijos su pomidorų padažu

7 kg cukinijų
1,5 kg morkų
4 svogūnų galvos
3 petražolių šaknys
2 l pomidorų padažo
500 g aliejaus
pagal skonį druskos
pagal skonį cukraus
3 valg. š. acto

Cukinijas nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Morkas ir petražolių šaknis nuskuskite, sutarkuokite burokine trintuve. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite kiekvienas daržoves atskirai.

Pakepintas dėkite į puodą, supilkite actą, suberkite prieskonius ir pakaitinkite maišydami 10 minučių. Į paruoštus stiklainius dėkite du šaukštus pomidorų padažo, tada sudėkite troškintas daržoves, ant viršaus vėl uždėkite pora šaukštų padažo.

Stiklainius pridenkite dangteliais ir sterilizuokite verdančiame vandenyje: 0,5 l talpos stiklainius 50 min, 1 l stiklainius - 1,5 val.

Svarainių ir cukinijų uogienė

3 kg cukinijos (be odos ir sėklų)
1 kg svarainių
1,5 kg cukraus uogienėms

Cukinijas sutarkuokite stambia tarka. Svarainius nuplaukite, nusausinkite, išimkite sėklas ir sėklalizdžius, supjaustykite ketvirčiais. Taip paruoštus svarainius sumalkite mėsmale ar smulkintuvu. Į puodą sudėkite cukinijas, svarainius, supilkite cukrų ir išmaišykite. Palikite stovėti, kol ištirps cukrus. Uogienę virkite tol, kol cukinijų tarkiai taps peršviečiami. Karštą uogienę supilkite į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją